Azija z Oceanijo
Japonska
Na srečanju je bilo izrečeno veliko toplih besed in podeljeno veliko nasmeškov in stiskov rok, obveze obeh držav pa so brez natančnega načrta ali časovnice. Foto: AP
Mun Dže In
Mnogi so poudarili, da je južnokorejski predsednik Mun Dže In (v sredini) odigral ključno vlogo, da je do srečanja sploh prišlo. Foto: AP
       Dogovor, dosežen 12. junija na otoku Sentosa, bo v svetovni zgodovini ostal kot dogodek, ki je končal hladno vojno.       
 Južnokorejski predsednik Mun Dže In
Singapur
Najeto letalo prevoznika Air China, ki je Kim Džong Una odpeljalo iz Singapurja v Peking. Foto: AP
Singapur
Celotne stroške varovanja in bivanja severnokorejske delegacije na otoku Sentosa bo kril Singapur. Foto: AP
       Dejstvo, da je temu srečanju pomembno botrovala Kitajska, podprla pa ga je tudi Japonska, omogoča zmeren optimizem, da se bo trajno umirilo eno najbolj nevralgičnih konfliktnih območij v svetu.       
 Slovenski predsednik Borut Pahor
VIDEO
Mednarodna pričakovanja p...

Dodaj v

Odmevi po Singapurju: spodbudno, a "hudič se skriva v podrobnostih"

Iran: "Trump bi lahko dogovor preklical, še preden pride domov"
12. junij 2018 ob 13:40,
zadnji poseg: 12. junij 2018 ob 15:54
Peking/Moskva/Bruselj - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Iz sveta prihajajo večinoma pozitivni odzivi na dogajanje v Singapurju, čeprav nekatere države v isti sapi opozarjajo, da je treba zaveze s papirja zdaj tudi uresničiti.

Južnokorejski predsednik Mun Dže In, ki je v pripravah na srečanje med Donaldom Trumpom in Kim Džong Unom odigral zelo pomembno vlogo, je po koncu šesturnih pogovorov dejal, da dogovor med voditeljema "končuje hladno vojno".

"Dogovor, dosežen 12. junija na otoku Sentosa, bo v svetovni zgodovini ostal kot dogodek, ki je končal hladno vojno," je dejal Mun in pohvalil "pogum in odločenost" obeh voditeljev, da se nista zadovoljila z "zastarelo stvarnostjo, temveč sta si drznila narediti korak k spremembi". Ob tem je posvaril, da gre zgolj za začetek in da jih lahko čakajo še številne težave. "Vendar se nikoli ne bomo vrnili v preteklost, prav tako pa se na tej poti ne bomo nikoli predali."


Seul želi pojasnilo glede končanja vojaških vaj z ZDA
Ameriški predsednik je na novinarski konferenci po srečanju dejal, da bodo ZDA končale "provokativne vojaške igre" na Korejskem polotoku, ki jezijo Severno Korejo. Iz Seula so glede te izjave sporočili, da bodo od predsednika Trumpa zahtevali pojasnilo o njegovih namerah. Tudi ameriške sile v Južni Koreji niso dobile nobenih navodil v zvezi z morebitnim umikom. "Ameriške vojaške sile v Koreji niso prejele nobenih novih navodil glede izvajanja ali prekinitve skupnih vaj," je dejala vodja tamkajšnjih sil Jennifer Lovett.

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je medtem mednarodno skupnost pozval, naj ponudi podporo izvajanju sporazuma glede denuklearizacije. "Izvajanje današnjega in prejšnjih sporazumov v skladu z resolucijami Varnostnega sveta bo zahtevalo potrpljenje in podporo svetovne skupnosti," je dejal tiskovni predstavnik ZN-a Stephane Dujarric.

Kitajsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da se bodo še naprej trudili za oblikovanje mirovnega mehanizma na Korejskem polotoku, in pohvalilo zaveze Kima in Trumpa. Tudi Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je pozdravila doseženi napredek in sporočila, da je pripravljena pomagati pri vseh dejavnostih, s katerimi se bo preverjala zaveza režima v Pjongjangu za popolno jedrsko razorožitev.

Moskva: Spodbuda tudi za trgovinsko sodelovanje
Rusija je srečanje v Singapurju ocenila pozitivno. Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov je dejal, da je Moskva pripravljena pomagati pri spoštovanju dogovora med ZDA in Severno Korejo, a opozorila, da "se hudič skriva v podrobnostih, zato se je treba zakopati v detajle. A pobuda je bila dana". Rusija tudi upa, da bo rešitev jedrske krize olajšala trgovinsko sodelovanje in da bodo na neki točki znova zaživeli šeststranski pogovori med obema Korejama, ZDA, Rusijo, Japonsko in Kitajsko.

Tudi japonski premier Šinzo Abe je pozdravil Kim Džong Unovo obljubo o denuklearizaciji Korejskega polotoka. Dodal je, da bo razrešitev vprašanja japonskih državljanov, ki jih je ugrabila Severna Koreja, potrebovala močno podporo ZDA.

EU: "Bistven in nujen korak"
V Evropski uniji so srečanje Donalda Trumpa in Kim Džong Una označili za "bistven in nujen korak" za nadgradnjo pozitivnega razvoja dogodkov v medkorejskih odnosih, ki da je v veliki meri zasluga vodenja, modrosti in odločnosti južnorejskega predsednika Mun Dže Ina, je poudarila visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini. Vrh po besedah Mogherinijeve tudi potrjuje prepričanje EU-ja, da je diplomacija edina pot k trajnemu miru na Korejskem polotoku.

Cilj, skupen celotni mednarodni skupnosti, ostaja popolna, preverljiva in nepreklicna jedrska razorožitev Korejskega polotoka, je izpostavila visoka zunanjepolitična predstavnica in dodala, da skupna izjava, ki so jo podpisale ZDA in Severna Koreja, daje "jasno znamenje, da je ta cilj mogoče doseči". "EU ostaja pripravljen pomagati in podpirati nadaljnja pogajanja in druge korake, namenjene vzpostavljanju zaupanja in zagotavljanju trajnega miru, varnosti in blaginje na Korejskem polotoku brez jedrskega orožja," je še izpostavila Mogherinijeva.

Pahor: "Voditelja vračata upanje v mirno reševanje vseh sporov"
Srečanje je pozdravil tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Kot je povedal, srečanje in podpis dokumenta, ki med drugim obeta denuklearizacijo Korejskega polotoka, vračata upanje v mirno reševanje vseh sporov ter v svetovni mir in varnost. Pahor še meni, da sta voditelja pokazala sposobnost razumeti, kako velika tveganja za svetovni mir so bila pred njima. "Smelo sta storila zgodovinski korak v dobro miru in varnosti v svetu," so sporočili iz urada slovenskega predsednika.

Predsednik republike je poudaril tudi politično modrost in premočrtnost južnokorejskega predsednika Mun Dže Ina, ki je, pogosto osamljen, ves čas od prevzema mandata iskreno verjel in delal za ta zgodovinski dogodek. "Dejstvo, da je temu srečanju pomembno botrovala Kitajska, podprla pa ga je tudi Japonska, omogoča zmeren optimizem, da se bo trajno umirilo eno najbolj nevralgičnih konfliktnih območij v svetu," je izpostavil Pahor.

Iran posvaril Pjongjang
Po drugi strani pa se je Iran na dogajanje odzval previdno. Predstavnik iranske vlade Mohamed Bager Nobaht (Mohammad Bagher Nobakht) je tako Kim Džong Una posvaril, naj Trumpu ne zaupa: "Nihče ne ve, s kakšnim človekom se pogaja severnokorejski voditelj. Lahko, da bo preklical dogovor še pred prihodom domov," je dejal.

A. P. J., B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Kekec99
# 12.06.2018 ob 14:01
Iranci imajo prav, Kim se naj dobro pazi.
webman
# 12.06.2018 ob 14:02
@WeeBay
Sej razumem, vroč dan je danes. Malo zadihaj in kaj hladnega spij.
Mitcho_Buchannon
# 12.06.2018 ob 14:17
Weebay, ali si Trumpov PR ali pa njegov največji oboževalec na svetu, druge ni.
Acta Sanctorum
# 12.06.2018 ob 14:36
Trump je lahko najslabši predsednik ZDA v zgodovini, ampak dejstvo je, da bilokdo drug, z nekoliko več politične zgodovine, bi ob takem (ali celo precej manjšem) dejanju prejel same pohvale, čestitke in Nobelovo nagrado, sedaj ko je pa to dosegel Trump, se išče hudiče in napake. Ljudje ne se pustit vodit medijem.
kotzi
# 12.06.2018 ob 14:35
ce bi to uspelo Obami bi mu vsi ploskali...a
alcatraz
# 12.06.2018 ob 14:34
Iranci imajo prav, Kim se naj dobro pazi.

tako je.
hernandez
# 12.06.2018 ob 14:28
hahaha, kakšen anti-trumpovski naslov zopet ..... lol

Na tem portalu ruske izjave sicer nikoli niso v prvem planu, ampak zdaj je rahla ruska skepsa odlična, da se jo nabije v naslov!
V podnaslov se pa seveda nabije zaradi trenutne politike sovražno nastrojene Irance do Trumpa.
To je treba namreč izpostavit, čeprav so v članku vsi odzivi iz sveta pozitivni....

Saj bi povedal, kaj si ob takem ravnanju MMC-ja mislim, samo potem ne bom objavljen...
generacija56
# 12.06.2018 ob 14:16
Sedaj, ko je WeeBay končal svoje poročanje, a je vsekakor bolj kompletno, kot poročanje medija samega....
Nič se ni zgodilo.
Razen tega, da se je zgodil prenos na politiko.
Kdo bo koga, brez nukic-.
Zaenkrat.
Kitajski predsednik je doktor znanosti za Trumpa.
Kima je pripravil do potankosti. Morda je v mapi celo nosil osnutek zaključnega dokumenta...
Ena druga fotka, na Logično, me je nasmejala...
Kim gleda zamišljeno... Sem ga kaj polomil? Hahahahaha...
Trump je tako samo figura.
Sedaj ga bodo razkosali mediji, nato njegovi nasprotniki, potem "zavezniki".
Človek živi v zlati kletki, kjer ne more nič.
Lahko le nastopa....
Le kdaj je zadnjič.....?
m72
# 12.06.2018 ob 14:15
Kim ni neumen, dobro ve, koliko se ameri držijo sporazumov. Ni pa nič narobe s podpisom, "da bo stopil na pot jedrskega razoroževnja", ker pusti odprte vse opcije. Tudi odstop od sporazuma, če se nasprotna stran ne bo držala dogovorjenega. Zgleda, da so Združene težave že začele s kršitvijo, ker niso ustavile vojaških vaj.
WeeBay
# 12.06.2018 ob 13:48
Zmagali so pravzaprav vsi... Kim, Trump, Putin, Xi, in Moon, najkrajšo so verjetno potegnili prav Japonci. Kaj sledi...Po mojem mnenju se bo zgodilo naslednje. Kim bo predal svoje jedrske konice v zameno da se odmaknejo sankcije in da US prenehajo s svojimi vojaškimi vajami ter jasno odmaknejo svojih 30000 tisoč vojakov. Mislim da bo Trump vojsko odmaknil po dveh delih in sicer najprej polovico in nato ob koncu še ostalih 15 tisoč.

Trumpova izjava ob koncu srečanja:

Ameriški predsednik je še pojasnil, da ameriške vojaške čete zaenkrat ostajajo v Južni Koreji, da pa tam ne bodo več izjavali vojaških vaj, saj da so vojaške vaje tako daleč od doma so neprimerne, drage in provokativne: "Severna Koreja bo to cenila, mi pa bomo prihranili veliko denarja." Tudi sam si sicer želi vseh 32.0000 vojakov čimprej spraviti domov, a to ni bilo del današnjega dogovora, je še odgovoril.

Kar se tiče gospodarstva in prenove države pa bodo ključno vlogo igrale Kitajska, Rusija ter seveda Južna Koreja. Sicer bo Kim ponudil priložnost tudi ZDA vendar mislim da ne več kot 10%. Tako se bo Kitajsko ter Rusko gospodarstvo bistveno povečalo saj ima Severna Koreja ogromno potenciala saj začenjajo praktično od začetka (GDP zgolj 20 milijard). Torej zmagali so vsi ne samo Kim ali samo Trump ampak vsi največji voditelji na tistem območju.

Drugače pa upam da Trump ne dobi Nobelove za mir kajti ta nagrada ne pomeni praktično nič od kar si jo lasti Obama.

Se pa sprašujem kaj sploh Trumpu še ostane? Srečal se je s Kimom, srečal se je z Rodrigom ter Putinom? Morda je naslednji korak da te voditelje povabiti v Belo hišo? Trump je že namignil da si želi vse tri povabiti v Belo hišo. Sam bi si želel srečanja z Assadom in Rouhani-jem.

Upam da bodo ZDA ugotovile da pogovori vendarle delujejo in da so bombe nepotrebne.

Jaz sem bil vedno za mir. Če bi se Trump srečal in usedel z Iranskim predsednikom bi bila to prav tako velika poteza. Na BV-ju so stvari vendarle nekoliko drugačne saj je v igri nafta in Ameriški vojaški kompleks tega enostavno ne bi dopustil (da bi se odmaknili iz BVja). Trump je nič kolikokrat izjavil da se želi odmakniti iz Bv-ja in Sirije vendar mu tega enostavno ne dovolijo. Če bi se odmaknil iz BV-ja bi avtomatsko postal najboljši predsednik ZDA zadnjih 50 let. ZDA si nove velike vojne enostavno ne morejo privoščiti saj so enostavno v prevelikem minusu. Jaz si močno želim da Trump odmakne vojsko tako iz Sirije kot Afganistana to bi bila velika poteza.

Kar mene še najbolj skrbi so demokrati in volitve leta 2020. Če zmagajo demokrati in če na oblast pride oseba tipa Elizabeth Warren/Joe Biden potem je vse to kar zdaj počne Trump zaman. Trump bo moral dobiti drugi mandat kajti demokrati so znani da pri takšnih stvareh radi uporabijo silo.

Kot sem že nekajkrat omenil: ZDA se bodo dokončno zlomile ko bodo ponovno izvolile človeka, ki bo zaznamoval vrednote ki jih je zastopal Barack Obama. To bo konec ZDA.
alcatraz
# 12.06.2018 ob 14:34
Trump na zgornjem posnetku pri 13:15 o tem da želi Ameriške vojake pripeljati domov.

oh dear, vsak ameriški predsednik to reče.
mora rečt, da ima na domačem dvorišču mir.
pred mamami in očeti izgubljenih ameriških sinov, ki so padli 'za demokracijo'.
GORILA
# 12.06.2018 ob 14:33
@WeeBay
Ameriški predsednik je še pojasnil, da ameriške vojaške čete zaenkrat ostajajo v Južni Koreji, da pa tam ne bodo več izjavali vojaških vaj, saj da so vojaške vaje tako daleč od doma so neprimerne, drage in provokativne: "Severna Koreja bo to cenila, mi pa bomo prihranili veliko denarja." Tudi sam si sicer želi vseh 32.0000 vojakov čimprej spraviti domov, a to ni bilo del današnjega dogovora, je še odgovoril.

...Riga je veliko dlje od amerike kot pjongjang... kdaj spokajo???
josh k.
# 12.06.2018 ob 14:30
Še Izraelci in Palestinici si sežejo v roke pa bo. Aja še naši levi pa desni...
GORILA
# 12.06.2018 ob 14:48
ce bi to uspelo Obami bi mu vsi ploskali...a

...Obami je uspel podpis sporazuma z Iranom... pa obisk Kube...
alcatraz
# 12.06.2018 ob 14:32
Trump je celo uro odgovarjal na razna vprašanja in to brez problema

bogami, res je faca.
ga je kdo vprašal recimo, kako bi brez orožarske in vojaške proizvodnje brez izgube fural ameriško gospodarstvo?
ga je kdo vprašal, kdaj bo k sebi vzel večino sirskih prebežnikov ki jih je amerika ustvarila?
ga je kdo vprašal, kdaj bo realiziran salt 1 in salt 2?
ga je kdo vprašal, kdaj bo nehal v izraelu afne guncat?
recimo par vprašanj....
hepan
# 12.06.2018 ob 14:25
WeeBay....
Trump je care :)
GORILA
# 12.06.2018 ob 15:34
@WeeBay

...zakaj pa se potem ne sreča z Maduro???
kotzi
# 12.06.2018 ob 15:04
Medtem ko se svet sprašuje od kod Kim Džong Unu mercedes za več kot milijon dolarjev, Trump razkazuje svojo »Zver«....se sprasujejo v Delu....Od kje pa je imel Titio vlak, pa jahto, pa več luksuznih avtomobilov?
A tega se še do danes niste vprašali.
kropotkin
# 12.06.2018 ob 16:27
Še enkrat, ker vidim, da tule večini ni jasno o kakšnem kontekstu se govori... Kdor je mislil, da bo en blok ( zahodni ), trajal večno, medtem, ko se je drugi ( vzhodni ) zrušil, je neozdravljiv naiven vernik v Disneyland.... Tako, kot je jasno, da dollar , končuje svojo rezervnovalutno zgodbo, kar je za USrA lahko samo dobro ( to je pšovsem jasno tudi Trumpu ), tako, se počasi in vstrajno spreminjajo vse permise, ki smo jih bili do sedaj vajeni.... Od, kreditizma in prevlade monetarnega, nad realnim, pa vse do iskanja in doseganja novih strateških povezav.... Tiste izpered , padca Berlinskega zidu, so danes popolnoma anahrone, da ne rečem celo škodljive.... In če je to povsem jasno, tako Kimu, kot Trumpu, ne razumem, kako to ni jasno Merklovi, Macronu ali celo Pahorju...
GORILA
# 12.06.2018 ob 15:49
Morda pa do srečanja še pride?

Kul, zgleda da bo samo Pahor zvisu k knof od gat...
STANE
# 12.06.2018 ob 15:03
WeeBay
Ko berem te tvoje komentarje polne auforije mi pride na misel tista niz Ne joči Peter...
A si ti tud noter padu ????
WeeBay
# 12.06.2018 ob 13:49
Izjemna konferenca Trumpa o kateri pravzaprav nihče ne govori

LINK
Ocelot
# 12.06.2018 ob 17:14
Osebno se mi zdi zanimivo, da se vse zasluge za denašnje srečanje pripisujejo zgolj in le - Trumpu. Zakaj že? Pobude je dajal Kim, verjetno na pozive Kitajcev, ki jih je obiskal pred meseci. Pomembno vlogo ima tudi južnokorejski predsednik, ki je s Kimom vzpostavil dialog.
To, da se mora Kim soočati s Trumpom, da doseže prekinitev sankcij mednarodne skupnosti in svojemu režimu zagotovi varnost, je zgolj dokaz dolgih lovk ZDA, ki imajo še vedno odločilen vojaški vpliv po celem svetu.
gizmolinux
# 12.06.2018 ob 16:54
Kim bo najbrž pristal na nekakšno razorožitev podobno kot Iran, če se ameri umaknejo od korejskega polotoka in tako je tudi prav. Mislim, da pa ima Kim garante pri podpisu sporazuma v Kitajski in Rusiji, ki ne bodo dovolile kakšnega libijskega, iraškega ali podobnega natega s strani amerov. Če bi moral oceniti kdo je zmagal bi dal točko za oba, vzhod in zahod. Vzhod, ki bo dal zadihati državljanom koreje in zahod, ki bo uvidel, da se da marsikaj doseči z dobrodušnostjo (seveda pa to ne velja za vojne šakale v ozadju in t.i. deep state)
anny22
# 12.06.2018 ob 16:08
Pod mizo so se zmenili še marsikaj...saj podrobnosti bodo enkrat prišle ven.

Grem staviti, da se bo Trump pred koncem mandata srečal tudi z iranskimi voditelji.
Jarik
# 12.06.2018 ob 15:35
Če kdo misli, da se bo ameriški vojaški lobij, največji konglomerat na svetu obrisal pod nosom za dobičke, ki so jih do slej služili s prodajo in najemanjem (rentanjem) svojih vojakov, orožja, vojaškega znanja Južni Koreji, zaradi pol stoetij starih groženj Severne Koreje SE KREPKO MOTI.
Če kdo misli, da bo bilo kje USA nastopala samo in edino zaradi zagotavljanja miru SE KREPKO MOTI.
Mir za USA kavboje pomeni dobiček. In ta mora biti večji od zgoraj navedenega.
alcatraz
# 12.06.2018 ob 15:00
Mislim, da Amerika ni izjema. Nobene demokratične države ne vodi tisti, ki ga mi vidimo v medijih. Je pa tisti nekdo, ki lahko nekaj spremeni. Če je pripravljen kaj za to riskirat. In meni se zdi, da se Trump precej požvižga na mnenja marsikoga.

Prvi primer ki mi pride na misel. recimo Kennedy je željo po spremembah plačal z življenjem.
Acta Sanctorum
# 12.06.2018 ob 14:44
no, bili so še slabši. ampak amerika je tako ali tako vedno imela bolj slab nos za izbor svojega predsednika. kot pa sem že danes enkrat nekje zapisal: amerike ne vodi predsednik, pač pa vojska, cia, orožarska industrija in finančne hijene.

Mislim, da Amerika ni izjema. Nobene demokratične države ne vodi tisti, ki ga mi vidimo v medijih. Je pa tisti nekdo, ki lahko nekaj spremeni. Če je pripravljen kaj za to riskirat. In meni se zdi, da se Trump precej požvižga na mnenja marsikoga.
alcatraz
# 12.06.2018 ob 14:38
Trump je lahko najslabši predsednik ZDA v zgodovini, ampak dejstvo je, da bilokdo drug, z nekoliko več politične zgodovine, bi ob takem (ali celo precej manjšem) dejanju prejel same pohvale, čestitke in Nobelovo nagrado, sedaj ko je pa to dosegel Trump, se išče hudiče in napake. Ljudje ne se pustit vodit medijem.

no, bili so še slabši. ampak amerika je tako ali tako vedno imela bolj slab nos za izbor svojega predsednika. kot pa sem že danes enkrat nekje zapisal: amerike ne vodi predsednik, pač pa vojska, cia, orožarska industrija in finančne hijene.
WeeBay
# 12.06.2018 ob 13:52
Trump je celo uro odgovarjal na razna vprašanja in to brez problema.
runcajz
# 12.06.2018 ob 18:16
Smelo sta storila zgodovinski korak v dobro miru in varnosti v svetu," so sporočili iz urada slovenskega predsednika. Pahorja.

Oba, Kim in Trump sta dobila solzne oči ob tako pomembni pohvali našega instagram predsednika. Razmišljata kako bi mu vrnila kompliment. Kim je namignil Donaldu, da bi ga kazalo povabiti na njuno večerjo v Washington in se mu osebno zahvaliti. Pa še Melanijo bi osebno srečal !
kotzi
# 12.06.2018 ob 16:51
problem da so mediji jezni ker se je Trump z njim srecal...pac mediji so fouš....kr ni bil nekdo drug...to je to...recimo obama...
WeeBay
# 12.06.2018 ob 16:30
Živimo v izredno zanimivih časih ni kaj!
alcatraz
# 12.06.2018 ob 15:48
Kakšna pa je pozicija totalno zbegane Evrope v vsej tej zgodbi, pa kdaj drugič..

odgovor je na dlani.
dokler jo bo fural nekdo, ki je do dvanajste ure dopoldan že pod vplivom tistih hlapov, katerih reklam po televiziji ne sme biti, kaj dosti bolje ne bo.
WeeBay
# 12.06.2018 ob 15:47
Wow MS mediji zdaj obtožujejo Trumpa ker se je srečal s Kimom. Pa to ni več res.
WeeBay
# 12.06.2018 ob 15:11
Weebay, ali si Trumpov PR ali pa njegov največji oboževalec na svetu, druge ni.

Sem zgolj vesel da je prišlo do srečanja in morebitnega miru. Jaz sem bil vedno proti vojni in ravno zaradi tega sem podpiral Trumpa. Vedel sem da se je edini pripravljen srečati s Kimom. Ljudje pravijo da je Trump nor, no jaz menil da je dejansko genij. Zakaj za vraga se nebi srečal s Kimom? Obama, Clinton, Bush vsi so izpadli kot popolni bedaki medtem ko je Trump (kljub temu da mu očitajo egoizem) stopil 2 koraka nazaj in ponudil Kimu mir. Če on ni pravi vodja potem res ne vem kdo je.
kotzi
# 12.06.2018 ob 14:34
zanimivo...zdej kao naj ne bi bilo vec ameriskih vaj skupaj s korejci...pa je vse narobe...ko so pa ble..ste jih pa vsi kritiziral..jst sm za da jih ni...ce se kim odpove jedrskemu...seveda nekaj zahteva v zameno..in mislim da je to prav
WeeBay
# 12.06.2018 ob 13:54
Trump na zgornjem posnetku pri 13:15 o tem da želi Ameriške vojake pripeljati domov.
Ocelot
# 12.06.2018 ob 17:21
Me pa tole srečanje nehote malo spominja na tisti pakt "Hitler-Stalin iz leta 1939. S to razliko, da se ta dikatatorja nista osebno srečala, temveč je Hitler v Moskvo poslal Ribbentropa.
Tu imamo namreč prav tako prestavnika dveh ekstremov - komunističnega dikatatorja na eni in narcisoidnega in ksenofobnega avtokrata zahodnega sveta (ki sicer ni diktator, bi pa to rad bil).

Zanimivo bo videti, če se bo zgodovina ponovila in bo "zahodni avtokrat" požrl svojo besedo...
alcatraz
# 12.06.2018 ob 17:18
Zdaj si napisal kot da se to ne dogaja že stoletja. Živimo v izredno zanimivih časih v smislu tega, da se vzpostavljajo neki novi odnosi in veze ki jih prej še nismo videli. Gre za pravo milino in takšne spremembe so dobrodošle. Status Quo je bil dolgočasen oziroma nezanimiv. Zato se je potrebno zahvaliti trenutnem Ameriškemu predsedniku.

aja, če se dogaja stoletja, je pa kar okej, zato ker se dogaja stoletja??? recimo.
to kar ti vidiš kot milino, jaz vidim kot veliko nevarnost.
še enkrat: zda so ogrožene.
takrat ko so zda ogrožene, iščeno novo vojno žarišče!
WeeBay
# 12.06.2018 ob 16:55
alcatraz

Zdaj si napisal kot da se to ne dogaja že stoletja. Živimo v izredno zanimivih časih v smislu tega, da se vzpostavljajo neki novi odnosi in veze ki jih prej še nismo videli. Gre za pravo milino in takšne spremembe so dobrodošle. Status Quo je bil dolgočasen oziroma nezanimiv. Zato se je potrebno zahvaliti trenutnem Ameriškemu predsedniku.
alcatraz
# 12.06.2018 ob 16:36
Živimo v izredno zanimivih časih ni kaj!

zate morda zanimivi, zame skrajno žalostni.
blokira se razvoj čiste energije.
izvaja se imperializem, pod to besedo najdeš vse karakteristike sužnjelastništva.
bankirji in odvetniki vodijo svet
svet, ki je zasvinjan tako, da se ga niti spucati ne more več.
kje ti v tem vidiš zanimivost?
alcatraz
# 12.06.2018 ob 16:08
dvomljivec, da ne boš več dvomil, si vsaj tale del poglej:
https://www.imdb.com/title/tt2601076/?re
f_=ttep_ep8
Dvomljivec
# 12.06.2018 ob 16:06
Trumpu je uspelo, ker izgleda bolj nor od Kima, zato Obama v takih zgodbah ne bi mogel dosti doseči. Tudi Rgan je z Gorbačovomna na podoben način končal končal hladno vojno. Ker je deloval prkleto bolj nor od Gorbačova
alenka2012
# 12.06.2018 ob 15:54
Ma fenci, kljukca bardila še en šov
WeeBay
# 12.06.2018 ob 15:37
...zakaj pa se potem ne sreča z Maduro???

Morda pa do srečanja še pride?
WeeBay
# 12.06.2018 ob 15:36
WeeBay
# 12.06.2018 ob 15:31
Trump je vedno živel za takšne stvari on uživa ob takšnih dogodkih kjer je ogromno na mizi. To ga žene naprej in mu daje še dodatno energijo. V tistem zgornjem linku, ki sem ga zalepil je Trump izjavil da že 24 ur sploh ni spal zaradi tega pomembnega dogodka. To ga navdušuje in mu daje energijo, človek dela kot nor in komaj čakam da ponovno začne zbadati Nemčijo, Francijo, Kanado in ostale EU države.

I DON’T do it for the money. I’ve got enough, much more than I’ll ever need. I do it to do it. Deals are my art form. Other people paint beautifully on canvas or write wonderful poetry. I like making deals, preferably big deals. That’s how I get my kicks. Most people are surprised by the way I work. I play it very loose. I don’t carry a briefcase. I try not to schedule too many meetings. I leave my door open. You can’t be imaginative or entrepreneurial if you’ve got too much structure. I prefer to come to work each day and just see what develops.

Trump - The Art of the Deal!
WeeBay
# 12.06.2018 ob 17:29
alcatraz

Ja verjetno najbolje da vse skupaj zaključiš in greš na oni svet.
kropotkin
# 12.06.2018 ob 15:42
"ga je kdo vprašal recimo, kako bi brez orožarske in vojaške proizvodnje brez izgube fural ameriško gospodarstvo?".... Stvari je potrebno gledati skozi oči zadnjih artefaktov hladne vojne.... USrA, če bo hotela še obstjati, taka , kot je, mora nujno prekiniti z vsemi zgodovinskimi utežmi.... Dollar, kot rezervna sv. valuta, neminovno vgradi matični državi trgovinski primankljaj, ne glede na kar koli... Tu se s poiskušanjem zmanjševanja primankljaja, vrača dollar v matično državo.. S tem, se finančno stanje matične države bistveno izboljšuje, vendar posledično dollar izgublja status rezervne valute... Povsem enako je stanje z G7 ali NATOm... Preživeli relikti hladne vojne bodo morali slej ko prej na smetišče zgodovine in eden od teh reliktov je odnos med USrA in Kitajsko glede obeh Korej... Tu je treba gledati smisel tokratnega srečanja.... Meni je sicer osebno Trump, zelo antipatičen s svojo prepotentno narcisoidnostjo, vendar je jasno, da dobro razume, kam gre moderni multipolarni svet.... Sedaj, ali bo njegova opcija v USrA prevladala nad neoliberalno , pa še nisem prepričan... Kakšna pa je pozicija totalno zbegane Evrope v vsej tej zgodbi, pa kdaj drugič..
Kazalo