Bližnji vzhod
Jemen
Hutijevski uporniki sporočajo, da so pripravljeni za premirje. Foto: Reuters
Sana
Tržnica v Sani, ki je pod nadzorom upornikov. Foto: Reuters
Jemen
Jemen je najrevnejša arabska država, vojna pa jo je dodatno opustošila. Foto: Reuters

Dodaj v

Jemen: Hutijevski uporniki pripravljeni za premirje

Vojna traja več kot štiri leta
19. november 2018 ob 10:12,
zadnji poseg: 19. november 2018 ob 13:42
Sana - MMC RTV SLO

Hutijevski uporniki v Jemnu so sporočili, da so pripravljeni uveljaviti premirje, če je to pripravljena storiti tudi vojaška koalicija pod vodstvom Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov (ZAE), ki jih napada.

"Če oni res želijo mir za prebivalce Jemna, smo pripravljeni zamrzniti in ustaviti vojaške operacije na vseh frontah, da bi dosegli pravičen in časten mir," je po poročanju Al Džazire na Twitterju sporočil Mohamed Ali Al Huti, vodja vrhovnega revolucionarnega odbora hutijevskih upornikov.

Al Huti je uporniške sile pozval, naj se zadržijo in ne izvajajo napadov, dodal pa je, da bodo uporniki kot znak dobre volje končali napade z brezpilotnimi letali in raketami na Savdsko Arabijo, ZAE in njegove jemenske zaveznike. S tem naj bi izničili vsakršno opravičilo za napade ali blokado, ki jih izvaja koalicija pod vodstvom Savdske Arabije in ZAE-ja.

Uporniki sicer pravijo, da so njihovi raketni napadi povračilo za tisoče zračnih napadov Riada in Abu Dabija v Jemnu od marca 2015.

Umrlo več kot 56.000 ljudi
Po nedavni oceni je v jemenski vojni umrlo več kot 56.000 ljudi, stopnjujejo pa se mednarodni pritiski za konec sovražnosti. Zaradi vojne polovici prebivalcev Jemna, kar 14 milijonom ljudi, grozi lakota.

Kot je poročal poročevalec Al Džazire Mohamed Adov, so hutijevski uporniki dejali, da so odločitev sprejeli po pozivu posebnega odposlanca ZN-a Martina Griffithsa. Katarska televizija poroča, da je oznanitev upornikov "zelo pomembna" za milijone Jemencev, ki jim grozi lakota.

Velika Britanija naj bi v Varnostnem svetu ZN-a v ponedeljek predstavila osnutek resolucije o tej vojni.

Za začetek mirovnih pogovorov si prizadeva posebni odposlanec Griffiths, ki naj bi ta teden odpotoval v jemensko glavno mesto Sana, ki je pod nadzorom upornikov. Tam naj bi se sestal z njihovim vodjo Abdulom Malikom Al Hutijem.

Odpotoval bo tudi v Hudejdo, kjer bo razpravljal o načrtih ZN-a za prevzem nadzora nad pristaniščem in nadzorovanje prihoda pomoči. Pristanišče pod nadzorom upornikov je glavna vstopna točka za humanitarno pomoč in blago, pred vojno pa je prek njega v državo prišlo 70 do 80 odstotkov uvoza.

Prejšnji teden so provladne sile prekinile ofenzive za prevzem pristanišča po več dneh neprestanih zračnih napadov.

Mirovni pogovori do konca leta?
Griffiths je dejal, da sta mu obe strani dali "trdna zagotovila", da sta zavezani udeležbi na mirovnih pogovorih, ki naj bi bili na Švedskem pred koncem leta. Tako Savdska Arabija kot ZAE sta sporočila, da podpirata pogovore pod pokroviteljstvom ZN-a.

Tudi jemensko zunanje ministrstvo je medtem potrdilo, da se bo jemenska delegacija udeležila pogovorov. V pismu posebnemu odposlancu "je vlada poudarila pomen pritiska na hutijevsko milico, da odgovori na napore ZN-a in se udeleži pogovorov brez pogojev", so sporočili po poročanju nemške tiskovne agencije DPA.

Vojna v Jemnu se je začela leta 2014, ko je vlada poleti skrčila subvencije za gorivo, s čimer je povzročila množične proteste v Sani. Hutijevski uporniki so to izkoristili in s severa države odšli v glavno mesto, kjer so z oblasti vrgli vlado predsednika Abd Rabuja Mansurja Hadija.

Marca 2015 je v vojno vstopila koalicija pod vodstvom Savdske Arabije in ZAE-ja, ki naj bi v Jemnu izvedla več kot 18.000 zračnih napadov. Skoraj tretjina jih je zadela civilne tarče, kot so šole, tržnice in bolnišnice.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Krtomir
# 19.11.2018 ob 10:41
Predvidevam, da so našega nevretenčarja Pahorja polna usta pozivov k miru? not. situacija ni dobra za na instagram.
SF-SN
# 19.11.2018 ob 13:44
Uporniki sicer pravijo, da so njihovi raketni napadi povračilo za tisoče zračnih napadov Riada in Abu Dabija v Jemnu od marca 2015.

Glede nato, da so se ti napadi začeli po prvem večjem masakru s strani savdske koalicije, je vse jasno
poskok
# 19.11.2018 ob 15:50
Čakam da si bodo na FB nabil zastave Jemna z napisom JE SUIS JEMEN. Pa si jih hipokriti verjetno ne bodo, ker jim je vseeno. Za Charlija je bilo moderno.
SF-SN
# 19.11.2018 ob 13:45
Vojna v Jemnu se je začela leta 2014, ko je vlada poleti skrčila subvencije za gorivo, s čimer je povzročila množične proteste v Sani. 

Lahko bi tudi ke omenili, da je bila takrat Hadijeva vlada že nelegitimna, saj bi moral po dogovoru ob odstopu Saleha že pred meseci razpisati volitve.
zeus-zengg
# 19.11.2018 ob 11:25
Jemen: Hutijevski uporniki pripravljeni za premirje
-----------
kolikor se da spoznati način savdijskega razmišljanja je njihova pripravljenost za premirje le predigra da bodo zopet napadli takoj ko bodo seveda nadoknadili vojaške zaloge in najeli nove plačance ...
moj komentar
# 19.11.2018 ob 14:25
Pozabili ste navesti, da je za premirje zaprosila agresorska vojska Saudske Arabije, ki na fronti trpi hude izgube.
borut-blas
# 19.11.2018 ob 11:57
obnovo jemna bo finacirala kitajska in tako razširila svoj vpliv iz afrike še na arabski polotok
zda izgubljajo vpliv tudi tu
sirija je ruska, jemen bo kitajski
sankcije proti iranu postajajo šala stoletja
jurlin
# 19.11.2018 ob 17:08
borut-blas


# 19.11.2018 ob 11:57 Prijavi neprimerno vsebino

obnovo jemna bo finacirala kitajska in tako razširila svoj vpliv iz afrike še na arabski polotok
zda izgubljajo vpliv tudi tu
sirija je ruska, jemen bo kitajski
sankcije proti iranu postajajo šala stoletja
-------------------
Iz tvojih ust v božja ušesa. Proč z zahodnimi zločinci in njihovimi hlapci. Naj plačajo za vse zlo, ki so ga in ga še počnejo/počnemo.
J@st
# 19.11.2018 ob 11:55
"Če oni res želijo mir za prebivalce Jemna, smo pripravljeni zamrzniti in ustaviti vojaške operacije na vseh frontah, da bi dosegli pravičen in časten mir,"
-----------------
So pozabili omeniti da je ta ponudba izhajala od SA.
Še en pozitivni učinek "Hašokdžija"
zeus-zengg
# 19.11.2018 ob 11:22
Predvidevam, da so našega nevretenčarja Pahorja polna usta pozivov k miru? not. situacija ni dobra za na instagram.
-------------
mogoče pa upa na nobelovo nagrado ..
NOPCBS
# 19.11.2018 ob 10:36
na pogajanja jih bodo pa spet povabili tako, da bo plan leta koncal nekje v Savdski Arabiji/ZAE
(v Jemen se ne bo vrnil nihce - vsaj ne ziv)

ce ima SA za par sto milijard orozja in z naftno odvisnostjo ves svet v sahu, zakaj bi hoteli premirje?
QUENDI
# 19.11.2018 ob 13:40
....dobili bodo osebna vabila za zglasitev na najbližjem SA konzulatu......
SF-SN
# 19.11.2018 ob 20:09
@borut-bias.
Nažalost malo dvomim o tem, namreč nadzor mad vsemi pristanišči z izjemo Hudeide imajo milice pod poveljstvom Združenih Arabskih Emiratov, ki imajo za razliko od savdske golazni celo neko strategijo in cilj v Jemnu
audiac
# 19.11.2018 ob 22:14
Velika Britanija naj bi v Varnostnem svetu ZN-a v ponedeljek predstavila osnutek resolucije o tej vojni.
Država,ki je v zakulisju globoko soudeležena v vojni na strani agresorja,bo predstavila osnutek resolucije in si s tem po Pilatovsko umila roke?
Narobe svet.
audiac
# 19.11.2018 ob 22:08
Uporniki sicer pravijo, da so njihovi raketni napadi povračilo za tisoče zračnih napadov Riada in Abu Dabija v Jemnu od marca 2015
Aja,pravijo.Mogoče se pa tudi zmišljujejo,a ne? To seveda ne pravijo samo uporniki.To pravijo vsi,ki jim je vsaj malo poznana vojna v Jemnu!
HOR
# 20.11.2018 ob 00:25
"...Vojna v Jemnu se je začela leta 2014, ko je vlada poleti skrčila subvencije za gorivo, s čimer je povzročila množične proteste v Sani..."

Podobno dela sedaj Makron. A bo zato v Franciji vojna...!?
Ne, ker je ne bo prišel organizirat kdo od zunaj...
Kazalo