V Jemen, ki se zaradi državljanske vojne tudi sam spoprijema s hudo humanitarno krizo, prihaja veliko Etiopijcev. Foto: Reuters
V Jemen, ki se zaradi državljanske vojne tudi sam spoprijema s hudo humanitarno krizo, prihaja veliko Etiopijcev. Foto: Reuters

se je prenatrpan čoln prevrnil. Pri tem je umrlo najmanj 46 ljudi, še 16 jih pogrešajo.

Čoln se je v torek odpravil na tvegano morsko pot iz pristanišča Bossasso v Somaliji. Na njem je bilo 83 moških in 17 žensk, ki so skušali po trditvah Mednarodne organizacije za migracije (IOM), ki se sklicuje na besede preživelih, v arabskih državah najti delo in začeti novo življenje. Nihče izmed ljudi na čolnu ni nosil rešilnega jopiča.

"Pot iz Somalije v Jemen prek Adenskega zaliva je smrtonosna. Vsak mesec se na to nevarno pot odpravi več kot 7.000 ljudi, lani je bilo skupno takih 100.000. Ker doma nimajo več upanja, se raje odpravijo na Arabski polotok, čeprav vedo, da obale morda nikoli ne bodo dosegli. To se mora končati," je opozoril predstavnik IOM-a Mohamad Abdiker.

Tudi tisti, ki pridejo v Jemen, pa nimajo zagotovljenega lepšega življenja, saj to državo že več let pretresajo spopadi med vladnimi silami in hutijevskimi uporniki. Prejšnji teden je tako IOM pomagal sto Etiopijcem, da so jih varno prepeljali v sosednji Džibuti, saj so zaradi spopadov ostali ujeti v glavnem jemenskem pristanišču Hodeida.