V iskalno akcijo se je vključila kamerunska vojska. Foto: Reuters
V iskalno akcijo se je vključila kamerunska vojska. Foto: Reuters
V Kamerunu ugrabili 79 otrok

V iskalno akcijo se je že vključila kamerunska vojska.

Čeprav odgovornosti za ugrabitev šolarjev, starih med 10 in 14 let, iz prezbiterijanske srednje šole Bamenda's ni priznala še nobena skupina, je regionalni guverner Adolphe Lele L'Afrique odgovornost pripisal separatističnim milicam, ki zahtevajo neodvisnost dveh regij, v katerih govorijo angleško, in so v preteklih dneh že pozivali k bojkotu šol.

Na družbenih omrežjih so se že pojavili videoposnetki nekaterih ugrabljenih otrok oblasti domnevajo, da so posnetke objavili člani milice, poroča BBC. Na videoposnetku so vidni le fantje, ki se prestrašeno stiskajo v majhni sobi, medtem ko jim snemalec ukaže, naj se predstavijo.

Zahteva po zaprtju šole
Prav tako so bili prisiljeni ponavljati stavek: "Včeraj ponoči so me ugrabili fantje iz Ambe, ne vem, kje sem." Amba je okrajšava za Ambazonijo, ime nove države, ki jo želi oblikovati separatistična milica.

Predsedujoči Prezbiterijanski cerkvi v Kamerunu častiti gospod Fonki Samuel Forba je za BBC dejal, da je že govoril z ugrabitelji, ki zahtevajo zaprtje šole. "Ne zahtevajo odkupnine. Želijo, da zapremo šolo, zato jo tudi bomo," je dejal.V regiji je bilo v preteklosti že več ugrabitev separatistov, 19. oktobra letos s tako iz srednje šole Atiela ugrabili pet učencev, za katere se še vedno ne ve, kje so.

Ustanovitev nove države Ambazonije
Separatistična skupina, ki si prizadeva vzpostaviti novo državo Ambazonijo, je začela delovati leta 2017, ko so državne sile razgnale množične proteste, ki so jih vodili pravniki in učitelji, in ki so od države zahtevali neodvisnost severozahodne in jugovzhodne regije, v katerih zahtevajo uvedbo angleškega šolskega sistema. Vlado so obtožili, da daje pri zaposlitvi prednost tistim, ki govorijo francosko, angleško govoreči prebivalci predstavljalo 20 odstotkov populacije v Kamerunu.

V Kamerunu ugrabili 79 otrok