Za pospešitev trgovine bodo potrebna vlaganja v prometno infrastrukturo. Foto: Reuters
Za pospešitev trgovine bodo potrebna vlaganja v prometno infrastrukturo. Foto: Reuters
Egipt
Nastajajoči skupni trg predstavlja 60 odstotkov BDP-ja Afrike. Foto: Reuters
Južna Afrika
Južna Afrika predstavlja najbogatejšo državo v novem bloku. Foto: Reuters

Afrika ima živahno trgovino z drugimi celinami, medtem ko trgovina med afriškimi državami zaostaja za pričakovanji, kar je poleg trgovinskih ovir v veliki meri mogoče pripisati slabi prometni infrastrukturi, od cestne do železniške in letalske. Zaviralno deluje tudi pomanjkanje regionalnega povezovanja, v nasprotju z Evropo in Azijo.

O ustanovitvi skupnega afriškega trga in spodbujanju trgovine znotraj celine se je govorilo že od konca kolonializma, a od idej se ni prešlo k dejanjem.

Z zdajšnjim dogovorom o oblikovanju prostotrgovinskega območja želijo olajšati pretok blaga med 26 državami, ki predstavljajo več kot polovico afriškega BDP-ja in imajo 600 milijonov prebivalcev.

Od bogatih do revnih
Območje bo združevalo ene od najbogatejših afriških držav, kot sta Južna Afrika in Egipt, pa do najrevnejših, kot sta Burundi in Mozambik.

V novem enotnem območju bodo združena tri dosedanja trgovinska območja – Južnoafriška razvojna skupnost (SADC), Vzhodnoafriška skupnost (EAC) in Skupni trg vzhodne in južne Afrike (COMESA).

Leta 2014 je trgovina v vseh treh gospodarskih skupnostih znašala 100 milijard dolarjev, kar je trikrat več kot pred desetimi leti.

Najbolj povezano območje izmed omenjene trojice je EAC, ki je nastal leta 2000 in je prinesel razcvet v trgovini med Kenijo, Ruando, Tanzanijo, Burundijem in Ugando.

Dogovor naj bi v egiptovskem letovišču Šarm El Šejk najprej podpisali voditelji sodelujočih afriških držav, nato pa sledi še ratifikacija v parlamentih posameznih članic. Če bo šlo vse po načrtih bi lahko območje zaživelo do leta 2017.

"Afriško presenečenje"
Kot je kenijski akademik Calestous Juma z univerze Harvard povedal za BBC, bi se lahko trgovanje med afriškimi državami z zdajšnjih 12 odstotkov povečalo na 30 odstotkov. Za primerjavo je ponudil Evropo, kjer 70 odstotkov trgovine poteka znotraj celine. Z večjimi trgi bi stroški izdelkov množične proizvodnje lahko močno znižali, je prepričan.

"Prepričan sem, da bo Afrika presenetila svet," je prejšnji teden na Svetovnem gospodarskem vrhu za Afriko dejala komisarka Afriške unije za trgovino Fatima Haram Acyl.