Patriarh Ilija II. se po operaciji trenutno zdravi v bolnišnici v Berlinu. Foto: Reuters
Patriarh Ilija II. se po operaciji trenutno zdravi v bolnišnici v Berlinu. Foto: Reuters

Diakona Giorgija Mamaladzeja, ki vodi cerkveni oddelek za premoženje, so pridržali na letališču v Tbilisiju 10. februarja, je sporočil gruzijski generalni tožilec Irakli Shotadze. V njegovem kovčku so našli strup, ob preiskavi stanovanja pa še doma narejeno pištolo.

Duhovnik se je obrnil na neimenovanega moškega, naj mu proda cianid, ta oseba pa je nato obvestila policijo, je še povedal Shotadze.

Patriarha Ilijo II., vodjo Gruzijske pravoslavne cerkve, trenutno zdravijo v Nemčiji, potem ko je v ponedeljek tam prestal uspešno operacijo žolčnika. Patriarh bi lahko bil Mamaladzejeva tarča, česar oblasti ne želijo uradno potrditi, je pa vlada sporočila, da se je Gruzija "ognila veliki katastrofi". "Preprečili smo izdajalski napad na Cerkev," je dejal premier Giorgi Kvirikašvili in dodal, da je v Nemčijo že poslal vodjo svoje osebne varnostne službe in skupino agentov, da bi varovali patriarha.

84-letni patriarh Ilija je na čelu Gruzijske pravoslavne cerkve že od leta 1977. Po vladnih podatkih se za pravoslavce izreka več kot 80 odstotkov Gruzijcev. Škandal je močno pretresel majhno, globoko verno državo, ki zase trdi, da je kot druga na svetu v 4. stoletju sprejela krščanstvo.