Skrajneži so se v hotel prebili s pomočjo avtomobila bombe. Foto: Reuters
Skrajneži so se v hotel prebili s pomočjo avtomobila bombe. Foto: Reuters

Med ubitimi sta tudi poslanec in general Abdikarim Dhagabadan, ki je leta 2011 vodil ofenzivo, s katero je bil Al Šabab pregnan iz Mogadiša.

"Mudžahedini so zavzeli hotel Sahafi, kjer živijo sovražniki," je sporočil vodja vojaških operacij pri Al Šababu Šejk Abdiasis Abu Musab. Enote Afriške unije in vladne sile so medtem sporočile, da so po srditem spopadu prevzele nadzor nad hotelom, poroča BBC.

Al Šabab je že večkrat izvedel napade v Mogadišu, kjer so bili tarča pripadniki somalskih oblasti in varnostnih sil ter prizorišča, koder se zbirajo zahodnjaki.

Spremenjena taktika?
Skrajneži so pri tokratnem napadu znova ubrali taktiko, da najprej sprožijo eksplozije, nato pa pošlje svoje borce, ki se spopadejo z varnostnimi silami. Najprej se je v vhod hotela zaletel avtomobil bomba in eksplodiral, temu pa je sledila eksplozija še enega avtomobila bombe. BBC poroča, da so napadalci spremenili taktiko, saj so - kot je objavil spletni portal, povezan z Al Šababom - hotel napadli zgodaj zjutraj, da bi se izognili civilnim žrtvam. Napade je skupina do zdaj izvajala čez dan in zvečer, pri tem pa ubijala civiliste, ki so se znašli na prizorišču.

Po eksplozijah so se policisti še dve uri spopadali s skrajneži, ki so streljali s strehe hotela. "Veliko vladnih uradnikov smo rešili, ko so splezali prek lestve na zadnji strani hotela," je povedal eden izmed policijskih načelnikov.

V spopadu s skrajneži so sodelovali tudi pripadniki vojaške misije Afriške unije, ki somalskim oblastem pomaga v boju proti Al Šababu. Hotel Sahafi je priljubljen med politiki in poslovneži.

Napada se je zgodil dan po hudih spopadih med džihadistično skupino in enotami AU-ja ob meji z Etiopijo.