Afrika
Tripoli
V zadnjih spopadih je umrlo več deset ljudi. Foto: EPA
Libija
V Libiji se za prevlado in nadzor nad ozemljem po letu 2011 bojujejo številne milice. Foto: EPA

Dodaj v

ZN: V Libiji dosežen dogovor o ustavitvi spopadov milic

Država v kaosu od leta 2011
5. september 2018 ob 09:24
Tripoli - MMC RTV SLO, STA

Kot je sporočila misija Združenih narodov v Libiji (Unsmil), so v Tripolisu dosegli dogovor o prekinitvi smrtonosnih spopadov, ki mesto ponovno pretresajo od prejšnjega tedna.

"Pod pokroviteljstvom odposlanca ZN-a Gasana Salameja je bil danes dosežen in podpisan dogovor za končanje vseh sovražnosti, zaščito civilistov, zavarovanje javne in zasebne lastnine in o odprtju letališča Mitiga v Tripolisu," so v torek sporočili iz Unsmila.

Reuters poroča, da so bili na fotografijah, ki jih je objavil Unsmil, vidni poveljniki nekaterih, ne pa vseh oboroženih skupin.

Ni jasno, kako bo premirje uveljavljeno, saj so milice v preteklosti že ignorirale podobne pozive vlade s podporo ZN-a, ka pa je večinoma brez moči. Že prejšnji teden je bilo doseženo premirje, ki pa se ni obdržalo.

Milijonski Tripolis v kaosu
Milijonski Tripolis je vse od strmoglavljenja dolgoletnega diktatorja Moamerja Gadafija leta 2011 središče spopadov med različnimi oboroženimi skupinami, ki si prizadevajo utrditi svoj vpliv. Samo v zadnjih dneh je bilo po podatkih libijskega ministrstva za zdravje v spopadih med milicami ubitih več deset ljudi, več kot sto je bilo ranjenih, razseljenih pa več tisoč ljudi.

V Libiji ni policije ali delujoče države, ki bi ohranjala mir. Oblast imajo tako oborožene skupine, ki se med seboj spopadajo in sklepajo zavezništva. Na vzhodu Libije medtem deluje vzporedna oblast.

Do zadnjih spopadov je prišlo, ker so oborožene skupine zunaj Tripolisa nasprotovale kartelu štirih "super milic", ki nadzirajo dostop do državnih sredstev in tuje valute.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
TIGR
# 05.09.2018 ob 09:33
Po padcu Gadafija se v Libiji cedita med in mleko...

Važno da:
- so pokradli celotne libijske zaloge zlata
- da je EU preplavljena s prebežniki iz Podsaharske Afrike
- da se Zahod požvižga na pufe, ki jih imajo do Libije
- da nafta se nafta tovori zastonj na Zahod
itd itd

Skratka temu se reče "uvoz demokracije" po britansko-francosko-ameriškemu modelu!
Kekec99
# 05.09.2018 ob 09:42
O tem da po Libiji ljudje z Gadafijevim slikam v rokah proslavljajo obletnico revolucije pa nič? Ljudem je poln kufer raznih milic, ki v stvari delajo za multikorporacije in ne za ljudi, tako kot je to počel Gadafi. Po Gadafiju se jim že kolca, vendar po mnenju novinarjev to ni informacija ki bi bila za nas lahko pomembna. Mogoče kakšno besedo o skrivnem dogovoru v ZN da Siriji v obnovi ne pomagajo vse dokler je Asad na oblasti, če prav je Sirija z Asadom na čelu članica ZN?
NOPCBS
# 05.09.2018 ob 09:38
V Libiji ni policije ali delujoče države, ki bi ohranjala mir. Oblast imajo tako oborožene skupine, ki se med seboj spopadajo in sklepajo zavezništva. Na vzhodu Libije medtem deluje vzporedna oblast

Ok tale odstavek mi je zanimiv. Torej Libija nima policije ali delujoce drzave, na vzhodu pa deluje vzporedna oblast. Torej tam pa je policija in delujoca drzava? Zakaj se tiste ne prizna in pomaga da vzpostavi red po celi drzavi?
Ker so blizu Rusiji?

In se, zahodni zavezniki, ki so sesuli Gadafija, so bili zelo dobro obvesceni o vsem, od stevila ilegalcev, ki jih je Gadafi zadrzeval, do stevila plemen in frakcij, ki jih je le Gadafi drzal v relativnem miru.

Rezultat je bil pricakovan in ocitno zazeljen! Zakaj svetovna javnost nima nobenega vpliva na take vojaske posege, ce moramo nositi posledice tudi mi?
NOPCBS
# 05.09.2018 ob 09:42
Novinarji o tem porocajo kot "pac tako je",

namesto da bi jasno in glasno
(saj veste Fajon)

pokazali vzrocno posledicne povezave

in izvajali pritisk na politicne/vojaske odlocitve, ki niso v dobrobit nikomur,
razen vojaski industriji in globalistom,
morda ker imajo slednji v zepu tako politike kot medije?
Bivši uporabnik
# 05.09.2018 ob 10:22
Zahodni gospodar je res neprecenljiv, niza uspeh za uspehom. Važn da so Gadafija zmasakriral... In kdaj pridejo na vrsto ..... karma je neizprosna in "ta veseli dan.." za razne macrone in in podobne nasnifance je blizu.
J@st
# 05.09.2018 ob 10:15
V Libiji ni policije ali delujoče države, ki bi ohranjala mir. Oblast imajo tako oborožene skupine, ki se med seboj spopadajo in sklepajo zavezništva.
--------------------
Svobodne demokratične Libijske sile ugotavljajo ..., katera od njih je bolj svobodna in bolj demokratična.
J@st
# 05.09.2018 ob 10:00
Milijonski Tripolis je vse od strmoglavljenja dolgoletnega diktatorja Moamerja Gadafija leta 2011 središče spopadov med različnimi oboroženimi skupinami, ki si prizadevajo utrditi svoj vpliv.
------------------
Temu se reče zmagoslavje demokracije)
pluralizem mnenj)
TIGR
# 05.09.2018 ob 09:51
Še glede poročanja novinarjev...

Novinarji morajo nekako preživeti in za svoje delo so plačani. Kdor jih plačuje jim tudi narekuje kaj in kako bodo zadeve predstavili. Če se ne uklonijo svojim šefom, jih enostavno postavijo pred vrata.

Gre se za odnos gospodar - hlapec, kar si boste dragi novinarji težko priznali. Ignoranca določenih dogodkov in dokazano lažnivo poročanje od določenih temah so dokaz za to.
dmejz
# 05.09.2018 ob 14:16
Kje je Karmen Švegelj, da gre pogledat, kako je sedaj bolje, ko je zlobni diktator Gadafi izven slike.
moj komentar
# 05.09.2018 ob 15:49
Bodo že zahodni hujskači poskrbeli, da bo premirje čim krajše in da se bodo še naprej pobijali med seboj. Kako bi ameriška orožarska industrija profitirala, če nebi bilo Sirije, Iraka, Jemna, Libije, Ukrajine, Kosova, itd.
maček Tom
# 05.09.2018 ob 15:48
zakaj se jim reče MILICE, saj so vse nelegalne. ? Točnejši izraz bi bil BANDE
alenka2012
# 05.09.2018 ob 18:55
Ce prav razumenm diktatura je če je v drzavi mir ljudje delajo namice dobijo visoke subvencije na otroke.....seveda vlada je samooklican in ga ne volijo....sedaj pa imajo demokracijo ameriškega tipa, svobodne volitve, razne milice pa čisto demokratično ropajo in pobijajo ljudi.....ki so seveda sedaj srečni ker so Reseni diktatorja in lahko svobodni volijo....
Rozka
# 05.09.2018 ob 19:33
Ce prav razumenm diktatura je če je v drzavi mir ljudje delajo namice dobijo visoke subvencije na otroke.....seveda vlada je samooklican in ga ne volijo....sedaj pa imajo demokracijo ameriškega tipa, svobodne volitve, razne milice pa čisto demokratično ropajo in pobijajo ljudi.....ki so seveda sedaj srečni ker so Reseni diktatorja in lahko svobodni volijo..
Ne diktatura je, če diktator ne dovoli džihadistom izvajati šeriatsko pravo. Zato se seznam diktatorjev začne z Asadom in konča z Orbanom.
citizen
# 05.09.2018 ob 16:56
Kje so že pristale devizne rezerve Libije in zlato?
Alchemist
# 05.09.2018 ob 15:40
Oh, samo to kar traja od prejšnjega tedna? Sodeč po naslovu sem upal da bo rešena težava, ki traja že od 2014.
xyz72
# 08.09.2018 ob 17:54
8. julij 2012

"Po več kot 40 letih, ko je bila Libija v oprijemu diktatorja, današnje zgodovinske volitve poudarjajo, da je prihodnost Libije v rokah libijskega ljudstva," je dejal Obama,

"Združene države so ponosne na vlogo, ki smo jo igrali pri podpori libijske revolucije in zaščiti libijskega ljudstva, in se veselimo tesnega sodelovanja z novo Libijo, vključno z izvoljenim kongresom in novimi voditelji Libije," je dejal Obama.
REsnica
# 06.09.2018 ob 10:08
Libijci uživajo v pridobitvah demokracije, svobode in prijateljsta z NATO paktom.
Rozka
# 06.09.2018 ob 07:10
Zaradi Ameriško - NATO izvoza demonkracije v Afganistan, Irak, Libijo in Sirijo so se pojavili skrajni desničarji tako v Evropi, kot tudi v Afganistanu, Iraku, Libiji in Sirijo. Kar seješ to žanješ in Evropa bo krvavo plačala za tisto kar je storila Gadafiju. Njeni krvniki bodo prišli vanjo in kot Barbari uničili Rimski imperij. Pa saj je Evropa tako ali tako čisto sama kriva, ker sodeluje pri Ameriškem plenjenju in kolonializiranju.
Rozka
# 05.09.2018 ob 16:48
Kaj pa Gadafijev vodovod in Gadafijev televizijski satelit?
Nimrod no.1
# 05.09.2018 ob 13:38
Ne more biti slabše, kot je bilo pod Gadafijem!!!
Kazalo