Avstrijska vlada se je dlje časa  pogajala z lastniki Hitlerjeve rojstne hiše, da bi jo odkupila, vendar brez uspeha. Foto: Reuters
Avstrijska vlada se je dlje časa pogajala z lastniki Hitlerjeve rojstne hiše, da bi jo odkupila, vendar brez uspeha. Foto: Reuters
Rušenje rojstne hiše Adolfa Hitlerja

Poskusov, da bi se Avstrijci znebili potencialnega mesta za zbiranje neonacistov in čaščenje nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja, je bilo v zadnjih letih veliko.

Avstrijska vlada se je dlje časa pogajala z lastniki Hitlerjeve rojstne hiše, da bi jo odkupila, vendar brez uspeha. Ideja o rušitvi pa ni bila izvedljiva tudi zato, ker je bil ta predel mesta spomeniško zaščiten. Julija letos je padla odločitev, da bodo lastnico razlastili in hišo porušili,je za Radio Slovenija poročala Petra Gnamuš Kos. Na njenem mestu naj bi zrasla stavba za izobraževalne in karitativne namene ter za potrebe oblasti.

Še v ponedeljek je avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka napovedal, da bodo hišo porušili v skladu s priporočili strokovne komisije, ki so jo sestavljali strokovnjaki, zgodovinarji in vodja dunajske judovske skupnosti. A je moral minister danes svojo izjavo vzeti nazaj, saj je strokovna komisija sporočila, da takšnega priporočila ni dala.

Komisija namreč trdi, da je v poročilu predlagala korenito arhitekturno preoblikovanje hiše, da bi ta postala neprepoznavna in da bi jo neonacisti prenehali obiskovati. "Rušenje bi pomenilo zanikanje avstrijske nacistične preteklosti," je opozoril avstrijski zgodovinar Oliver Rathkolb, ki je bil član komisije.

Sobotka je dejal, da je stvar debate, ali popolno preoblikovanje in rušenje pomeni isto. Pojasnil je, da bo o podrobnostih odločil arhitekturni natečaj. Strinjal pa se je s komisijo, da na novo zasnovana hiša ne sme več biti prepoznavna od zunaj. Novo zgradbo naj bi uporabljale dobrodelne dejavnosti ali oblasti.

Hitler je v tej hiši bival v svoji zgodnji mladosti, nato jo je kupil vidni član nacistične stranke, zatem pa je prešla v roke prvotnim lastnikom. Od leta 1972 jo ima v najemu avstrijsko notranje ministrstvo. Glede na rdeče-črno strankarsko večino v parlamentu bo predlog o rušitvi po vsej verjetnosti tudi potrjen.

Rušenje rojstne hiše Adolfa Hitlerja