Nižanje davkov naj bi uvedli do sredine prihodnjega leta. Foto: EPA
Nižanje davkov naj bi uvedli do sredine prihodnjega leta. Foto: EPA
Werner Faymann
Faymann je pojasnil, da strokovnjaki še pripravljajo predloge o načinu znižanja davkov. Foto: Reuters

"Spomladi so Evropski uniji in Avstriji napovedovali 1,6-odstotno gospodarsko rast, ki pa se zdaj približuje enemu odstotku," je povedal socialdemokratski kancler, ki vlada v koaliciji s konservativno ljudsko stranko (ÖVP).

Faymann je opozoril tudi na upad izvoza zaradi negotovosti glede Rusije in Ukrajine. "Nobena država ni kos temu. To mora storiti Evropa kot celota," je prepričan.

Ta teden se je srečal z novim predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, s katerim sta se strinjala, da je treba okrepiti gospodarsko rast in ustvarjanje novih delovnih mest.

Čeprav še ni mogel govoriti o podrobnostih teh načrtov, pa je povedal, da je cilj zmanjšati obseg davkov za od štiri do pet milijard evrov, pri čemer bi se po njegovih ocenah štiri milijarde evrov pretvorile v milijardo evrov prihodkov prek povečane gospodarske rasti.

Vprašanje znižanja davkov je bilo dolgo vroča tema med vladajočima strankama v Avstriji. Vodja ljudske stranke in finančni minister Michael Spindelegger je izključil možnost uvajanja novih davkov, s katerimi bi nato financirali izpad prihodkov od znižanja davka na dohodek.

Faymann je napovedal, da je odprt za predlog ÖVP-ja, ki si želi izpad prihodkov namesto z obdavčitvijo premožnejšega sloja nadomestiti z dediščinskim in nepremičninskim davkom. Prav tako obljublja znižanje stroškov javne uprave za 1,5 milijarde evrov.