Za zdaj še ni jasno, kdaj bodo izvedli evtanazijo. Foto: EPA
Za zdaj še ni jasno, kdaj bodo izvedli evtanazijo. Foto: EPA

50-letni Frank Van Den Bleeken je bil obsojen v 80. letih prejšnjega stoletja in se kot zapornik že tri leta bori s sodnimi mlini, da bi mu dovolili umreti.

Njegovi odvetniki so povedali, da ga bodo kmalu prepeljali v bolnišnico, kjer mu bodo zdravniki omogočili umreti, vendar niso znali pojasniti, kdaj natančno naj bi se to zgodilo.

Gre za prvo tako razsodbo v primeru zapornika, potem ko so v Belgiji pred 12 leti uvedli zakon, ki omogoča evtanazijo. Van Den Bleeken je za evtanazijo prvič zaprosil leta 2011 in pri tem navedel "neznosne duševne muke", a državna komisija za evtanazijo je želela pred odobritvijo preučiti vse mogoče terapije.

"Ni mi pomoči"
Sam je v obrazložitvi navedel, da nima nobene možnosti za izpustitev, saj ne more obvladovati svoje potrebe po spolnem nasilju, zato je zaprosil za uveljavitev pravice do medicinske pomoči pri samomoru. Po besedah odvetnikov ga je v zadnjih letih pregledalo več zdravnikov in psihologov, ki mu niso mogli pomagati, ampak so le ugotovili, da neizmerno trpi.

"Če ljudje zagrešijo spolni zločin, se jim mora pomagati. Samo zapor ne pomaga nikomur, ne obsojencu, ne družbi, ne žrtvam," je Van Den Bleeken dejal v dokumentarnem filmu.

Evropsko sodišče za človekove pravice je že nekajkrat kritiziralo Belgijo zaradi neustrezne obravnave zapornikov z duševnimi motnjami. Tako kot druge članice Evropske unije tudi Belgija nima smrtne kazni.

Belgija ni edina evropska država, ki dovoljuje evtanazijo, a je prva, ki jo je letos februarja uvedla za neozdravljivo bolne otroke, ne glede na njihovo starost, kar je naletelo na številne kritike verskih skupnosti tako doma kot v tujini.