Bližnji vzhod
Samar Badawi
Samar Badawi v družbi Michelle Obama in Hillary Clinton. Foto: Reuters
VIDEO
Ohladitev odnosov med Sav...

Dodaj v

Riad v diplomatskem sporu s Kanado, ki ji očita vmešavanje v notranje zadeve

Položaj žensk v Savdski Arabiji se izboljšuje zelo počasi
6. avgust 2018 ob 09:26,
zadnji poseg: 6. avgust 2018 ob 16:55
Riad - MMC RTV SLO

Potem ko je Kanada sporočila, da je "globoko zaskrbljena" zaradi aretacije aktivistov za človekove pravice v Savdski Arabiji, je kraljevina odgovorila, da bo izgnala kanadskega veleposlanika in odpoklicala svojega.

Riad Ottawi očita vmešavanje v notranje zadeve kraljevine. Savdska Arabija bo ob tem zamrznila nove trgovske vezi s Kanado in investicije v tej državi.

BBC poroča, da je med aretiranimi tudi savdsko-ameriška aktivistka za pravice žensk Samar Badawi, ki poziva h koncu sistema moškega skrbništva za ženske, ki tako potrebujejo privolitev moškega za študij, potovanje, delo, poroko ali pridobitev uradnih dokumentov.

Savdsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da "ne bo sprejelo nobene oblike vmešavanja" v svoje notranje zadeve. Kanada je namreč prejšnji teden pozvala Savdsko Arabijo k "takojšnji izpustitvi" civilnodružbenih aktivistov, kar je ministrstvo v Riadu označilo za "napad" na kraljevino.

Savdske oblasti so še sporočile, da si poleg omenjenih pridržujejo pravico do nadaljnjih ukrepov. Kanada se na savdsko odločitev še ni odzvala.

Savdska kraljevina je konec junija letos končala več desetletij trajajočo prepoved vožnje za ženske, kar so aktivistke pozdravile, a so sporočile, da si bodo prizadevale za odpravo tudi ostalih zakonov, ki jih označujejo za diskriminatorne. Za ženske v Savdski Arabiji veljajo strožja pravila glede oblačenja, ne smejo se družiti z moškimi, s katerimi niso v sorodu, spremljati pa jo mora moški skrbnik, ki je lahko tudi sin.

Kanada vedno za zaščito človekovih pravic
S kanadskega zunanjega ministrstva so sporočili, da so "zelo zaskrbljeni nad temi informacijami medijev" in da želijo izvedeti več o zadnjih izjavah Savdske Arabije. "Kanada bo vedno zagovarjala zaščito človekovih pravic, še posebej pravic žensk in svobode izražanja po vsem svetu," je v izjavi zapisala tiskovna predstavnica ministrstva Marie-Pier Baril. Riad so pozvali k dialogu.

Mednarodna nevladna organizacija Amnesty International pa je ob tem tudi vse druge vlade pozvala, naj se pridružijo Kanadi pri zavzemanju za "brezpogojno in takojšnjo izpustitev vseh političnih zapornikov" v Savdski Arabiji. "Preostali svet si ne more zakrivati oči pred hudim bojem proti zagovornikom človekovih pravic v Savdski Arabiji," so poudarili.

Za ženske v Savdski Arabiji veljajo strožja pravila glede oblačenja, ne smejo se družiti z moškimi, s katerimi niso v sorodu, spremljati pa jo mora moški skrbnik, ki je lahko tudi sin.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
sani_hot
# 06.08.2018 ob 09:51
pa poglejmo koliko NATO partnerjev bo podprlo Kanado pri tej demokratični drži... tudi naši politiki (ki so nepomembni v svetovni politiki) bodo raje tiho
Rasta75
# 06.08.2018 ob 10:01
Že po mlačnosti tega članka se ve, kakšno je uradno stališče Slovenije v tej zadevi.

Za ženske v Savdski Arabiji veljajo strožja pravila glede oblačenja, ne smejo se družiti z moškimi, s katerimi niso v sorodu, spremljati pa jo mora moški skrbnik, ki je lahko tudi sin.

Ženske v SA dejansko nimajo nobenih pravic, a dajmo to, da se ne zamerimo bogatim šejkom in princem, zapisati, da za ženske v SA veljajo "strožja pravila". Tudi to, da imajo sedaj ženske pravico voziti osebne avtomobile, je zgolj pesek v oči, saj brez dovoljenja in spremstva moškega še vedno ne smejo nič, niti si ne morejo pridobiti dokumentov, niti ne morejo opravljati vozniškega izpita, še najmanj pa se lahko same vozijo v avtomobilu.
PONOS
# 06.08.2018 ob 10:00
Presenečenje ni da je največji zaščitnik človekovih pravic ZDA tiho je prodala namreč za več milliard orožja tej zahojeni državi,hkrati so odvisne od petrodolarja.Ergo človekove pravice so le takrat važne ko ta ni v interesu ZDA.
cairns
# 06.08.2018 ob 10:31
Riad v diplomatskem sporu s Kanado, ki ji očita vmešavanje v notranje zadeve

Savdijski teokratski muslimanski diktator je takoj pokazal svoj pravi obraz. Vsaka beseda v podporo človekovim pravicam izzove bes.
Cel svet bi moral obsoditi to zaostalo skupnost ker je v sramoto človeštvu.
mb128
# 06.08.2018 ob 09:45
Ne samo to, vsaj začasno so suspendirane vse investicije, vsa trgovina kanadski veleposlanik pa mora državo zapustiti v roku enega dneva.
delfino_
# 06.08.2018 ob 10:38
A ne sedi ravno Savdska Arabija v odboru ZN za človekove pravice?! A se bo tudi tukaj oglasil Amnesty ali samo takrat ko gre za ilegalce?
cairns
# 06.08.2018 ob 10:41
delfino_
A se bo tudi tukaj oglasil Amnesty ali samo takrat ko gre za ilegalce?

Ne se ne bo. Prav tako ne HRW. Tudi ko savdijci bombardirajo Jemen so tiho. Čista hinavščina.

Oglašajo se samo takrat ko slovenska policija deportira ilegalne migrante nazaj v hrvaško.
cairns
# 06.08.2018 ob 10:32
Binder Dandet
V Savdski arabiji je to diskriminacija. V Evropi je to verska svoboda.

Tudi te ''verske svobode'' je vedno manj, ker politiki spoznavajo da to ni verska svoboda ampak najhujša oblika zatiranja.
cairns
# 06.08.2018 ob 11:09
Riad v diplomatskem sporu s Kanado, ki ji očita vmešavanje v notranje zadeve

Riad je v sporu z vsem civiliziranim svetom in ne samo s Kanado. Če bi imeli politiki dovolj prašnikov bi ravnanje savdske arabije obsodili na globalni ravni.

Nafto pa bi dobili od drugih držav.
Binder Dandet
# 06.08.2018 ob 10:21
"Za ženske v Savdski Arabiji veljajo strožja pravila glede oblačenja, ne smejo se družiti z moškimi, s katerimi niso v sorodu, spremljati pa jo mora moški skrbnik, ki je lahko tudi sin."

V Savdski arabiji je to diskriminacija. V Evropi je to verska svoboda.
cairns
# 06.08.2018 ob 10:36
Samar Badawi v družbi Michelle Obama in Hillary Clinton.

Ta ženska bi morala ostati v ZDA, se odreči islamu in se obleči v skladu z njenim prepričanjem.

Ker pa je bila v ZDA oblečena še vedno kot se za muslimanko spodobi je ta njen aktivizem dokaj čuden.
mb128
# 06.08.2018 ob 10:14
Eh ja pa saj se tukaj ne gre toliko za Samar. Gre se za njenega brata Arifa, ki so ga oblasti zaprle in mu bodo tudi sodile!
Mmc pa že zopet po stari navadi trga kontekst! Hja cvek si zaslužite še enkrat več!
Za drugič pa lepo prosim v članku objavite vsa znana dejstva ali pa članka sploh ne objavite. Jaz vem to kar se zapisal od kanadske CBC.
oziris.va
# 06.08.2018 ob 10:36
NATO bi moral sedaj uvesti napad na SA.
aparat-čik
# 06.08.2018 ob 10:05
nevladne organizacije za človekove pravice so itak zatočišče lenuhov, brezdelnežev in falirancev.

izgon veleposlanika in odpolkic svojega: verejtno gre za kaj več, kot za "človekove pravice". Ker je to zelo resna stvar, če se državi nehata pogovarjat.
Sun1988
# 06.08.2018 ob 11:46
Pričakujem še en protestni pohod žensk v Washingtonu, z vsem zvezdnicam na čelu. Razen če mislijo, da pravice žensk v SA niso pomembne :)
QUENDI
# 06.08.2018 ob 11:23
....in potem bi SA ipd radi vsiljevali svoje nazore po Evropi v imenu demokracije oz kršitve le - te......dokler se morajo tujci prilagajati njihovemu načinu življenja oz se odpovedovati svojemu za katerega so tudi lahko kaznovani....... se bodo pač morali tudi oni evropskemu, ako želijo tu živet.....
brain2k
# 06.08.2018 ob 10:53
Za začetek bi se lahko tale Samar Badawi normalno oblekla.
aparat-čik
# 06.08.2018 ob 10:09
Savdske oblasti so še sporočile, da si poleg omenjenih pridržujejo pravico do nadaljnjih ukrepov.
zgoraj napisano in še ravnanje s Katarjem, ravnanje savdijcev je ekstremistično. Kaže na paranojo režima, ali pa jim res teče voda v grlo. Še bolj kot Irana se njihova familijo boji muslimanske bratfščine...
Bonsaj
# 06.08.2018 ob 11:44
Savdska Arabija bo ob tem zamrznila nove trgovske vezi s Kanado in investicije v tej državi.

Boljše novice za Kanadčane ne more bit. A če bi Slovenija uspela sprovocirat SA potem bi tudi nam ukinili vse investicije? Dajmo jo sprovocirat, prosim! Naj svoj umazani denar pošiljajo v ZDA kamor tudi sodi.
pietetnik
# 06.08.2018 ob 11:44
Tudi v Kanadi se bo ustavila gradnja đamije!
KLIPAN
# 06.08.2018 ob 11:18
Kdo je že prodal rekordne količine orožja Saudovi Arabiji????
A ni bil to borec proti skrajnemu islamu desničar-republikanec Trump?
Kdo je že največji zaveznik SA na BV?
A ni to desni Izrael?
Rancher
# 06.08.2018 ob 13:16
In tudi ne vem zakaj se samo od teh kupuje nafta. Zakaj ne od Venezuele in drugih držav, ki jo imajo na pretek? Naj jo imajo pa naj se pol kopajo v njej z burkiniji pa kaj vem s čim še.
Rancher
# 06.08.2018 ob 13:13
Pa naj bodo ti plahtarji doma, vsi...od prvega do zadnjega in lahko po mili volji delajo kar hočejo in izvajajo svoje zakone kakor jih pač razumejo. Bo svet veliko lepši in mirnejši...!
G.Bruno
# 06.08.2018 ob 11:53
cairns
delfino_
A se bo tudi tukaj oglasil Amnesty ali samo takrat ko gre za ilegalce?
Ne se ne bo. Prav tako ne HRW. Tudi ko savdijci bombardirajo Jemen so tiho. Čista hinavščina.
Oglašajo se samo takrat ko slovenska policija deportira ilegalne migrante nazaj v hrvaško.


Kaj spet nekaj bluzite na pamet.
1 August 2018 - KLIK

Saudi Arabia 2017/2018 - KLIK
discoversci
# 06.08.2018 ob 11:51
Savdijsko vodstvo, ameriško vodstvo. Psihično neuravnovešene osebe. Savdijci zelo eksplicitni kršijo človekove pravice. Američani znajo to delati bolj diplomatsko in vse skupaj zavijejo v celofan. Sicer bi pa celotno savdijsko vodstvo nagnal krampat na cesto. Te riti se pač morajo enkrat v življenju naučit delat.
Bonsaj
# 06.08.2018 ob 11:39
Če bi bil NATO res zaščitniška organizacija bi nemudoma izvedel napad na Savdsko Arabijo, odstavil njihov vlado in postavil vlado, ki bi spoštovala pravice žensk, izbiro religije oz. možnost javno oznaniti, da si ateist ter svobodo govora. Kdor bi temu nasprotoval bi šel po kratkem postopku v ječo.
Tako pa je trenutno edini cilj NATOa drezanje v Rusijo, dežurnega krivca za vse zlo na svetu, medtem ko se Savdijskemu denarju klanjajo še največje "demokracije" na svetu, hah!
mb128
# 06.08.2018 ob 10:44
No pogledal še kanadski CTV in zadeve postajajo jasnejše ali pa tudi ne. Pred dvema dnevoma so saudijci zaprli tudi Samir preostanek familije pa je v Kanadi!
Torej problem ima očitno veliko globje korenine kot pa so človekove, ženske pravice. Zastavlja se vprašanje zakaj se tukaj sploh gre? Badawiji imajo z tem zapletom po moje toliko kot je imel Gavrilo Princip z I. svetovno vojno!
neprilagojen
# 06.08.2018 ob 12:58
@KLIPAN
# 06.08.2018 ob 11:20
No, toliko o razumevanju slo desničarjev o položaju žensk v SA.
Samo še en dokaz več, da med desničarji pač večjih razlik ni, pa naj bodo islamski ali krščanski.
----------------------------------------------------------------------------------------------
zanimivo toliko skrbis za zenske v SA, podpiras pa prihode te kulture v nase kraje in istocasno navijas, da vrzemo dve tri"nukice" na SA, da tam preprecimo nasilje nad zensakmi in da se prenehajo pobijati med seboj
vem, da nisi dobesedno rekel tako, si pa nekolikokrat omenil, da jih treba odstraniti, kaj je le mogoce na nacin kateri sem jaz opisal
zelo zanimivo razmisljanja in vse kaj je malo desno od castra je skrajni desnicar
jezevec
# 06.08.2018 ob 11:50
Na sliki pa 2 zveri in srednjeveški klovn. Narobe svet.
KLIPAN
# 06.08.2018 ob 11:20
@patriot 44x2
"Hja če se družiš s tako visokima podpornicama terorističnih organizacij pač ne moreš pristat drugje kot v zaporu."

No, toliko o razumevanju slo desničarjev o položaju žensk v SA.
Samo še en dokaz več, da med desničarji pač večjih razlik ni, pa naj bodo islamski ali krščanski.
MZ
# 06.08.2018 ob 11:19
No ja....tile aktivisti bi tudi morali premisliti, preden se spuščajo v takšne avanture. Sploh, ker se Savdska Arabija kljub vsem nečednostim (od kršenja pravic do podpore mednarodnemu terorizmu tipa ISIS) še vedno obravnava kot prijateljska država, ki ji zaradi nekaj aktivistov nihče ne upa reči žal besede.

Žalostno sicer - ampak očitno ima biznis prednost.
Denis
# 06.08.2018 ob 11:18
delfino_
A se bo tudi tukaj oglasil Amnesty ali samo takrat ko gre za ilegalce?
cairns
Ne se ne bo. Prav tako ne HRW.


Zakaj zavajaš? Tako AI kot tudi HRW sta se oglasila in obsodila dogajanje. Ali vse trditve izrekaš zgolj na podlagi svojega pristranskega občutka?
aparat-čik
# 06.08.2018 ob 10:45
kako se je Ubama globoko priklonil bivšemu savdskemu tiranu, ko sta se srečala...

kako so v Londonu spustili zastavo na pol droga, ko je ta pred leti (2015) umrl...

pa katere zastave so bile med "protestniki" med srečanjem Putina in Trumpa...manjkala je samo zastava ISISA.
Chopin
# 06.08.2018 ob 23:07
Sem na strani Kanade pri tem sporu. Savdska Arabija bi ze davno morala spremeniti svojo ultrakonservativno zakonodajo in prepovedi. Zenske naj se pac same odlocajo. Saj tudi ce spremenijo zakonodajo jih bo vecina zensk se vedno sla v spremstvu moskega, ker je to stvar navade . In nic ni narobe s tem. Samo ne mores pa kaznovati tiste zenske, ki tega ne zelijo. Savdska Arabija se hvala bogu pocasi liberalizira, ampak jih caka se dolga pot, trend je pozitiven.

V nekaterih Evropskih drzavah po drugi strani pisejo usmerjene prepovedi in zakone za zenske. Trend je negativen.

Najbolj dvolicna in hinavska pa je reakcija nekaterih v zahodnem svetu, ki se zgrazajo nad zakoni v Savdski Arabiji, hkrati pa podpirajo zakone, ki delujejo po istem principu moralne policije in bi zenske slacili, kljub temu da ne zelijo tega. Argumenti za zatiranje zensk pa so dostikrat bazirani na zgledovanju po Savdski Arabiji ali Katarju. "Ce oni lahko potem bomo tudi mi zenskam z zakonom predpisali kako se morajo oblaciti, ker tako je "prav" in tako bomo ohranili naso kulturo".
ti-ne
# 06.08.2018 ob 16:28
Binder Dandet

# 06.08.2018 ob 16:03
Prijavi neprimerno vsebino @ti-ne:
Razlika je, da v savdski arabiji so taksna stalisca sistemska. Tukaj pa stvar posameznikov

###€#
Dokler ne pridejo na oblast. :-(
G.Bruno
# 06.08.2018 ob 14:44
zeus-zengg
še vedno bolje kot če majhna ,,žival ,, žre veliko ali recimo če šibkejši spol nadvladuje močnejšega . .

Čudna logika. Če "šibkejši spol" nadvladuje "močnejšega" najbrž ni šibkejši, kajne?
TinTin
# 06.08.2018 ob 14:30
Kanada naj vprasa SA kje se ona vse vmesava v notranje zadeve drugih drzav. Tudi v Evropi, ko financira islamske skupnosti in gradnje dzamij! Tudi v Ljubljani!
Nikolaj
# 06.08.2018 ob 14:17
Ta članek je zgolj dokaz, da je islam ideologija, ki ne priznava ženske kot bitja,ki bi bilo enakovredno moškemu. Islam je ideologija, ki zagovarja podrejenost, poslušnost in nasilje, ki je dovoljeno vedno oper tiste, ki se ne podrejajo šeriatskemu pravu.
ČRNIGAD
# 06.08.2018 ob 13:19
CHURCHILL W
Vidiš saj ravno v tem je problem kako ZDA in NATO selektivno "delata red" in izvažata demokracijo, tako kot pustijo SA na miru, bi lahko pustili Libijo, Sirijo Irak ki sicer niso bile vzor demokracije po zahodnem krščanskem modelu - pojmovanju demokracije, vendar so bile še vedno države, kjer so imeli pred posegi demokratičnih držav ljudje več svobode in pravic ter je bilo zanje vseh pogledih njih bolje poskrbljeno. Kaj imajo pa sedaj ????
Churchill W.
# 06.08.2018 ob 12:28
Če bi bil NATO res zaščitniška organizacija bi nemudoma izvedel napad na Savdsko Arabijo, odstavil njihov vlado in postavil vlado, ki bi spoštovala pravice žensk, izbiro religije oz. možnost javno oznaniti, da si ateist ter svobodo govora. Kdor bi temu nasprotoval bi šel po kratkem postopku v ječo.

A da bi lahko potem vsi spet tulili v en rog, da je NATO zločinska organizacija, ki ruši politične sisteme v tujih državah z bombami, ubija nedolžne civiliste in krši vse mednarodne pogodbe? Tako je vsakič in bilo bi tudi tokrat!

Dejte se že 1x odločiti kaj bi radi od NATO! Da razpade ali da dela red po svetu?
Ko je po vaše NATO zrušil Gadafija, ki je bil avtokrat - to so v resnici naredile 3 članice - ZDA, VB, FRA ne pa NATO - vam ni bilo prav! Ko je ZDA s pomočjo VB zrušil Sadama, ki je bil avtokrat, tiran in diktator, NATO se je vključil kasneje ko je bilo vojna končana, ste tulili kaj NATO dela v Iraku in nas se briga zase. Ko je NATO začel operacije proti Talibanom (ki so mimogred vladali na enak način kot SA - širiatsko pravo, nobenih pravic za ženske) v Afganistanu - še 15 let kasneje tulite da je okupiral državo in zrušil sistem.

Resno me zanima kaj bi radi od NATO! Da napada nedemokratične režime, kjer ženske nimajo nobenih pravic, kjer je kokoš vredna več kot deklica, koza več kot ženska? Ali da naj razpade in se briga zase?

Kaj pa slovenski vojaki? Gredo lahko v SA če NATO napade SA in zruši kraljevino, ali morajo ostati doma?
ČRNIGAD
# 06.08.2018 ob 15:22
G.BRUNO
V glavnem si cel zahodni krščanski svet lasti poučevati ostale o tem kaj je demokracija, pa naj si bo to katoliški , anglikanski ali ne vem katerakoli različica v zahodni polobli planeta z ZDA vred. Seveda demokracija nima veze z krščanstvom si jo pa zahodni svet ki naj bi bil zgrajen na krščanskih vrednotah lasti in ostale uči o tem. Tudi v našem cenjenem parlamentu imaš poslance ki govorijo ravno o tem kako smo " MI" vzor in svetilnik demokracije vse pa kar prihaja z bližnjega in daljnega vzhoda pa primitivno nedemokratično itd..
Churchill W.
# 06.08.2018 ob 13:20
trevler
NATO - North Atlantic Treaty Organization oz. glede na to da se kot uradni jeziki uporablja tako angleščina kot francoščina lahko uporabljamo tudi kratico OTAN - Organisation du Traité de l'Atlantique Nord.
Ko bom pa hotel uporabljati rodilnik pa tudi NATO zapisal v sloveščini - Organizacijaa severnoatlantske pogodbe.
severnik
# 06.08.2018 ob 12:24
Riad Ottawi očita vmešavanje v notranje zadeve kraljevine. Savdska Arabija bo ob tem zamrznila nove trgovske vezi s Kanado in investicije v tej državi.

Ko se pa vmešajo v Iran, Jemen,...
Hopi
# 06.08.2018 ob 12:19
Glede povečanja pravic↔samostojnosti saudskih žensk je že
splošno upanje zahodnega in vzhodnega sveta. Uradne verzije
teh samostojnosti pa si bodo morale, Saudkinje, samé priboriti.
Zunanji jim lahko dajemo le psiho/duhovne podpore. Nikakor pa
se NE spustiti na nivo »po-ameriškega???« vmešavanja v
zadeve SA. Saj Islama še niti razumemo ne prav. Pa še kako
močno bi se Saudijke potegnile za Saudijce. Mi si tega sploh še
predstavljamo ne.
Ne bodo pa mi neki ProAmiji pamet solili. Kakor tudi NE v zvezi
s S.Korejo.

Še bolj pri srcu pa mi je, da se tudi »Zavezniki???« med seboj
skregajo.

Kanada se mora tudi zavedati, da je SA še edina z nafto, s k'tero
ZDA še lahko izsiljujejo svet s ceno nafte, kakršna že pač je.

Saj so ZDA pred kratkim še samé zaprosile Saudice za
povečanje sodčkov nafte na dan.

glej:
MMC: 1. julij 2018
guglaj:
Trump od Savdijcev želi črpanje dodatnih dveh milijonov sodov
nafte dnevno

Vse v cilju zbijanja cene nafte Rusiji, Iraku, Venezueli...ha,
navsezadnje tudi Zdr.Ar.Emiratom in SA sami.
ZDA pa je sama, iz dneva v dan, največja porabnica energentov.
Ha, pa zaradi neke Kanade še kakšne sankcije Saudicem, ha!

In ne verjamem, da se bodo ZDA kaj trdno zmogle potegovati
za Kanado.

Torej »Zavezniki???«. Pa, da vidimo, kdo je Bog vašemu
»Zavezništvu???«.
Denar, denar; To vas pili in vas oblikuje v vaše pred, do in v
posmrtne ljubke »Zaveze in Razveze«!

Kaki Idilika neki...!

Torej se lahko Kanada kar zaveda, da je relativno osamljena
proti SA. Kjer ji tudi, že ameriška rutina, zloraba Diskreditacij
Arabije ne bi prav nič pomagala. Kakor tudi pri Erdoganu teli
triki z Diskreditacijami nič več ne "palijo".
HOR
# 07.08.2018 ob 02:09
Kanadska "lahka" vozilca za notranje (Šiiti) in zunanje (Jemen) krvave saudijske rabote. Zahod še naprej tudi posredno služi s prelivanjem krvi...
klik...
HOR
# 07.08.2018 ob 02:01
Saudski troli v protikanadski kampanji...
klik...
HOR
# 07.08.2018 ob 01:51
Ali Riad grozi Kanadi...!?
Uradne objave zveze Saudova arabija - ZDA in Al-Kaide verjetno niso zadostovale. Vsakogar, ki prečka ameriško ali saudijsko rdečo črto, bo kaznoval Al Kaida...!?

Kanada je prečkala takšno linijo. To je tisto, kar je izrazil saudski propagandni tweeter račun @infographic_ksa, ko je objavil tweet s to fotografijo: -klik...
Vkateri je malo subtilnosti pri prikazovanju letala, ki leti v CN Tower v Torontu. (Tweet je bil hitro izbrisan).
Tweet, ki asocira na 9/11, je bil del odziva Saudov na kanadsko "očitno in vmešavanje v notranje zadeve Kraljevine Saudove Arabije".
30. julija je Savdska Arabija zaprla aktivistko Samar Badawi, sestro saudskega disidenta Raif Badawi-ja, ki je že več let v saudskem zaporu. Njegova žena Ensaf Haidar in trije otroci so v Kanadi našli azil. Živijo v Sherbrooku v Québecu.
3. avgusta je vlada Kanade izrazila nezadovoljstvo z nedavnimi aretacijami.
Saudski klovnovski princ ne tolerira nobene kritike in saudijski troli so že začeli z ofenzivnimi sporočili a la: "V Savdski Arabiji se počutimo zaskrbljene, ker je Kanada storila kulturni genocid proti domorodnim ljudem. Podpiramo tudi pravico Quebeca, da postane neodvisna država..."
Scenarij...!?
Donald Trump bo kanadsko-saudski spor sledil z velikim zanimanjem. Verjame, da je bilo "dati Kanadi neodvisnost" "največja napaka, ki jo je storila Amerika". Maja je obtožil Kanado, da je požgal Belo hišo. Skrajni čas je maščevanje za to žalitev.
Kanada ima sporno 15 milijardno $ pogodbo, da bi Saudovi Arabiji zagotovila več kot 900 "lahkih oklepnih vozil", od katerih je 40% dejansko težkih napadalnih vozil. Visoko moralistični kanadski premier Justin Trudeau jih je imenoval "džipi". Odobril je dovoljenje za izvoz, kljub jasnemu namenu uporabe teh vozil proti notranjim savdskim uporom in za saudsko nasilje v Jemnu. Donald Trump bo z veseljem sprejel zahtevo Saudove Arabije za premik sporazuma in izdelave v ameriške proizvodne linije.
Trumpove namere MAGA so dobro znane. Sporočilo, ki so ga poslali Saudijci, je jasno. CN Tower bo padel. Ottawa bo oblegana. Čas je, da Trudeau deluje (Halo Putin...)...
LOL...
Več, vir -klik...
Churchill W.
# 06.08.2018 ob 19:51
@ČRNIGAD

CHURCILL W
Vidiš v tem tvojem zadnjem zapisu se v celoti strinjam s teboj

Redko se postavljam na eno ali drugo stran. Izjema so mogoče sistemi ki so ekstremni in izstopajno proti veliki večini ostalih. In tak je politična ureditev SA, delovanje in ščitenje Izraela. Drugače pa mi je popolnoma jasno, da so geo-politične zadeve tako široke in obsežne, da jih tudi nekdo komur je njihovo razumevanje in analiiranje poklic, včasih težko razliži in še težje to naredi objektivno.
Želim pa si, da nebi vsi nekaj trolali v 3 dni zato ker nekoga ali nečesa ne marajo. Določene stvari so tako kompleksne in tako prepletene, da je težko najti začetek vrvi, da bi lahko sploh začel odmotavati. Nekateri pa bi vse rešili z eno hitro potezo in rešili svet. To je nekako podobno kot tista ena poteza nekoga drugega, ki ga ruši. In tole trolanje brez znanja, ni nič drugega kot mešanje hrušk, solate in krompirja v prepričanju da boš zato dobil slastno svinjsko pečenko.
Nikolaj
# 06.08.2018 ob 14:13
Za Saudsko Arabijo je značilno,da je na oblasti politično vodstvo,ki žensko obravnava kot manjvredno bitje.
Ženska v S. Arabiji je vredna manj kot pes.

S stališča vrednot,ki veljajo v Evropi S. Arabijo vodijo moški, ki so na nivoju idiotov.
Churchill W.
# 06.08.2018 ob 13:48
ČRNIGAD
Razumem na kaj ciljaš, ampak zato da se ne meša hrušk ter jabolk je potrebno ločevati med tem kaj počne ZDA (skupaj s potuhnjenim cuckom, ki caplja za nimi - VB) in med tem kaj počne NATO.
ZDA in VB sta šli v Irak na lastno pest, kar po vseh mednarodno priznanih zakonih ni bilo nič drugega kot napad na suvereno državo. V Afganistanu pa je bila zadeva nasprotna - napad in rušenje političnega-družbenega sistema, je bil odobren s strani OZN, kar mu je dalo legitimnost.

To, kaj predstavlja oz. koliko legitimnosti pa sploh še ima OZN pa je druga zgodba. Za 1x še vedno velja, skladno z mednarodno sprejetimi pravili, da napad na drugo državo, katerega predhodno odobri VS ZN ni zločin. Ko bodo pa pravila in naloge OZN-a, uradno spremenjene in se bodo s tem strinjale vse članice OZN-a (193, vključno s Slovenijo) bo pa mogoče tudi ta legitimnost spremenjena in smatrana kot napad/okupacija druge suverene države.

In čeprav je ZDA članica NATO, brez tega da se strinjajo vse članice operacije / vojne / napada ne more izvajati pod zastavo NATO. Lahko sicer zlobira med ostalimi članicami, katera se ji bo pridružila (primer Libija), ampak to še vedno ne pomeni, da sodeluje NATO in da so vse članice na sedežu v Bruslju to odobrile.

V svojem prvem postu sem govoril samo o različnih operacijah / vojnah in kdaj se lahko za štalo, ki nastane krivi NATO, kdaj pa ZDA s priveski. Nisem pa govoril o legitimnosti.

Na žalost pa je tako, da nekateri posamezniki na tem forumu zaradi sovraštva, nevednosti, pomanjkanja splošne razgledanosti ali pa zato ker so preprosto troli, mečejo vse v isti koš - OZN, NATO, ZDA....

Da pa dodam moje osebno mnenje:
SA je poleg Izraela država, ki si zasluži pošteno debato na sedežu OZN v NY o njunih dejanjih. Tako ena kot druga, sta ali zaradi strateške lege in pa interesov ZDA zaščiteni bolj kot kočevski medved, hkrati pa sta največji kršiteljici prav vsega kar naj bi OZN predstavljal in za kar naj bi se "boril". Za piko na i, pa sta smrtni sovražnici, ki sta hkrati najboljši prijateljici, ki si s pomočjo ZDA in njenih globalnih interesov ščitita hrbet. Ključna skupna točka vsem trem pa je Iran (Iranci so Perzijci ne Arabci, kot marsikdo tu gori misli) in njegov jedrski program. Za Izraelce, so vsi arabci manj kot ljudje, a hkrati podpira SA (Arabce, ki jih prezira) z znanjem, tehnologijo in infrastrukturo pri razvoju jedrskega orožja. Zanimivo pa je, da ne ZDA ne Izrael prav nič ne moti, da imata na tem "malem" območju jedrsko orožje (po neuradnih podatkih celo ekvivalentno po številu) Pakistan in Indija. Pakistan je pač manjši sovražnik, o Indiji pa sploh ne razmišljajo. Da o tem, koliko jedrskega orožja premore Izrael sploh ne bomo govorili, ker uradnih podatkov ni! Izrael pravi,da ga sploh nima.

SA bo lahko počela kar se ji zahoče, dokler svetovne velesile ne najdejo novega vira nafte ali pa alternative nafte (ja, jo imamo a zaenkrat je še nihče noče, ker je nafta donosel posel nekaterim posameznikom, ki pa so dovolj močni da preprečujejo njen preboj na trg, vsaj v večjih količinah). Ko ji bo zmanjkalo nafte jo bodo pa OZN, NATO, ZDA in še kdo zradiral iz planeta pod pretvezo vzpostavitve demokracije. - 30 let prepozno.
Kazalo