Letalo si je avgusta od blizu ogledal tudi iranski predsednik Hasan Rohani. Foto: AP
Letalo si je avgusta od blizu ogledal tudi iranski predsednik Hasan Rohani. Foto: AP
Iranska vojska
Iranska vojaška letala so precej zastarela. Foto: Reuters
ZDA uvajajo sankcije proti Iranu

Kot je na slovesnosti ob začetku izdelave prvega letala dejal obrambni minister Amir Hatami, bodo kmalu izdelali toliko letal, kot jih potrebujejo, ter jih predali zračnim silam.

Po besedah Hatamija je letalo kowsar "stoodstotno plod domačega znanja", a nekateri vojaški strokovnjaki menijo, da gre za kopijo lovskega letala F-5, ki so jih v 60. letih 20. stoletja izdelovali v ZDA.

Iranske zračne sile so sicer precej skromno opremljene, saj imajo le nekaj ducatov ruskih in ameriških zastarelih letal, ki so jih dobile še pred začetkom iranske revolucije leta 1979.

Najhujše sankcije proti Iranu
Bela hiša je za ponedeljek napovedala uvedbo "najhujših" sankcij proti Iranu. Nov sveženj je osredotočen na sektorje energetike, bančništva, ladijskega transporta in ladjedelništva, Washington pa je dejal, da bo začasno dovolil uvoz iranske nafte osmim državam.

Državni sekretar ZDA Mike Pompeo je dejal, da so sankcije namenjene spremembi obnašanja režima v Teheranu in naštel seznam 12 zahtev, ki jih bo moral Iran uresničiti, če želi, da se sankcije znova ukinejo. Med drugim je to konec podpiranja terorizma, vojaškega vpletanja v Sirijo in popolno prenehanje jedrskega in raketnega programa.

Na sankcije se je odzval iranski vrhovni verski voditelj ajatola Ali Hamenej, ki je dejal, da "svet nasprotuje vsaki odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa" in da ZDA vse od revolucije leta 1979 nimajo več prevlade nad Iranom. "Islamska republika v zadnjih 40 letih vedno porazi ZDA," je dodal.

ZDA uvajajo sankcije proti Iranu