Ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna je sprejel direktor protokolarnih zadev savdskega ministrstva za zunanje zadeve Mohamed Al Gamdi. Foto: Reuters
Ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna je sprejel direktor protokolarnih zadev savdskega ministrstva za zunanje zadeve Mohamed Al Gamdi. Foto: Reuters

"Hamas ima pred seboj predlog, ki je z izraelske strani izjemno, izjemno velikodušen. Odločiti se morajo – in to hitro. Upam, da se bodo odločili pravilno," je Blinken dejal v Riadu, kjer se je s kolegi iz več arabskih in evropskih držav med drugim pogovarjal o prizadevanjih za prekinitev ognja v Gazi.

Da gre za velikodušno ponudbo, meni tudi britanski zunanji minister David Cameron. Kot je dejal v Riadu, kjer se udeležuje Svetovnega gospodarskega foruma (WEF), je palestinsko gibanje dobilo "zelo velikodušno ponudbo 40-dnevnega premirja in potencialno osvoboditev na stotine palestinskih zapornikov v zameno za osvoboditev izraelskih talcev".

Cameron je izrazil upanje, da bo Hamas sprejel ta dogovor. "Ves pritisk in vsa svetovna pozornost bi morala biti danes uprta vanje, da bi sprejeli ta dogovor," je izjavil vodja britanske diplomacije in dodal, da bi predlog vodil do "ustavitve spopadov, ki si ga vsi tako močno želimo".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Hamasov odgovor še danes?

Delegacija Hamasa se medtem mudi v Kairu, kjer ob posredovanju Egipta in Katarja razpravljajo o najnovejšem predlogu o prekinitvi ognja in izpustitvi več kot 30 talcev v zameno za več sto palestinskih zapornikov. Svoj odgovor bi lahko sporočili še danes.

Egiptovski zunanji minister Sameh Šukri je izrazil upanje, da bi se lahko zgodil preboj v pogajanjih. "Upamo na najboljše. Predlog je upošteval stališča obeh strani, zdaj čakamo na končno odločitev," je dodal.

Doslej preboja v pogajanjih ni bilo, saj Hamas vztraja pri trajni prekinitvi ognja in umiku izraelskih sil z območja Gaze. Izrael pa je bil doslej pripravljen samo na začasno prekinitev ognja, da bi dosegel osvoboditev talcev, ki so še vedno v ujetništvu, in omogočil dostavo več humanitarne pomoči.

Blinken tudi o povojni obnovi Gaze

Blinken, ki bo v prihodnjih dneh obiskal tudi Izrael in Jordanijo, je ob tem znova poudaril, da ZDA nasprotujejo načrtovani izraelski ofenzivi v mestu Rafa na jugu Gaze. "Še vedno nismo videli načrta, na podlagi katerega bi lahko verjeli, da je mogoče učinkovito zaščititi civiliste," je dejal.

V Riadu naj bi se Blinken srečal z visokimi savdskimi voditelji in s kolegi iz petih arabskih držav – Katarja, Egipta, Savdske Arabije, Združenih arabskih emiratov in Jordanije –, da bi nadaljevali razpravo o povojnem upravljanju območja Gaze.

Pričakuje se, da bo Blinken z arabskimi diplomati razpravljal tudi o tem, kako bi lahko Evropa pomagala pri obnovi majhne enklave, ki je v šestmesečnem izraelskem bombardiranju popolnoma razdejana.

Posledice izraelskih napadov na stanovanjske hiše v Rafi. Foto: Reuters
Posledice izraelskih napadov na stanovanjske hiše v Rafi. Foto: Reuters

V napadih na Rafo znova številni mrtvi

Izraelska vojska že izvaja zračne napade na mesto – danes je bilo po navedbah tamkajšnjih oblasti ubitih najmanj 27 Palestincev.

V nočnih napadih na stanovanjske stavbe je umrlo najmanj 20 ljudi, zjutraj pa med obstreljevanjem še sedem članov iste družine, je sporočilo ministrstvo za zdravje v Gazi.

Glede na izjave izraelskih predstavnikov bi obsežnejšo vojaško operacijo v Rafi sicer lahko preložili ali celo odpovedali, če bi v Egiptu dosegli preboj v pogajanjih.

Iskanje dogovora o premirju v Gazi

Pogovori o obnovi in upravljanju Gaze potekajo že več mesecev, vendar jasen mehanizem še ni bil oblikovan. ZDA podpirajo Izrael v boju proti Hamasu, vendar Washington ne želi, da bi Izrael ponovno zasedel območje. Namesto tega si prizadeva za načrt, ki bi vključeval reformirano palestinsko upravo s podporo arabskih držav.

Blinken bo s savdskimi oblastmi razpravljal tudi o prizadevanjih za normalizacijo odnosov med kraljevino in Izraelom ter o sprejetju obsežnega sporazuma, ki vključuje dogovore o obojestranskih obrambnih in varnostnih obveznostih ter jedrskem sodelovanju.

V zameno za normalizacijo odnosov arabske države in Washington zahtevajo, da Izrael prizna palestinsko državo, kar je Netanjahu že večkrat zavrnil.

Ministrstvo za zdravje v Gazi je sporočilo, da je od začetka vojne v Gazi 7. oktobra umrlo 34.488 Palestincev in bilo ranjenih 77.643. V zadnjih 24 urah je bilo ubitih okoli 34 ljudi in ranjenih 68.

Hamas in Izrael pri novem predlogu o premirju