Konference se po navedbah indonezijskih oblasti udeležuje 21 voditelj držav. Foto: Reuters
Konference se po navedbah indonezijskih oblasti udeležuje 21 voditelj držav. Foto: Reuters
Džakarta
Konferenco je odprl indonezijski predsednik Widodo. Foto: Reuters

V indonezijski prestolnici se je začel vrh azijskih in afriških voditeljev, s katerim zaznamujejo 60. obletnico zgodovinske konference v Bandungu, na kateri so postavili temelje za ustanovitev Gibanja neuvrščenih. Srečanja se udeležujejo tudi kitajski predsednik Ši Džinping, japonski premier Šinzo Abe in iranski predsednik Hasan Rohani.

Indonezijski predsednik Joko Widodo je ob začetku konference pozval, da se opustijo "zastarele" ideje institucij Bretton Woodsa, ki so vzpostavile svetovni monetarni sistem po koncu druge svetovne vojne in reševanje gospodarskih težav prenesle na Svetovno banko, Mednarodni denarni sklad in Azijsko razvojno banko.

"Potrebne so spremembe. Cilj je vzpostaviti nov mednarodni gospodarski red, ki bi bil odprt do nastajajočih gospodarskih sil," je dejal Widodo.

IMF in Svetovna banka sta bila temelj povojnega gospodarskega reda, za katerega so se ZDA in Evropa dogovorile na konferenci Bretton Woods v New Hampshiru v ZDA leta 1944.

Tito, Nehru in Naser
Na konferenci v Bandungu na otoku Java aprila leta 1955 se je zbralo okoli 30 držav, med njimi so bile številne nove samostojne države, ki so se osamosvojile po desetletjih kolonizacije in tuje okupacije.

Konferenco je vodil indonezijski osamosvojitelj Sukarno, med drugim pa so se ga udeležili jugoslovanski predsednik Josip Broz - Tito, indijski premier Džavaharlal Nehru in egiptovski predsednik Gamal Abdel Naser.

Ti voditelji so šest let pozneje v Beogradu ustanovili gibanje neuvrščenih - organizacijo držav, ki se v hladni vojni niso postavile ne na stran ZDA ne na stran Sovjetske zveze. Gibanje je po koncu hladne vojne izgubilo vpliv, čeprav njegove članice danes predstavljajo dobršen del svetovnega gospodarstva.

V središču tokratne konference so predvsem velike države, zlasti Kitajska in Japonska, ki poskušata povečati svoj vpliv med drugimi sodelujočimi državami. Še posebej Kitajska tke vse tesnejše odnose z Afriko, katere naravni viri pomagajo poganjati njeno rast.

Petdnevnega dogodka se bodo udeležili predstavniki več kot 80 držav, odsotni pa bodo nekateri vidni voditelji. Čeprav je Indija igrala ključno vlogo na prvi konferenci, v Džakarto ne bo premierja Narendre Modija. Prihod je zaradi vala nasilja nad priseljenci v Južni Afriki odpovedal tudi Jacob Zuma.