Azija z Oceanijo
Vodstvo fakultete
Direktor fakultete Tecuo Jukioka (levo) se je opravičil za prirejanje rezultatov in izključevanje žensk. Foto: Reuters
Japonska
Na Japonskem ima skoraj 50 odstotkov žensk visokošolsko izobrazbo, kar je ena od najvišjih stopenj na svetu, ob tem pa so pogosto deležne diskriminacije. Foto: Reuters

Dodaj v

Tokijska fakulteta je prirejala rezultate izpitov, da bi bilo manj zdravnic

Od žensk se pričakujeta gospodinjsko delo in skrb za otroke in starejše
8. avgust 2018 ob 12:46
Tokio - MMC RTV SLO

Kot je razkrila notranja preiskava, je tokijska medicinska fakulteta več kot desetletje prirejala rezultate sprejemnih izpitov, da bi zagotovila, da bi več moških postalo zdravnikov kot žensk.

Medicinska fakulteta se je opravičila po potrditvi več kot desetletnih manipulacij z rezultati izpitov, da bi tako omejili število študentk, s čimer so želeli zagotoviti, da bi bilo več moških zdravnikov.

Fakulteta je prirejala rezultate sprejemnih izpitov od leta 2006 ali morda celo od prej, ugotavlja poročilo, ki so ga objavili odvetniki, udeleženi v preiskavi, s čimer so potrdili prejšnja poročanja japonskih medijev.

Fakulteta zagotavlja, da se to ne bo več dogajalo. Kot so dodali, bodo razmislili, da bodo retroaktivno sprejeli tudi tiste, ki bi sicer izpite uspešno opravili, niso pa pojasnili, kako bi to storili, poroča britanski Guardian.

Preiskavo, ki je potrdila prirejanja, je sprožil domnevno goljufiv vpis sina uslužbenca ministrstva za izobraževanje v zameno za ugodnejšo obravnavo fakultete pri dodeljevanju sredstev za raziskave. Uslužbenec ministrstva in nekdanji vodja fakultete sta obtožena podkupovanja. Omenjenemu sinu, ki je izpit trikrat neuspešno opravljal, je fakulteta dodala skupno 20 točk, s čimer je ravno presegel mejo, potrebno za vpis.

Preiskava je pokazala, da je fakulteta letos vsem prijavljenim število točk na prvi stopnji izpita zmanjšala za 20 odstotkov, nato pa je najmanj 20 odstotkov dodala moškim prijavljenim, razen tistim, ki so izpit vsaj štirikrat opravljali neuspešno. Fakulteta je priznala, da so podobna prirejanja izvajali že leta, saj so želeli manj zdravnic. Fakulteta je namreč predvidevala, da bodo zdravnice končale ali prekinile kariero, ko bodo postale matere.

Odvetnik Kendži Nakai je dejal, da je bilo prirejanje rezultatov "globoko seksistično". Preiskava pa po njegovih besedah kaže, da je nekdanji vodja fakultete od staršev, ki so želeli naklonjeno obravnavo njihovih sinov, prejemal denar. Goljufanje je del globoko ukoreninjene kulture pomanjkanja poštenosti in preglednosti, je še dejal Nakai. Kot je še dodal, se je preiskava zaradi časovne omejenosti ukvarjala le z zadnjimi rezultati izpitov, zato je potrebna nadaljnja preiskava.

"Iskreno" opravičilo
"Iskreno se opravičujemo za resne kršitve glede sprejemnih izpitov, ki so povzročile zaskrbljenost in težave veliko ljudem ter izdale zaupanje ljudi," je dejal direktor fakultete Tecuo Jukioka. Ob tem je zanikal, da je pred tem vedel za prirejanja rezultatov, in dejal, da v to početje ni bil nikoli vpleten.

Početje je pripisal "pomanjkanju občutljivosti do pravil sodobne družbe, v kateri ženske ne bi smele biti obravnavne drugače zaradi njihovega spola". Dejal je sicer, da ženske niso bile obravnavane drugače, ko so bile sprejete, priznal pa je, da nekateri ljudje menijo, da ženskam ne bi smelo biti dovoljeno postati kirurginje.

Na Japonskem ima skoraj 50 odstotkov žensk visokošolsko izobrazbo, kar je ena od najvišjih stopenj na svetu, a na delovnem mestu so pogosto žrtve diskriminacije. Ob tem se od njih zahteva skrb za gospodinjstvo, otroke in starejše.

Guardian še poroča, da so različne raziskave pokazale, da je delež žensk, ki so uspešno opravile medicinski izpit, okoli 30-odstoten več kot 20 let, zaradi česar strokovnjaki sumijo, da ženske diskriminirajo tudi druge medicinske izobraževalne ustanove.

Minister za izobraževanje Jošimasa Hajaši je dejal, da namerava pregledati sprejemne postopke na vseh medicinskih fakultetah.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Krtomir
# 08.08.2018 ob 13:10
Uff, tole je pa za ene 20 let zapora. Če človek kolikim ljudem so nepravično uničili življenske sanje.
nim
# 08.08.2018 ob 13:02
@zeus
Zakaj pa ženske nebi smele biti izobražene. In po tvojem zapisu izobražena ženska rodi bolanega otroka???

Japonci so pa itak največji čudaki od vseh narodov.
GoodFella
# 08.08.2018 ob 13:53
V tej japonski družbi je nekaj čudnega, za to navidezno skromnostjo, ponižnostjo, klanjanjem se skriva marsikaj milo rečeno nenavadnega...
Bivši uporabnik
# 08.08.2018 ob 13:26
kaj ko bi že konlači s to femino kampanijo , z namenom da bi bila vska ženska visoko izobražena .

Vsaka ravno ne, sicer pa recimo doktorat ni dokaz nekakšne visoke izobraženosti, temveč ozke specializiranosti. Dejstvo je, da gre družbam z razgledanimi ženskami bolje.
Vzemimo Afriko, kjer je prav izobraževanje žensk ključnega pomena za sprejemanje dolgoročnih, družbi prijaznejših odločitev na vseh nivojih.

Če človek kolikim ljudem so nepravično uničili življenske sanje.

Pometimo še pred svojim pragom. Delo je po spremembi visokošolske zakonodaje objavilo več prispevkov o tem, kako se je našim ljudem po novi zakonodaji onemogočilo dokončati študij, pa je potem vse potihnilo (o tem, da se v pridobljene pravice ne sme posegati, recimo).
HOR
# 08.08.2018 ob 13:23
Zaostali moški šovinizem na kvadrat...
dejneseri
# 08.08.2018 ob 14:14
zeus, saj bi ti dal minus, ampak minus ne izraza zacudenja nad odsotnostjo vsakrsne logike v zapisanem ob 14.11. pa ne samo logike tudi smisla.
GORILA
# 08.08.2018 ob 13:49
...pa kdo bo že ustavil te Venezuelce???

Ups, Japonska...
ginza
# 08.08.2018 ob 13:25
Dobro poznam japonsko kulturo. Me ne preseneča sploh.
bostbart
# 08.08.2018 ob 14:47
Procentualno je v Sloveniji tudi preveč zdravnic in v duhu enakosti med spoloma bi morali uvest moške kvote....
Seveda ne mislim resno, ampak enak absurd kot sem ga predlagal se mirno dogaja v politiki z ženskimi kvotami.
JBT
# 08.08.2018 ob 13:54
To bi pa bil boom, če bi šlo npr. za Rusijo.

Tako pa je članek skoraj neopazen....
Ramus
# 08.08.2018 ob 13:45
In spet se klanjajo v sramoti,.... spremeni pa se ne nič. Še vedno bodo šovinisti ;)
Wolfy
# 08.08.2018 ob 13:33
Ce je pravi japonec sledi harakiri.
levidevžej
# 08.08.2018 ob 14:20
Žena je delala v japonski firmi. Glede na njihov odnos do žensk, me to sploh ne preseneča.
Ženska na vodilnem položaju je za njih no go. Raje imajo nesposobnega moškega, samo da ni ženska.
Kylie
# 08.08.2018 ob 18:17
Saj pri nas so si tudi jemali pravico do odločanja o napredovanju pri študiju, ne na fakulteti, ampak že v srednji šoli. Za med. fak. je bil pogoj, da si v gimnaziji na maturi odličen, pa so prekleto pazili, kdo bo lahko to dosegel. Se spominjam, ko smo po izpitih dijaki preverjali med seboj, da sem imela pri matematiki prav vse naloge prav, pa ni bila petica... sicer bi bila odlična. Pa še je bilo takih primerov, na tekmovanjih, kdo gre naprej..itd.
gorenc25
# 08.08.2018 ob 15:56
V sloveniji prevladujejo ženske zdravnice, pa se nihče ne sekira zaradi tega.
ginza
# 08.08.2018 ob 15:46
@svabo:Moške pač zanima kako se operira in učvrsti zlomljena stegnenica. Kako se pa imenujejo posamezne mišice v telsu jim pa dol visi, ker zato imajo enciklopedijo, da preberejo ko rabijo.

Takim se reče mazači in ne bi jim dala kaktusa za čuvat. Svašta...
luna med oblaki
# 08.08.2018 ob 14:50
"Iskrena" oz. neiskrena opravičila sedaj popolnoma nič ne pomenijo! Mnogim dekletom so se porušile njihove sanje,da bi postale zdravnice.
Nesramno in krivično je to prirejanje rezultatov. Odgovorni bi morali za to odgovarjati. Ampak najbrž jim ne bo treba, je njihovo "opravičilo" dovolj.
Hanibal77
# 08.08.2018 ob 16:31
Barak: Srednješolsko matematiko, ki jo jaz poznam, ko je bila na gimnaziji naravoslovno matematična smer, se je ni dalo napiflat, ampak si jo moral skopčat, kar pa ni šlo s piflarijo.
Enako je veljalo za takratno fiziko in kemijo.

Biologija je res samo piflanje, zato pa si je noben pametni ne bo izbral za maturo, ker lažje prideš čez maturo, če izbereš fiziko in kemijo. Seveda, če ta dva predmeta razumeš.

Biologija ti na medicini niti dosti ne pomaga, edino kar pride od srednješolske biologije v poštev je bolj kot ne samo biologija celice. Na medicini je predvsem poudarek na fiziki in kemiji, in to predvsem na začetku študija.

Klinični premeti so pa res piflarija, ampaj če ti ni jasna fizika in kemija, do teh predmetov tako ali tako ne boš uspel priti.
Hanibal77
# 08.08.2018 ob 16:00
Svabo: Čudno, zakaj potem ni več moških zdravnikov. Ker ravno za sprejem na MF štejejo ocene iz fizike, kemije in matematike, torej predmetov katerih se ne da napiflat.

In kako pred leti ni bil problem, da so bili sprejeti moški na MF, sedaj pa je to postal problem.

Mogoče je problem v maminih sinčkih, kakor izhaja tudi iz zgoraj omenjenega članka, kjer nekateri japonski sinčki niso sposobni opraviti sprejemnih izpitov, medtem ko jih njihove vrstnice opravijo brez problema.
ginza
# 08.08.2018 ob 15:39
@zeus-zengg: imaš kakšne dokaze ta tako tditev ... pa ne mi z materialistični floskulami ...

Dokazi se 24 h/dan vrtijo po vseh medijih.
brezposelni
# 08.08.2018 ob 14:46
Saj podobno je tudi pri nas. Pa ne mislim takšno spolno diskriminacijo. Ampak, če nekdo v javni upravi dobi službo preko zvez, jo zato nekdo drug, ki je bolj sposoben, ne dobi. Recimo, celo Cerar je tako dobil službo.
gesan
# 08.08.2018 ob 13:22
Krtomir
# 08.08.2018 ob 13:10
Uff, tole je pa za ene 20 let zapora. Če človek kolikim ljudem so nepravično uničili življenske sanje.
-----------------------------------
Torej bi pahor moral bit vsaj 20 let v zaporu!
Veš koliko ljudem je ta tip shebal "življenske sanje"?

Drugače se pa strinjam!
Takšna podlost je kakrkoli neupravičljiva!

Očitno se že vsi na položajih res norca delajo.
Chopin
# 08.08.2018 ob 19:13
Kar sramotno. Upam da vse oskodovanke tozijo in dobijo visoke odskodnine za ta seksisticni fiasko fakultete.
Roky89
# 08.08.2018 ob 16:29
@zeus
A ti razumeš, da je glavni kamen spotike to, da so goljufali za to, da bi določen del populacije diskriminirali? Ti bo uspelo to razumeti? Spomni se na srednjo šolo. Verjetno si jo opravil, ane? Kaj bi ti rekel, če bi prirejal rezultate mature, da je nebi naredili moški nižji od 1,85 m in to samo za to, ker jim gre, zaradi nečesa na kar nima nihče vpliva, več spoštovanja? Ali pa še bolj banalen razlog h kraj rojstva... kaj če se bi izkazalo, da je RIC prirejal rezultate, da ljudje, rojeni v Slovenj Gradcu ne bi naredili mature... zaradi razlogov pač... kar tako...? V kakšnih okoliščinah ste eni odraščali, da pišete takšne neumnosti? Preveč pozornosti staršev? Premalo?
los-t
# 08.08.2018 ob 13:57
Ta je pa grda res, koliko žensk ima zaradi tega čisto druga življenja...V zapor, če ne bo harakiri.
luckyss
# 08.08.2018 ob 13:21
Morda je vse skupaj malce manj nevarno za zdravje pacientov, kot to, da se za provizije "forsirajo" medicinska sredstva, ki so manj učinkovita ali slabša...če pozabimo na ceno, ki je višja...
gkrosl
# 08.08.2018 ob 20:45
zeus-zengg
18:22
ni smisel v temu ali se komu dela krivica ali ne ampak v tem kaj je najbolj primerno v določeni situaciji


Kje smo že slišali, da cilj opravičuje sredstva? Goljufija je upravičena če...
NNNP
# 08.08.2018 ob 15:14
Dunajski MF sprejemne izpite že dolgo upravlja neko švicarsko podjetje. Razmerje m/ž je blizu 1:1. Je s tem morda kaj narobe?
nim
# 08.08.2018 ob 13:23
https://www.japanisweird.com
Kylie
# 08.08.2018 ob 18:20
V glavnem so samo fante pošiljali naprej, k se je tud predvidevalo, da so bolj perspektivni..
hepan
# 08.08.2018 ob 14:04
Ne bi si to od njih misli. Afera Holzwagen je nula proti temu. Od takega polizdelka tako ne mores drugega pricakovati
mb128
# 08.08.2018 ob 13:59
Ja nič če so japonci zares pod Fuji in sepuku!
grenadir
# 08.08.2018 ob 13:55
Za vse odgovorne sepuku obvezen...
Krtomir
# 08.08.2018 ob 13:28
oleander

O kateri spremembi zakonodaje govoriš? Mogoče o tem, da je bilo mogoče študij po nebolonjskem programu dokončati v najkasneje letu 2016?
carlos_carlos
# 09.08.2018 ob 10:14
zeus zeng

taki kot si so sramota za človeški rod. Takšno mišljenje je sramotno. To pripelje do sistema kot je bil opisan v 1984 ali pa v handsmaids tale. Pač, ker je v določeni situaciji to najbolj primerno. Vsaj tako se zdi.

In Nitcheja ne jemati iz konteksta. Je marsikaj rekel + da je vsaka filozofija lahko zmotna. In tudi za mariskatero se je izkazalo.

Poštenje na izpitih ne spada v nobenem primeru pod nobeni kategorijo altruizma. Sploh na Japonskem, kjer neuspeh pri vpisu na fakulteto zelo lahko pomeni konec življenja.
tanja-bor
# 08.08.2018 ob 22:11
To je novica samo, ker so bile oškodovane ženske. Če bi bili moški, bi to bil feministični pravičniški ukrep zaradi “zatiranja” pred 100 in več leti.

Iskanje enakosti med spoloma povzroča krivice nadarjenim in delovnim, to pa je za družbo slabo. Kar so naredili, je enako narobe kot vsi ostali pravičniški ukrepi, ki delovne in nadarjene kaznujejo, lene in nenadarjene pa nagrajujejo.
The Stig
# 08.08.2018 ob 14:41
Japonci so pa itak največji čudaki od vseh narodov.

če odšteješ nas.
zeus-zengg
# 08.08.2018 ob 18:22
Roky89
@zeus
A ti razumeš, da je glavni kamen spotike to, da so goljufali za to, da bi določen del populacije diskriminirali?
-------------------------
ni smisel v temu ali se komu dela krivica ali ne ampak v tem kaj je najbolj primerno v določeni situaciji . Tu je nemogoče uporabljati neke resolucijske ali pravičniške floskule , ker je končni rezultat praviloma slab . Krivica sama po sebi ni vredna nič ker je interpretirana s strani tistih ki bi radi svojo lastno bedo prevalili na druge . Seveda so izjeme , vendar iz izjem ne smemo delati pravilo . In še - iz Nietzschejevih ust rečeno : Če človek postane altruističen je po njem : namesto da bi človek naivno rekel : jaz nisem nič vreden , reče moralna laž v ustih dekadenta - nobena reč ni nič vredna - življenje ni nič vredno - vsi mi delajo krivico ...
zeus-zengg
# 08.08.2018 ob 18:08
dajneseri
zeus, saj bi ti dal minus, ampak minus ne izraza zacudenja nad odsotnostjo vsakrsne logike v zapisanem ob 14.11. pa ne samo logike tudi smisla.
--------
saj nisem govoril o logiki , ki je v principu nekaj takega kot narava na ,, vogale in ravnine,, in izračunavanje rezultatov tistega ,, kar smo notri dali ,, - matematematika pa to ... Pisal sem o naravnem načelu odnosov in interakcij v naravi kjer ničesar4 ni ,, ravno ,, , in česar nobena logika ne more ,,izračunati ,, ... Razumem pa seveda tiste , ki nimate druge izbire - pa se morate zato prijeti logike oz . bolj zvite dialektike ...
ti-ne
# 08.08.2018 ob 17:19
zeus-zengg

# 08.08.2018 ob 12:57

kaj ko bi že konlači s to femino kampanijo , z namenom da bi bila vska ženska visoko izobražena . Kdo bo pa rojeval zdrave otroke ?

########

Tipičen primer komentarja incel ideologije.
nepokorni
# 08.08.2018 ob 16:48
Se zgledujejo po Zdravniški zbornici Slovenije, katere namen je, da je čim manj zdravnikov.
Bivši uporabnik
# 08.08.2018 ob 16:22
@Hanibal77
Srednješolsko matematiko, fiziko in kemijo se da precej preprosto "napiflati". Sicer pa za vpis na medicino šteje matematika, tuj jezik in en naravoslovni predmet, ki je lahko tudi biologija, ki pa je na srednji šoli itak sano piflanje. Sicer pa je cela struktura študija na medicini taka, da se moraš bolj ali manj 6 let samo piflati, tako da ti vstopni pogoji niti niso prav velik razlog za pomankanje moških na MF.
fran
# 08.08.2018 ob 14:00
To pa gre ob bok dizelski aferi. Ne moreš verjet!
zeus-zengg
# 08.08.2018 ob 13:53
Uff, tole je pa za ene 20 let zapora. Če človek kolikim ljudem so nepravično uničili življenske sanje.
------------------
če bodo kapitalistično zapacani ljudje želeli da se jim uresničijo sanje se bodo morali najprej zbuditi ... back to the reality....
Bivši uporabnik
# 08.08.2018 ob 14:51
Pri nas pa obstaja ženska zdravnica, ki je stara 74 let, pa še kar dela. Zakaj bi Japonske zdravnice ostale doma in skrbele za družine in otroke? In vprašanje z začetka, kdo bo rodil otroke? Odgovor Srbkinje in Afričanke, ki jih Slovenci tako pridno uvažajo v mojo Drago hribovsko vas. Toda to še gre, ker one gredo v našo cerkev (samo k spovedi in obhajilu ne).
Japonci pa tako ali tako nočejo več seksati z drugim kot z lutkami in ker lutke ne morejo roditi... Nič kmalu bo kup Japoncev postalo (tako kot Žavbi) džihadistov, da bodo sploh lahko dobili ženo.
Ups, moja tamala teta, ima s svojim možem Irancem 4 otroke, ki so biološko od njegove prejšnje žene. Mi Slovenci smo še bolj napredni od Japoncev, če smo izobraženi in imamo dobro plačo delamo do osemdesetega, razmnožujemo se pa s posvojitvami.
pedalski
# 08.08.2018 ob 13:41
Hujše kot v Savdski Arabiji, tam vsaj ženske vsaj vejo, da ne smejo in ne izgubljajo časa s tem.
tanja-bor
# 08.08.2018 ob 14:47
Gre za enakost spolov 50 : 50 v praksi. Če so moški manj sposobni, jim pomagamo. Tudi v Sloveniji smo podpisali dokumente o taki enakosti, zato bi bilo prav, da jih začnemo uresničevati. Začeli bomo na FDV.
Bivši uporabnik
# 08.08.2018 ob 13:18
ISIS drzava? Ne, Japonska. Tehnolosko uveljavljena druzba najvisjih cloveskih vrednot. En potres in cunami prosim.
svabo
# 08.08.2018 ob 15:03
Ko bo šolski sistem spodbujal inteligenco, znanje, samoiniciativnost in dodatno samoučenje namesto štrebanja, bo na vseh fakultetah vpisano 2/3 fantov in samo tretjina žensk. Ker ravno kriterij kapacitete pomnenja tekstov je voda na mlin 2/3 vpisanih žensk in 1/3 moških. Moške pač zanima kako se operira in učvrsti zlomljena stegnenica. Kako se pa imenujejo posamezne mišice v telsu jim pa dol visi, ker zato imajo enciklopedijo, da preberejo ko rabijo. Ženske so pa ravno obratno logično postavljene. Koga bi zdaj raje imeli da vam operira zlomljeno stegnenico?Največji talenti so v šoli prav dobri in medicinske fakultete še povohat ne smejo...v Sloveniji....
svyatoslav
# 08.08.2018 ob 14:39
Japonska je dosegla tako visok ekonomski napredek ravno zaradi jasno določenih družbenih vlog moških in žensk ter visokih moralno-etičnih norm.
Liberalno progresivna indoktrinacija z agresivnim feminizmom tam ne bo uspela. V nasprotnem se bo celotni družbeno-ekonomski sistem sesul, kar je tudi skrita agenda omenjenega gibanja.
Nič slabega o pravicah žensk, ampak je treba upoštevati, da za gibanjem femini-zem stojijo isti mentorji kot so bili pri komunizmu, nacizmu in fašizmu ter zdaj - globalizmu.
Kazalo