Azija z Oceanijo
Tanuan City
Metek, s katerim so v ponedeljek ubili župana Tanuana, Antonia Halilija. Foto: AP
Tanauan City
Policija med uprizoritvijo napada na Halilija, ki so ga ubili med ceremonijo dviga zastave. Foto: AP
Sara Duterte
Med župani na Filipinih je tudi Dutertejeva najstarejša hči Sara Duterte, ki je županja mesta Davao na jugu države. Foto: Reuters

Dodaj v

Na Filipinih v tednu dni ubili tri župane - del Dutertejeve "vojne proti drogam"?

Predsednik vodi seznam osumljenih županov
7. julij 2018 ob 20:00
Manila - MMC RTV SLO, Reuters

Filipine v zadnjih dneh pretresajo umori županov in občinskih delavcev. Od začetka t. i. vojne proti drogam predsednika Rodriga Duterteja je bilo ubitih že 15 županov oz. podžupanov.

Odkar je Duterte po prihodu na oblast leta 2016 uvedel izjemno stroge ukrepe proti preprodajalcem in uživalcem drog, je bilo ubitih več tisoč ljudi, med njimi tudi 15 županov oziroma podžupanov. Varnostne oblasti za predsednika vodijo tudi poseben seznam z vsemi župani in občinskimi delavci, za katere sumijo, da so povezani s preprodajo drog.

Zadnji trije umori županov oz. podžupanov so se zgodili v zadnjem tednu. V ponedeljek je neznani napadalec ustrelil župana mesta Tanuan City. Antonio Halili je leta 2016 v luči predsednikovih ukrepov na ulicah mesta priredil celo parado vseh aretiranih osumljencev preprodaje, vendar se je kljub temu znašel na Dutertejevem seznamu, ki je parado označil za zvijačo, s katero naj bi želel preslepiti policijo. Županova hči je po umoru zanikala domnevno povezanost očeta s preprodajalci.

V torek je strelec iz motornega kolesa pokončal župana mesta Generala Tinio Ferdinanda Boteja. Policija sicer trdi, da umor ni bil povezan s preprodajo drog.

Zadnji umor se je zgodil v soboto, ko so v mestu Cavite, ki je južno od prestolnice Manila, neznanci s streli iz terenskega vozila ubili namestnika župana mesta Trece, Alexandra Lubigana. Motiv in identitete oboroženih oseb pri najnovejšem ubijanju še vedno potekajo, je povedal glavni nadzornik policije Edward Carranza.

Tiskovni predstavnik predsednika Harry Roque je dejal, da se morajo "zaskrbljujoči incidenti, povezani z lokalnimi politiki", končati, policija pa si mora prizadevati, "da bi dosegla dno tega najnovejšega zločina".

Več tisoč ubitih osumljenih preprodajalcev
Vse od leta 2016, ko so po Dutertejevem odloku dobili obsežnejša pooblastila in dobili dovoljenje za neovirano streljanje na osumljence preprodaje, je policija po uradnih podatkih ubila 4.200 ljudi, za katere so sumili, da so preprodajalci oziroma odvisniki od drog. Še nekaj tisoč več so jih s streli ubili neznanci, oblasti pa krivdo za umore uradno pripisujejo spopadom med rivalskimi tolpami.

Skupine za človekove pravice policiji tudi očitajo, da gre pri umorih za načrtovane usmrtitve. Policija očitke zavrača in trdi, da so morali silo uporabiti zaradi nasilnega vedenja osumljencev.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
moonylink
# 07.07.2018 ob 21:13
jap. najprej kriminalce da se pridobi prebivalstvo na svojo stran potem ko je narod ze vajen pobojev in umorov pa se zadevo komot po malem razsiri se na politicne tekmece in druge nezazelene elemente....tule pa folk navija za samodrzce...

upam da se boste nasli vsaj na pravi strani palice, za vase dobro
Bivši uporabnik
# 07.07.2018 ob 21:11
Vsak diktator ima svojega priljubljenega sovražnika s katerim zamegljuje realnost.
Chopin
# 07.07.2018 ob 22:34
Mafija z mopedov ubija zupane kot glinaste golobe. Zalostno res, vse vecja anarhija je na Filipinih.
Skippy
# 07.07.2018 ob 22:38
Drzavno odobreno ubijanje se vedno izrodi v pobijanje vseh, ki niso nasi. Ali jih politicno ogrozajo.
Krimsky
# 07.07.2018 ob 21:25
Če začneš vojno, se ne smeš čuditi …
~
… če sem ter tja kdo tudi umre.

Z nasiljem povzročiš več nasilja, z vojno navijaš za reševanje medčloveških odnosov s puškami, požar gasiš z bencinom, pretep pomiriš da vse pretepeš, ljudožerce iztrebiš da jih poješ …
aless70
# 08.07.2018 ob 08:31
Slika ena "metek" ??? MMC, lepo vas prosim.
Po slovensko se "metku" reče "naboj", sploh pa je na sliki samo (prazen) tulec od naboja.
elGoyc
# 08.07.2018 ob 08:29
To je pač tipična finta vseh populističnih režimov. oz. vlad .
Ustvariti ozračje strahu in nenehnega bojo proti notranjemu ali zunanjemu sovražniku, kar ima dve izjemno "svetli" točki za režim. Prvič človek v ozračju strahu postavlja varnost na prvo mesto in se je v tem imenu pripravljen odreči svobodi in pozablja na druge, bolj realne probleme, in drugič pri "obrambi" pred temi sovražniki se spotoma obračuna še z drugimi "motečimi faktorji".

Že tisočkrat videno, ampak narod s kratkim zgodovinskim spominom vedno pada na podobne finte, tudi pri nas.
kapljač
# 07.07.2018 ob 23:13
Samoizločenost se začne v verskih skupnostih. Verjeti v pravljice, zgubljati človeku aktiven čas z njimi.
m72
# 07.07.2018 ob 23:04
"Drzavno odobreno ubijanje se vedno izrodi v pobijanje vseh, ki niso nasi. Ali jih politicno ogrozajo."

Lustracija, a ne?
KLIPAN
# 08.07.2018 ob 10:01
@Skippy
"Drzavno odobreno ubijanje se vedno izrodi v pobijanje vseh, ki niso nasi. Ali jih politicno ogrozajo."

Absolutno točno!
Irak, Libija, Sirija, Jemen.....in to samo v zadnjih letih. Ti je znano?
Le katera država je odobrila pobijanje in rušitev teh držav?
kapljač
# 07.07.2018 ob 22:37
S pomočjo zasvojenosti z različnimi drogami , alkoholom itd. večina držav samo selektira svoje državljane na pozicije v družbah. Le kako bi družbe funkcionirale, da so vsi ljudje abstinenti, pametni , izobraženi in vsega sposobni? Nikakor, kot ni mogoče, da so vsi bogati. Kajti model sedanjosti je ta, da mora vedno biti kdo na dnu, odvisen, neumen, neuk, nezahteven . Samoizločeni so pa samo voda na mlin oblastnikov in bogatih.
rubin
# 07.07.2018 ob 22:32
Kapljač, brezgotovinsko poslovanje v povezavi z prepovedjo vsakršnega zaslužka uradnih oseb mimo plače? Bo šlo?
Bivši uporabnik
# 07.07.2018 ob 22:16
Kriminal je treba brezpogojno zatreti s kriminalom.
mb128
# 07.07.2018 ob 20:25
Ja no Mao se je tudi šel t.i. kulturno revolucijo. Vprašanje je samo zakaj se je šel t.i. kulturno revolucijo? Imam občutek, da se na Filipinih dogaja nekaj podobnega. Droge so samo izgovor. Na YT gledam kako filipinci kupujejo zastarelo orožje od američanov kot nori. Najbolj ponosni so na Cobre, ki naj bi jih, če se ne motim, šele dobili!
Matej Pirnat
# 08.07.2018 ob 05:55
Me zanima, kako bi ravnale druge države v primeru pandemije metamfetamina. Ko imaš enkrat tako zavožene državljana, so potrebni izredni ukrepi.
kapljač
# 07.07.2018 ob 22:55
Izrojenost družbe je največja v tem, da se je dopustilo tolikšno število odvisnikov in samoizločenih, Tu ni več nedolžnih!
21.12.2012
# 07.07.2018 ob 21:33
če bi bili tako dosledni od začetka ...
JBT
# 07.07.2018 ob 21:40
Kriminal je treba brezpogojno zatreto!
kapljač
# 07.07.2018 ob 20:59
Če se bo drogam res hotelo stopiti na prste, bodo tudi v svetu , nekoč, morali uvesti "Dutertejev sistem prostopa k drogam". Razen da svet in stroka pozna kaj bolj učinkovitega???
Kazalo