Francoski predsednik umora Hašokdžija ne želi povezati s francosko prodajo orožja Savdski Arabiji. Foto: Reuters
Francoski predsednik umora Hašokdžija ne želi povezati s francosko prodajo orožja Savdski Arabiji. Foto: Reuters
Džamal Hašokdži
Riad je dolgo časa trdil, da je Hašokdži živ zapustil prostore savdskega konzulata. Foto: Reuters

Prodaja orožja "nima ničesar z gospodom Hašokdžijem, ne sme se vsega mešati", je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP Macron povedal na novinarski konferenci v Bratislavi. "Razumemo povezavo z Jemnom, ne pa z gospodom Hašokdžijem. Če se uvajajo sankcije, jih je treba uvesti na vseh področjih. V tem primeru je treba ustaviti prodajo vozil," je povedal. Lahko pa se uvedejo posamične sankcije proti odgovornim, je dodal.

Poudaril je, da je treba najprej razjasniti dejstva in poiskati odgovorne ter nato uvajati sankcije, ki morajo biti usklajene na ravni EU-ja.

Savdska Arabija, ki izvaja tudi letalske napade v Jemnu, je sicer za Egiptom drugi največji kupec francoskega orožja. Lani je Francija Savdski Arabiji prodala za 1,38 milijarde evrov orožja, skupaj pa ga je prodala za 6,7 milijarde.

Nemčija: Ne bo dostave orožje, dokler se umor ne razjasni
Nemška kanclerka Angela Merkel pa je medtem spet poudarila, da Savdski Arabiji Nemčija ne bo dostavila orožja, dokler ne bo razjasnjeno ozadje umora, poroča AFP. Berlin je sicer ta teden pozval tudi k enotnemu stališču EU-ja do zaustavitve dobave orožja Riadu.

V četrtek je tudi Evropski parlament z resolucijo pozval članice Unije, naj se zaradi umora kritika savdskih oblasti poenotijo in vse prepovejo prodajo orožja Savdski Arabiji.

Turško tožilstvo zahteva izročitev Savdijcev
Medtem je turško tožilstvo zahtevalo izročitev 18 Savdijcev, osumljenih umora Hašokdžija, so sporočili s turškega pravosodnega ministrstva. Na tožilstvu so pripravili pisno zahtevo za izročitev 18 osumljencev, vpletenih v "načrtovani umor". Dodali so, da je bila zahteva s pravosodnega ministrstva poslana na turško zunanje ministrstvo, ki pa jo bo poslalo Savdski Arabiji.

Savdski generalni tožilec bo sicer v okviru preiskave umora v nedeljo pripotoval na pogovore v Carigradu, kjer se bo srečal z glavnim turškim tožilcem, je napovedal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Riad je šele v četrtek na podlagi dokazov, ki mu jih je posredovala Turčija, priznal, da je šlo pri 59-letniku očitno za načrtovani umor, potem ko je v soboto priznal, da je ta bil ubit. Pred tem je dolgo zanikal kakršno koli vpletenost in celo trdil, da je Hašokdži živ zapustil savdski konzulat v Carigradu.