Obisk Kerryja je bil kratek in nepričakovan. Foto: Reuters
Obisk Kerryja je bil kratek in nepričakovan. Foto: Reuters

Obisk Kerryja je bil povsem nepričakovan, predstavniki somalijskih oblasti pa so šele v ponedeljek izvedeli za njegov prihod. Pogovori s somalijskimi voditelji so potekali na močno varovanem območju letališča v prestolnici Mogadiš, kjer sta se z visokim gostom srečala somalijski predsednik Hasan Šejk Mohamud in premier Omar Abdirašid Ali Šarmake.

"To je velik trenutek za nas," je somalijski predsednik dejal Kerryju in mu povedal, da se je v Mogadišu veliko spremenilo v zadnjih letih, tako da je na cestah celo gneča. "Gneča na cesti? Torej postajate normalni," mu je odvrnil ameriški državni sekretar.

Kerry je v pogovoru s somalijskimi voditelji pohvalil napredek v državi in jim dejal, da so za to zaslužni vsi. Spomnil je, da skoraj pol milijona somalijskih beguncev v Keniji čaka na vrnitev v domovino.

Boja proti Al Šababu še ni konec
Glavni namen obiska je bil okrepitev sodelovanja proti skrajni islamistični milici Al Šabab, ki še vedno nadzira obsežne dele države in predstavlja grožnjo varnosti celotne regije, saj je v zadnjih letih odgovorna za več terorističnih napadov v sosednji Keniji.

Silam Afriške unije je ob podpori napadov ameriških brezpilotnih letal uspelo pregnati Al Šabab iz njegovih glavnih oporišč, a milica je še vedno močna in sposobna napadov v prestolnici, predvsem na predstavnike somalijskih oblasti in varnostnih sil.

Po besedah enega izmed predstavnikov ameriškega zunanjega ministrstva je obisk Kerryja znak, da ZDA niso obrnile hrbta Somaliji, ampak ji bodo še naprej pomagale v boju proti skrajnežem.

Že konec februarja je Kerry napovedal okrepitev sodelovanja s somalijsko vlado, ZDA pa so po dveh desetletjih imenovale tudi prvo veleposlanico za to državo, ki pa jo bo Katherine Dhanani iz varnostnih razlogov vseeno diplomatsko pokrivala iz Nairobija v Keniji.

ZDA so svoje sile iz Somalije umaknile leta 1993, potem ko je bil v Mogadišu sestreljen ameriški helikopter in je umrlo 18 ameriških vojakov.