Savdsko Arabijo je Al Džubeir primerjal s svetlobo, Iran pa s temo. Foto: EPA
Savdsko Arabijo je Al Džubeir primerjal s svetlobo, Iran pa s temo. Foto: EPA
Savdska Arabija
Umor Hašokdžija je močno škodoval podobi Savdske Arabije v svetu. Foto: Reuters

Al Džubeir skuša po več kot dveh tednih mednarodnega ogorčenja zaradi smrti disidentskega novinarja v prostorih savdskega konzulata v Carigradu svojo državo predstaviti kot moralni svetilnik na Bližnjem vzhodu in kot popolno nasprotje Irana, regionalnega rivala Savdske Arabije.

"Soočeni smo z dvema vizijama na Bližnjem vzhodu," je dejal Al Džubeir v Bahrajnu. "Ena je vizija svetlobe, druga pa vizija teme, ki želi razširiti sektaštvo po regiji. Zgodovina pa nam govori, da svetloba vedno premaga temo," je dejal minister, ki je pri tem mislil na Savdsko Arabijo in Iran.

Poročanje medijev o umoru Hašokdžija je označil za "histerično", poroča Guardian. Zavrnil je tudi poziv turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, naj Riad Ankari izroči 18 osumljencev za umor.

Spremenljiva "pojasnila"
Savdska Arabija je večkrat spremenila svojo zgodbo glede Hašokdžijeve usode. Spomnimo, novinar, ki je pisal tudi za ameriški časopis Washington Post, je 2. oktobra vstopil v savdski konzulat v Carigradu, nato pa se je za njim izgubila vsaka sled. Riad je sprva trdil, da je živ zapustil konzulat, nato je sporočil, da je umrl v pretepu, na koncu pa pojasnil, da je šlo za načrtovan umor. Riad vztraja, da ne ve, kje je truplo ubitega novinarja.

Medtem turška policija pravi, da so Hašokdžija mučili in nato umorili, njegovo truplo pa razžagali. Turški preiskovalci iščejo truplo, a ga do zdaj niso odkrili.

Erdogan od Riada zahteva, naj razkrije lokacijo trupla in identificira ljudi, ki so ukazali, da se ga ubije. Kot piše Guardian, naj bi bil to znak, da bo Ankara stopnjevala pritisk na savdsko kraljevino in njenega dejanskega voditelja, prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.

Številni menijo, da je bin Salman vsaj vedel za operacijo, v kateri je bil ubit Hašokdži, saj so bili vanjo vpleteni člani njegove osebne straže in drugi visoki uslužbenci.

Donald Trump, predsednik ZDA, najpomembnejše zaveznice Savdske Arabije, je savdsko prikrivanje sicer označil za "najslabše v zgodovini", obenem pa je poudaril pomen zavezništva z Riadom, tudi glede Irana in nakupov ameriškega orožja.