Predstavnik Irana posluša Obamov govor v generalni skupščini. Foto: EPA
Predstavnik Irana posluša Obamov govor v generalni skupščini. Foto: EPA
Rokovanje Ban Ki Muna in Baracka Obame. Foto: EPA
Avdienca. Foto: EPA

Članice ZN-a, predvsem članice Varnostnega sveta, pa je Ban pozval, naj premostijo razhajanja in ukrepajo glede Sirije. "Številni ste tu prvič. Novi voditelji, ki so jih postavili na položaj novi glasovi, od katerih se pričakuje odločen prelom s preteklostjo. Vaši ljudje želijo videti rezultate takoj, ne v daljni prihodnosti," je dejal Ban in ob tem opozoril na Sirijo.

Dejal je, da se razmere tam poslabšujejo iz dneva v dan, zato so potrebni ukrepi za zaustavitev nasilja in dotoka orožja obema stranema. "Kriza ni več omejena le na Sirijo. Gre za regionalno nesrečo z globalnimi posledicami. Naša generacija ima dolžnost, da konča nekaznovanje mednarodnih zločinov v Siriji in drugje po svetu," je dejal.

Ban je v govoru omenil tudi druga pereča vprašanja, s katerimi se ukvarjajo v ZN-u in pri katerih potrebujejo podporo vseh 193 članic. Ban je naštel revščino, bolezni, pomanjkanje virov in podnebne spremembe. Predvsem zadnje potrebujejo odločno ukrepanje, saj človeštvo z izkoriščanjem naravnih virov ogroža planet.

Slovenija s podporo Palestincem nima težav
Eno izmed dolgo časa odprtih vprašanj je tudi vprašanje palestinske državnosti. "Palestinci morajo uresničiti svojo pravico, da po desetletjih zasedbe in ponižujočih omejitev živijo v lastni državi. Vendar pa ima Izrael prav tako pravico, da živi v miru in varnosti pred grožnjami in raketami," je dejal Ban.

Palestinci so lani zaprosili za članstvo v ZN-u, kar jim predvsem zaradi nasprotovanja ZDA ni uspelo. Letos bodo zaprosili za nekoliko nižji status, to je status države opazovalke, ki ni članica. Premier Janez Janša, ki se udeležuje splošne razprave skupaj z zunanjim ministrom Karlom Erjavcem, je dejal, da je Slovenija vedno podpirala palestinsko državnost in tudi s podporo tej manjši ambiciji ne bo imela nobenih težav.

Obama tudi o spornem filmu
Ameriški predsednik Barack Obama je svoj govor začel z orisom ubitega veleposlanika ZDA v Libiji Christopherja Stevensa. Kot je dejal, morajo prihodnost človeštva določati takšni ljudje in ne njihovi morilci. Ob tem se je zavzel za boj proti vsem oblikam nestrpnosti.

Govor, ki je bil namenjen tako zbranim svetovnim voditeljem v dvorani generalne skupščine kot tudi domačim volivcem, je bil optimističen glede prihodnosti sveta - vendar le, če se bo ta spoprijel z vsemi vrstami nestrpnosti. Obama je citiral indijskega voditelja Gandhija, ki je dejal, da je nestrpnost sama po sebi oblika nasilja.

Omenil je v ZDA ustvarjeni film, ki žali preroka Mohameda, in ponovil, da ameriška vlada s filmom, ki žali tudi ZDA, ni imela nič. Za zastarelo pa je označil mišljenje, da lahko nekdo v današnjem času sploh ustavi širitev česa takšnega. Ob tem je razložil, da v ZDA ustava ščiti svobodo izražanja, tudi takšnega, s katerim se večina ne strinja. "Tudi o meni grdo govorijo, vendar bom vedno branil njihovo pravico do tega," je dejal Obama.

Podpora ljudskim vstajam
V nadaljevanju je opisal ameriško podporo ljudskim vstajam proti diktatorskim režimom v arabskih državah in zagotovil, da svoboda in samoodločba nista zahodni, ampak univerzalni vrednoti. Zagotovil je, da Zahod ne bo narekoval izida demokratičnih tranzicij, a je po njegovem mnenju čas, da se tiste, ki uporabljajo sovraštvo do Amerike, Zahoda in Izraela kot osnovno načelo svoje politike, marginalizira.

"Nagibi k ekstremizmu ne bodo omejeni le na Zahod in vodijo v kaos. Zadnji dve leti mirnih protestov sta privedli do več sprememb v muslimanskih državah kot desetletja nasilja. Skrajneži se tega zavedajo in ker ne morejo ničesar ponuditi, je nasilje edini način, da ostanejo pomembni," je dejal Obama in opozoril, da na vsakega skrajneža po svetu pridejo milijoni ljudi, ki si želijo miru in spoštovanja.

Obama je povedal še, da je treba obsoditi vsako omalovaževanje vere, tudi uničevanje krščanskih cerkva in zanikanje holokavsta. Omenil je države, kot je Iran, kjer si ljudstvo želi miru in blaginje, vlada pa jim krati pravice in podpira diktatorja v Damasku ter teroriste v tujini.

Opozorilo Iranu
"Jedrsko vprašanje Irana želimo rešiti na miren način skozi diplomacijo. Vendar ni neomejen. Spoštujemo pravico držav do miroljubne jedrske energije, a Irana z jedrskim orožjem ne bo mogoče omejiti. Grozil bo z uničenjem Izraela, grozil bo varnosti držav okrog Perzijskega zaliva in ogrožal bo stabilnost svetovnega gospodarstva. ZDA bodo storile vse, kar morajo, da mu preprečijo, da pride do tega orožja," je zagotovil Obama.

V govoru, ki ga je večkrat prekinilo ploskanje, je Obama izrazil optimizem glede prihodnosti sveta. Za Obamo je pot do miru na Bližnjem vzhodu jasna. To sta varen Izrael in neodvisna Palestina, kar pa morata strani doseči sami z dogovorom, ZDA pa ga bodo podprle. Za Sirijo je dejal, da njena prihodnost ni v diktatorju, ki muči otroke in bombardira stanovanja, zato mora svet pomagati, da se uresniči volja ljudstva.