Med sirskimi uporniki so številni tuji borci z vsega sveta. Foto: Reuters
Med sirskimi uporniki so številni tuji borci z vsega sveta. Foto: Reuters
Sirija
V zadnjem času so sirski uporniki utrpeli več pomembnih porazov proti Asadovim silam. Foto: Reuters

Oblasti v BiH-u se bojijo, da bi se na sirskem bojišču mladi borci navzeli skrajnih idej in bi ob vrnitvi v domovino predstavljali grožnjo varnosti.

Po ocenah poznavalcev je v zadnjem letu v Sirijo odšlo okoli 150 državljanov BiH-a, med katerimi jih je tam 15 izgubilo življenje. Nekateri so s seboj vzeli žene in otroke, da bi v Siriji začeli novo življenje pod strogimi islamskimi zakoni.

Vlade po Evropi ocenjujejo, da se je od začetka konflikta v Siriji pred več kot tremi leti več tisoč Evropejcev pridružilo upornikom proti režimu predsednika Bašarja Al Asada.

V zadnjem letu so med sirski uporniki pridobili vpliv in moč islamski skrajneži, ki so se za prevlado nad ozemlji spopadli tudi z drugimi uporniškimi skupinami.

Samo zakon ne bo pomagal
Z novim zakonom hočejo oblasti v BiH-u zmanjšati število mladih, ki zapuščajo državo, da bi se lahko borili v Siriji.

"Ti ljudje se čez nekaj časa vrnejo nazaj v BiH in začnejo sodelovati pri propagandnih dejavnostih in opogumljanju drugih za enaka kriminalna dejanja," je dejal poslanec Mirsad Djugum iz Stranke za boljšo prihodnost.

Djugum sicer meni, da sam zakon ne bo pomagal pri reševanju kompleksnega vprašanja novačenja borcev med mladimi. Poudarja, da je potrebno sodelovanje vse družbe, vključno z islamsko skupnostjo in socialnimi službami.

Z islamskimi skrajneži ima BiH težave že od vojne v BiH-u v prvi polovici 90. let prejšnjega stoletja, ko so se nekateri mladi radikalizirali pod vplivom mudžahidov, ki so se bojevali na strani muslimanov.