Bližnji vzhod
Putin upa, da se bodo lahko ognili najhujšemu. Foto: Reuters
Rusija svari pred prenagljenimi potezami ZDA. Foto: Reuters
Donald Trump
Trump je Al Asada označil za "žival, ki ubija s plinom". Foto: Reuters
Sirija
Zahodne države so prepričane, da je kemični napad konec tedna odgovoren režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Foto: Reuters
Varnostni svet
Za sprejetje resolucije v Varnostnem svetu je potrebnih najmanj devet glasov, nobena od petih stalnih članic (ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija in Francija) pa ne sme biti proti. Foto: Reuters
VIDEO
Živčna vojna med ZDA in R...
VIDEO
Američani rožljajo z orožjem
VIDEO
Trump grozi z napadom na...
VIDEO
Varnostni svet brez odloč...

Dodaj v

Putin: Svet vse bolj kaotičen, a upamo, da bo zdrava pamet zmagala

WHO: Simptomi žrtev v Dumi kažejo na uporabo kemičnega orožja
11. april 2018 ob 07:45,
zadnji poseg: 11. april 2018 ob 19:01
New York - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Ruski predsednik Vladimir Putin se je na grožnje Donalda Trumpa z napadom na Sirijo odzval zadržano. Kot je dejal, upa, da bo v svetu, ki postaja "vse bolj kaotičen", na koncu vseeno zmagala zdrava pamet.

Kot je dejal, je položaj v svetu zelo problematičen. "Pereča svetovna vprašanja vzbujajo samo skrbi, stanje postaja vse bolj kaotično," je dejal Putin na slovesnosti ob sprejemu novih veleposlanikov.

"Kljub temu še vedno upamo, da bo nazadnje zmagala zdrava pamet, mednarodni odnosi prešli v konstruktivno fazo, celoten svetovni sistem pa postal stabilnejši in predvidljivejši."

Ameriški predsednik Trump je pred tem po Twitterju opozoril Rusijo, naj se pripravi na to, da bodo ZDA izvedle napad na Sirijo. Moskva odgovarja, da bi bil ameriški napad lahko le pretveza za brisanje sledi "provokacije".

"Rusija napoveduje, da bo sestrelila vsako raketo, ki bo usmerjena na Sirijo. Pripravi se, Rusija, ker rakete bodo prišle, prijazne, nove in pametne. Ne bi smela biti partner z živaljo, ki s plinom ubija lasten narod in pri tem uživa," je zapisal Trump.

S tem se je verjetno odzval na izjavo ruskega veleposlanika v Libanonu Aleksandra Zasipkina, ki je na libanonski televiziji dejal, da bodo ob morebitnem ameriškem napadu rakete sestrelili in napadli objekte, od koder jih bodo izstrelili.

Ameriški predsednik želi z vojaško akcijo v Siriji kaznovati sirskega predsednika Bašarja Al Asada zaradi domnevnega napada s kemičnim orožjem na Dumo, zadnji kraj pod nadzorom upornikov v enklavi Vzhodna Guta pri Damasku.

Rusija je posvarila pred dejanji, ki bi lahko še bolj destabilizirala regijo. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je razmere označil za zelo napete.

Kemični napad kot provokacija?
Tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Marija Zaharova pa je opozorila, da bi lahko bil ameriški raketni napad na Sirijo le pretveza, s katero bi uničili dokaze o domnevnem kemičnem napadu v sirskem mestu Duma, ki je po mnenju Moskve le provokacija, s katero želi Zahod upravičiti posredovanje.

"Ali je smisel vsega skupaj v tem, da se odstranijo sledi provokacije, tako da mednarodni inšpektorji ne bodo imeli česa iskati kot dokaz," se je na Facebooku vprašala Zaharova, ki je še zapisala, da bi bilo bolje, če bi ZDA napadle teroriste, ne pa zakonito vlado v Siriji, ki se že sedem let bojuje proti mednarodnim teroristom na svojem ozemlju.

Sirija: Trumpove grožnje nevarno stopnjevanje
Sirija je Trumpove grožnje z raketnim napadom označila za "nevarno stopnjevanje".

"Nismo presenečeni nad takšnim nevarnim stopnjevanjem režima, kakršen je ameriški, ki je spodbujal in še naprej spodbuja terorizem v Siriji," so sporočili s sirskega zunanjega ministrstva.

WHO zahteva dostop do kraja napada
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je predtem sporočila, da simptomi okoli 500 Sircev, ranjenih v sobotnem napadu v mestu Duma, kažejo na uporabo kemičnega orožja, zato organizacija zahteva neomejen dostop do žrtev.

V sobotnem napadu naj bi helikopter sirskih sil odvrgel bombo s kemičnim orožjem nad mesto Duma, ki velja za zadnjo trdnjavo upornikov v oblegani enklavi Vzhodna Guta. Po najnovejših podatkih WHO-ja je umrlo več kot 70 ljudi, med njimi 43 zaradi stika z zelo strupenimi snovmi. Več kot tisoč ljudi naj bi bilo ranjenih.

Po podatkih partnerskih organizacij WHO-ja v Siriji je po napadu kakih 500 ranjenih razvilo simptome, značilne za izpostavljenost strupenim kemikalijam, to so težave pri dihanju, motnje centralnega živčnega sistema in draženje sluznic. "V napadu naj bi bili prizadeti tudi dve zdravstveni ustanovi," še navaja WHO.

"Nad temi strašnimi poročili in podobami iz Dume bi morali biti zgroženi," je poudaril predstavnik WHO-ja Peter Salama. Dodal je, da organizacija zahteva takojšen neoviran dostop na območje, da bi nudila pomoč prizadetim v napadu in proučila posledice napada za zdravje.

Napetost med silami narašča
Po domnevnem napadu s kemičnim orožjem v Dumi se vse glasneje omenja letalsko posredovanje zahodnih sil v Siriji. Zaradi napada se je v torek na izrednem zasedanju sestal tudi Varnostni svet Združenih narodov. VS po pričakovanjih ni sprejel nobene odločitve v povezavi z napadom. Najprej je Rusija z vetom preprečila sprejetje ameriškega predloga resolucije, s katero bi uvedli mednarodno preiskavo dogodka. To je bil že 12. veto Rusije, s katerim je preprečila ukrepanje VS-ja proti sirskemu režimu. Predlog resolucije je sicer podprlo 12 od skupno 15 članic. Proti je bila še Bolivija, Kitajska pa se je vzdržala.

Ameriška veleposlanica Nikki Haley je dejala, da bi bila ta resolucija "goli minimum, ki ga VS lahko stori kot odgovor na sobotni napad". A ruski veleposlanik Vasilij Nebenzja je presodil, da bo resolucija le izgovor ZDA za upravičevanje nadaljnjih dejanj v Siriji. "Veto bomo uporabili, da zaščitimo mednarodno pravo, mir in varnost in da zagotovimo, da v svoje avanture ne potegnete tudi Varnostnega sveta," je dejal ruski veleposlanik. Ob tem je Washington posvaril, naj se "vzdrži načrtov o vojaškem posredovanju, ki jih pripravlja".

Zatem je Varnostni svet glasoval še o ruskem predlogu resolucije, ki bi prav tako uvedla določeno preiskavo dogodka v Dumi. Vendar pa ruski predlog ni dobil zadostne podpore; podprlo ga je le šest držav, sedem pa jih je bilo proti.

Med ameriškim in ruskim predlogom je bila po besedah Haleyjeve sicer pomembna razlika - Rusija naj bi imela vpliv na izbiro preiskovalcev in možnost ocene najdenih dokazov. "To ne bi bila neodvisna preiskava," je poudarila.

Nato je bil na mizi še tretji predlog, ki pa tudi ni bil sprejet. ZDA, Velika Britanija in Francija so dale namreč veto na resolucijo o preiskavi pod vodstvom Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW), ki jo je predlagala Rusija. Resolucijo je podprlo pet držav, štiri so bile proti, šest pa se jih je vzdržalo.

Trump in Mattis sta se posvetila le Siriji
Zahodne sile se strinjajo, da morajo odkriti odgovorne za napad v Dumi. Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da bi z napadi merili na kemične obrate sirske vlade. Ameriški predsednik Donald Trump je zaradi razmer v Siriji odpovedal turnejo po Južni Ameriki, vse druge obveznosti je preklical tudi obrambni minister James Mattis. Po poročanju BBC-ja bi to lahko namigovalo, da bi lahko ameriška administracija pripravljala obsežnejšo vojaško operacijo, ne pa le nekaj napadov.

Savdijci so pripravljeni pomagati
Da se je v vojaško operacijo v Siriji pripravljena vključiti tudi Savdska Arabija, je izjavil tamkajšnji kronski princ Mohamed bin Salman. "Če bo naše zavezništvo s partnerji to zahtevalo, se bomo vključili," je dejal po pogovorih z Macronom.

Evropska organizacija za varnost v letalskem prometu Eurocontrol je zaradi morebitnih letalskih napadov v Siriji letalske družbe pozvala k previdnosti pri letenju v vzhodnem Sredozemlju v prihodnjih 72 urah. Eurocontrol je na svoji spletni strani zapisal: "Zaradi mogočih letalskih napadov v Siriji in zaradi mogočih začasnih prekinitev radijskih zvez morajo vse letalske družbe sprejeti vse ustrezne varnostne ukrepe pri načrtovanju poletov v vzhodnem Sredozemlju."

A. P. J., K. S.
Prijavi napako
Komentarji
nekdodalec
# 11.04.2018 ob 07:49
Zaradi možnih letalskih napadov z izstrelki zemlja-zrak v Siriji

O bog pomagaj nasi neizobrazeni zeleni gmajni... in to neznanje mi se placujemo.
KLIPAN
# 11.04.2018 ob 07:53
"ZDA, Velika Britanija in Francija so dale namreč veto na resolucijo o preiskavi pod vodstvom Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW), ki jo je predlagala Rusija.
Savdijci so pripravljeni pomagati."

Leta in leta govorim, da so Amero&Nato zločinci in islamisti največji zavezniki.
Še kaj komu ni jasno?
Ramus
# 11.04.2018 ob 07:54
Trump in Mattis sta se posvetila le Siriji

Trump je vojni zločinec, Matis pa je priznal, da ZDA nimajo dokazov, da bi Asad uporabil kemično orožje proti svojemu narodu,....
Ramus
# 11.04.2018 ob 07:56
Rusija svari Washington pred morebitno vojaško operacijo v Siriji

ZDA in mentalno nestabilni Donald Trump so največja grožnja za svetovni mir,....
Ramus
# 11.04.2018 ob 07:59
Nato je bil na mizi še tretji predlog, ki pa tudi ni bil sprejet. ZDA, Velika Britanija in Francija so dale namreč veto na resolucijo o preiskavi pod vodstvom Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW), ki jo je predlagala Rusija. Resolucijo je podprlo pet držav, štiri so bile proti, šest pa se jih je vzdržalo.

OPWC je bil edina možnost za neodvisno preiskavo, imate očiten dokaz, da ZDA izzivajo vojno in destabilizacijo celega sveta,.... smo tik pred 3 svetovno vojno.
Anar Hija
# 11.04.2018 ob 08:33
NUJNO je takoj začeti z zbiranjem podpisov za sklic referenduma o izstopu iz NATO!
Slovenija je ideološko že od nekdaj razdeljena. V kolikor bi prišlo do vojne, je za državo s tako razdeljenim narodom izjemno pomembno, da Slovenija ostane nevtralna država in se tega naroda ne deli na podpornike ene ali druge strani. Iz tega razloga je tudi izjemno pomembno, da se izognemo nepotrebni povezavi z NATO.

TAKOJ pričeti z zbiranjem 5.000 podpisov za izstop iz NATO!

#VENizNATO
! #Referendum
nekdodalec
# 11.04.2018 ob 08:08
Zanimivo je, da je "napad s plinom" prisel na plano takoj za tem, ko je Trump izjavil, da bi bilo dobro ZDA vojsko poslati domov iz Sirije.

To je tudi eden in edini razlog za vik in krik zahodnih partnerjev v varnostnem svetu.

Z drugimi besedami je to resevanje privatnih in vladno-privatnih firm, ki so 5 zadnjih let vlagale v Sirijski konflikt in pridno polnile mosnjicek upornikom glavorezcem. Te strukture so bile vzpostavljene ze v casu Obamine administracije. V kolikor ti ne bi imeli podpore vlade (Trumpov umik vojske) bi bilo njihovo mesanje megle v Siriji kmalu koncano.

Sedaj imajo ZDA ponovno razlog da ostanejo v Siriji s svojo vojsko, instruktorji in partnerji in jo nato z svojimi zasebno-drzavnimi "partnerstvi" (vsaj vzhodno polovico) zacnejo "obnavljat".

Trenutno obstajata 2 Ameriki: ena je Trumpova amerika in druga je Amerika ki jo vodi ista struktura ljudi ki je vodila zadnjih 15 let vsako vmesavanje ZDA v notranje zadeve drugih drzav. (beri: lobij kompletne vojne industrije). To so tako republikanci kot demokrati in vodijo ves mainstream medijski prostor - tako v ZDA kot v EU. Tu tici tudi razlog, cemu je Trump dan za dnem na tapeti medijev.
gre888
# 11.04.2018 ob 08:11
Čas je, da Rusi pripeljejo nazaj svojo artilerijo v Sirijo, da se ostali malo umirijo.
marque
# 11.04.2018 ob 08:04
jastrebi se že zbirajo
KLIPAN
# 11.04.2018 ob 08:11
Kemijsko orožje v Dumi=požig Reichstaga.
Takrat nacisti, danes Nato.
Zatarra
# 11.04.2018 ob 08:18
Slovenija, kaj še počneš v Severno-atlantski teroristični organizaciji?!?! :-/ (Pa tole ni bil neki "levičarski" vzklik!) No, morda pa se celo že zelo kmalu ne bo več treba spraševati tega, pravzaprav ničesar več ... (Pa ne želim zganjati panike.)
Robiland
# 11.04.2018 ob 08:16
Savdijci nizkem startu, pripravljeni pomagati bratskemu Izraelu in Ameriki. Do sedaj niso pisnili. Amerika pa podpira Savdski napad na suvereni Jemen.

Sirija Iran in Rusija so na strani pravice.
Tocno nasprotno od tega, kar nam lapajo Izraelci.
Lukos
# 11.04.2018 ob 08:12
Vse begunce in ilegalce bi morali, kar naprej spuščati v Francijo in UK. Zdaj ko so se stvari umirile bi spet drek mešali.
Le zakaj so tako proti neodvisni preiskavi? Kaj se bojijo, da bodo našli?
Rokobaroko
# 11.04.2018 ob 08:16
Bojda je Mayeva obrnila ploščo in bodo Britanci zahtevali neizpodbitne dokaze, preden podprejo napad. Očitno so se malo pokakali. Vedo, kaj bi to prineslo za seboj.
nekdodalec
# 11.04.2018 ob 08:13
"Napad s plinom" je prisel na plano takoj za tem, ko je Trump izjavil, da bi bilo dobro ZDA vojsko poslati domov iz Sirije.

To je tudi eden in edini razlog za vik in krik zahodnih partnerjev v varnostnem svetu.
Mirko Tipka
# 11.04.2018 ob 08:24
Letalsko posredovanje v Siriji se omenja vse glasneje po domnevnem novem napadu s kemičnem orožju pred dnevi v mestu Duma

1. Zaenkrat še ni bilo dokazov o napadu s kemičnim orožjem.

2. ZDA uporabljajo izstrekle z osiromašenim uranom... to je kemično orožje, ki se uporablja
tupamaross
# 11.04.2018 ob 08:33
Trump se lahko začasno reši pred vse hujšimi napadi na njega
v Ameriki le z nekim širšim vojaškim konfliktom.

Če bo napadel Sirijo,se bo težko ognil napadu na Ruse in bazo
Rusije v Siriji.
nekdodalec
# 11.04.2018 ob 08:22
Evropska organizacija za varnost v letalskem prometu Eurocontrol je zaradi možnih letalskih napadov v Siriji letalske družbe pozvala k previdnosti pri letenju v vzhodnem Sredozemlju v prihodnjih 72 urah.

??? clanek novinarja je bil oddan ob 7.45. Ob 8.20 na intrnetni uradni strani Eurocontrola se vedno NIMAJO nikakrsne novice o tem.
Bivši uporabnik
# 11.04.2018 ob 08:54
https://www.craigmurray.org.uk/

9. april 2018
Hitenje v vojno

Med vsemi možnostmi nisem nikoli izključeval te, da je za napad v Salisburyju odgovorna Rusija. Vendar pa izključujem možnost, da je Asad tisti, ki je v Guti uporabil kemično orožje.
V tej neverjetni vojni, kjer so džihadistični rezalci glav, podpirani od Saudovske Arabije, deležni
izraelske zračne podpore in pomoči ameriških ter britanskih vojaških "svetovalcev", se sirska vojska vsakokrat, ko je tik pred tem, da prevzame popoln nadzor na glavno džihadistično enklavo, bojda posluži napada na otroke s kemičnim orožjem, ne da bi za to obstajal kak vojaški razlog. Vedno znova nam tlačijo v goltance isti narativ.

Nato se soočamo s propagandnim napadom neokonovskih politikov, think tankov in "človekoljubnih" organizacij, ki pozivajo k obilnemu dežju zahodnjaških bomb in izstrelkov,
čeprav je znano, da so zahodne vojaške intervencije v Afganistanu, Iraku in Libiji pustile trajne, naravnost uničujoče posledice.

Bojim se, da je namen te množične orkestracije rusofobije v zadnjih dveh letih ta, da se javnost pripravi na obsežnejši vojaški konflikt na Bližnjem vzhodu, ki se bo verjetno razširil, in da se zdaj bližamo odločilnemu trenutku. "

Besedilo je z bloga Craiga Murraya, nazadnje ambasadorja Združenega kraljestva v Uzbekistanu (prej pa v Kongu), sicer po poklicu zgodovinarja in aktivista za človekove pravice.
kolnkista
# 11.04.2018 ob 08:38
Bela hiša je baje že opozorila Moskvo naj svoje enote in arzenal odmakne od sirske vojske,Hezbollaha in iranske IRGC.
Sedaj mi jasno, napad bodo izvedli kao kot maščevanje za kemični napad v Doumi, z dejansko agendo da čimbolj oslabijo moč Hezbollaha in Irana. Saj je jasno kdo stoji zadaj, mar ne?
Bivši uporabnik
# 11.04.2018 ob 08:33
Edina rešitev krize ni bombardiranje ampak odstranitev Asada.

Menda ja ne. Le kaj boš ti imel od tega? Občutek superiornosti? Od l. 2006 do danes so ZDA zmetale v načrt za vzpostavitev režima, ki bo po volji ZDA, tako obscene kupe denarja, da zdaj ne bodo odhehale. To pa pomeni razkosanje Sirije in vzpostavitev "začasne" ameriške uprave, tako kot v Iraku. Pomeni pa tudi destabilizacijo Evrope.
Antipater
# 11.04.2018 ob 09:11
Danes ni leto 2018, ampak 1933, leto, ko je bil požgan Rajhstag in obtoženi napačni ljudje. Tudi na oblast so prišli napačni ljudje, ki so zakuhali veliko morijo.
Za tiste nekoliko starejše in izobražene, ki poznate zgodovino.
generacija56
# 11.04.2018 ob 09:53
Inteligenca piscev teh pamfletov je zaskrbljujoča.

Med ameriškim in ruskim predlogom je bila po besedah Haleyjeve sicer pomembna razlika - Rusija naj bi imela vpliv na izbiro preiskovalcev in možnost ocene najdenih dokazov. "To ne bi bila neodvisna preiskava,"


Po prvotni, ameriški različici bi preiskovalce delegirale ZDA, VB in Francija.
To bi bila "neodvisna" izbira preiskovalcev.
Če pa bi na izbiro lahko imela pripombe Rusija, pa ne bi bila več neodvisna?
Kar dajte, nakladajte.
Saj vas vidimo....
Vonja pa se kupček, ki so ga naredili, že po vsem svetu...
Harmonist
# 11.04.2018 ob 09:19
Situacija razkriva predvsem popolno bedo novinarjev. Taka novica, pa ni niti enega, ki bi bil pol toliko kredibilen kot večina komentatorjev tu spodaj. Vsi tiho kot miške brez ene samostojne misli, tudi za ceno preživetja.
In ti naj bi bili 4. veja? Raje del problema....
Celt
# 11.04.2018 ob 08:33
Jaz pa mislim da bi morali narediti svetovno koalicijo "voljnih" in vse države sveta napasti ZDA ter jim potopiti teh 13 ali koliko že letalonosilk, da bodo prenehali delati sranje povsod po planetu.
el CARTEL
# 11.04.2018 ob 08:34
"Veto bomo uporabili, da zaščitimo mednarodno pravo, mir in varnost in da zagotovimo, da v svoje avanture ne potegnete tudi Varnostnega sveta,"

še dobro da rusija ima veto,
sile zla pač ne bodo mogle pod pretvezo miroljubnosti metati bombe na še eno suvereno državo

najprej resni dokazi,
ne pa najprej bombardiranje, kasneje pa si izmisliš narativ tak kot ti ustreza
RudeCorona
# 11.04.2018 ob 08:39
"Samo ne Kuznetsova"

Nobene potrebe po letalonosilki nima Rusija, ki bo (če bo) branila kopno. Za vse ostale obrambne naloge na tem območju povsem zadostuje precej posodobljena Črnomorska flota, ki je nesporno več kot dovolj močna za to, kar cvet Nata pred Sirijo ima oziroma lahko tja pripelje v doglednem času. Resnično pa upam, da ji tega ne bo treba dokazati.
WeeBay
# 11.04.2018 ob 13:51
To kar je Trump ravnokar zapisal na twiterju je enostavno ogabno.
grenadir
# 11.04.2018 ob 08:54
Obstojata samo dve možnosti, da se napad še ni zgodil... 1. da so se Trump in njegovi jastrebi pokakali in jim sedaj Theresa vrača uslugo za Skripala ali 2. da se čaka na prihod SSU Truman na sceno, ker kolikor poznamo USrA so radi 200 %....
Ramus
# 11.04.2018 ob 08:49
Ta konflikt če bo do njega prišlo ne bo ostal samo znotraj Sirije,...
Rokobaroko
# 11.04.2018 ob 11:10
Najbolj ironično je to, da je večina zahodnega sveta (seveda ne štejem sem politikov), racionalna in si vojne niti pod razno ne želi. Še bolj je zanimivo to, da je večina na strani Rusije... Jebe*ti demokracijo, kjer volja ljudstva ne pomeni nič, o usodi ljudi pa odločajo neuravnovešeni politiki in korporacije. Smo pa vsi isti kreteni, ker živimo v coni udobje in se nam je**e za vse. Ko bo počilo bo pa prepozno.
Antipater
# 11.04.2018 ob 09:26
Kitajski viri navajajo, da so pri osvoboditvi Gute ZDA imele vsaj 200 mrtvih inštruktorjev in svetovalcev.
Zato taka jeza in false flag operacija s kemičnim orožjem.
noprou
# 11.04.2018 ob 11:15
Asad si želi biti tepen. Britanci komplicirajo. Torej bo Asad še danes izvedel nov kemični napad.
Zdaj, ko je Asad praktično že osvobodil celo državo, mu ne preostane drugega, kot da mori svoje civiliste s kemičnim orožjem. Logično.
jarovit
# 11.04.2018 ob 10:43
A se je predsednik Pahor že kaj oglasil iz izrazil solidarnost z zavezniki v načrtovani agresiji?
tone7
# 11.04.2018 ob 09:53
Zaradi suma, da ZDA v Siriji uporablja bojni strp, je potrebno takoj izgnati ameriške diplomate
Korošec
# 11.04.2018 ob 09:11
Slovenska vojska bo sodelovala v prvem valu napadov ... z enim pilatusom, ki bo imel nalogo, da uniči ruske sisteme s-400 ... :)

Toliko kot so zastareli ga mogoče niti zaznali ne bodo, bodo mislili, da je ptica hehe
hafiks
# 11.04.2018 ob 08:57
Nic ne bo od napada vecjih razseznosti.
Tereza se je ze podelala, danes zjutraj je rekla da rabijo vec dokazov.
Lahko da bodo par raket izstrlili na neke nepomembne objekte. To je pa to.
Tri dni nazaj so Sirijci pokazali da imajo orozje za ameriski pleh.
Pa logicno pomislite, koga so ameri napadli da je imel saj mal bolj opremljeno vojsko.
V Irak prvic niso upal leta 91, pol so drzavo v 10 letih izcrrpali in vsi skupaj napadli.
kalamaris
# 11.04.2018 ob 07:56
Naj se potapljanje ladjic prične
master
# 11.04.2018 ob 19:27
Svet vse bolj kaotičen, a upamo, da bo zdrava pamet zmagala

Bravo, PUTIN,...BRAVO! Zame je to izjava leta.
nemoremsespomnit
# 11.04.2018 ob 19:43
Mater, kam rine ta svet...
Par let nazaj se mi še sanjalo ni, da bom, kar se zdrave pameti tiče, moral stavit na Putina in
Ruse...
tupamaross
# 11.04.2018 ob 11:19
Problem je samo eden. Klinton je moral napasti na Srbijo, da bi
čim odvrnil pozornost od Monike Levinski in svoje afere z njo.

V natančni isti poziciji je Trump,saj mu resnično grozi odstavitev
zaradi afere z porno damo.

Vendar,če bodo Američani in še kdo drug napadli Sirijo,direktno
Damask in sedež Sirske vlade in predsednika in Rusija ničesar
ne bo ukrenila, pač pa samo grozilo, bo to dejansko kapitulacija
Rusije, saj njeni nasprotniki bodo to razumeli kot nemoč in strah
Rusije in je naslednji napad direktno iz Ukrajine na Krim.

Sirija je za Rusijo idealna država,da resnično pokaže enkrat za
vselej vso svojo moč in uniči napadalce na Sirijo, ker drugega
izhoda niti nima. Sirija je v dosegu najmodernejšega ruskega
orožja, je pa ravno dovolj daleč od Rusije, da se v nobenem
primeru ne more govoriti o direktni vojni med ZDA in Rusijo,pač
pa le o bojevanju za Sirijo.

Ali Rusija lahko potopi dobesedno vso Ameriško ladjevje, ki bo
napadlo Sirijo? Tudi letalonosilko? Nedvoumno lahko in bi to po
mojem tudi naredila,. če bo v to prisiljena.

Ruski general je zadnjič vsemu svetu povedal, da so ogromno
svojega strateškega orožja premestili v Sibir, kar pomeni, da bi
rušenje Moskve bilo kontraproduktivno, ker bi v tem primeri iz
Sibirije in od drugod praktično vsa velika mesta v ZDA zgorela.

Žal so ZDA v bakrotu in totalnem razsuli in drugega izhoda niti
nimajo, kot da svoje nerešljive težave prenesejo na ves svet.

Žal, tu ni navijanja in želje po zmagi enega ali drugega. Tu gre
izključno neko nujno zlo, ki ga praktično ni moč preprečiti.

Žal mi je le Iraškega, Libijskega in Sirskega ljudstva. To so zelo
stare civilizacije, kjer naj bi se vse začelo in se po vsej verjetnosti
bo tam za človeštvo tudi končalo.
bojfab
# 11.04.2018 ob 08:48
@SamoRes

Tvoja agitacija je kontraproduktivna.
el CARTEL
# 11.04.2018 ob 14:36
ali bomo izgnali ameriškega veleposlanika, če napadejo sirijo?

ker ruske diplomate bi skoraj,
pa se mi zdi neupravičen napad brez dokazov razlog za vsaj zagovor.
Homer.
# 11.04.2018 ob 14:19
Zanimivo.....
Zaradi domnevnih 70 zaplinjenih, ta tepec hoče zanetiti svetovno vojno......
Pred tem pa je v Mosulu mirno sodeloval pri pomoru 40.000 civilistov, katerih trupla še danes ni nihče pokopal
grenadir
# 11.04.2018 ob 13:45
"Vojno so že včeraj napovedali Rusi z grožnjo, da bodo odgovorili na vse napade na Sirijo, in še danes zjutraj dodatno z grožnjo o potopitvi ameriških ladij v mediteranskem morju."....hahahaha.... Se pravi, da če posebno specialni nekoga napadejo, je to gesta miru.. Če pa se le ta brani pa je to vojna napoved...No brain no tumor... Daj no.. Napiši še kakšno...
audiac
# 11.04.2018 ob 10:01
Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da bi z napadi ciljali kemične obrate sirske vlade
Ja,ampak v vseh sirskih mestih in vsaki zahojeni luknji tam dol bi Makaron&Co. slučajno odkrili in seveda zbombali t.i. kemične obrate.
Tole ceneno večno kemično in strupoidno podtikanje kot izgovor za vojne in ekonomske napade na neodvisne države se mora že enkrat nehat.Podtikalce pa pred neodvisna mednarodna sodišča!
Je pa zanimivo,kako lahko kreatorji teh hollywoodskih zgodb svojo domačo javnost večno futrajo z isto krmo.Koruza je pa le koruza,pravi raja.Tista raja,ki tako huronsko rada tuli po raznih stadionih...Messi,Messi! Če pa posameznika-ico za trenutek pokaže še kamera,je doživel v življenju praktično vse.
romanl11
# 11.04.2018 ob 09:51
Nato referendum moramo imet znova zato, ker je od referenduma že 15 let, ker se zavezništva spreminjajo glede na nacionalne interese držav, ker so bili volilci leta 2003 zavedeni (vojna v Iraku, Afganistan, terorizem nas kao ogrozajo), podaknili so referendum skupaj z vstopom v EU. Zato, ker jaz in vse generacije mlajše od 1985 niso imele volilne pravice in ne vem zakaj bi morali biti sedaj vsi pod prisilo tega zavezništva. Da ne naštevam zločinov, ki jih je Nato zagrešil. Kakšen človek sploh si, da lahko podpiraš Nato?Da ne omenjam stanja v Slo vojski, ki služi samo še za ekspidicije na Kosovo. Sploh nimamo vojske, ki bi bila vsaj priblizno se zoperstavitit potencialnemu agresorju in tudi v Natu nam diktirajo kakšno orožje(dražje zahodno) moramo kupovati in tako,ki je povsem neprimerno za obrambo Slovenije (oklepniki).
Kekec99
# 11.04.2018 ob 11:21
Umaknite se iz Sirije in pustite ljudem živeti.
jarovit
# 11.04.2018 ob 19:53
V dnevniku na naši nacionalni TV smo lahko slišali, da Američani sestavljajo koalicijo držav, ki bi ga podprle ne le z besedamikonkretno sodeloval v napadu na Sirijo ne samo z besedami. ampak bi dejansko tudi sodelovale.

V zvezi s tem nismo izvedeli stališče naše politike o napadu, ki se pripravlja. Pri tem mislim na vlado, predsednika države in stranke.
Prav tako nismo uspeli izvedeti ali se je Amerika na nas za podporo že obrnila ali ne in če se je kako smo ji odgovoril.

Do sedaj na nobenem od naših medijev nisem slišal, da prihajajoči napad pomeni agresijo na samostojno suvereno državo in da je v nasprotju z ustanovno listino OZN in mednarodnim pravom.

Verjeno pa RTV vodstvo smatra, da so to povsem nepomembna vprašanja na katere ni potrebno odgovorit oz. o tem seznanit gledalcev in poslušalcev.
Antipater
# 11.04.2018 ob 09:17
Tramp mogoče le ni toliko usekan.
Globoka država mu že dolgo pripravlja razne afere in preiskave, tako, da mu ne preostane nič drugega kot ubogati establišment in zakorakati v vojno.
To bi bilo tudi odrešitev za finančno-ekonomsko stanje ZDA, ki je pred kolapsom.
Kazalo