Blinken je na srečanje z Abasom v Ramali prispel iz Jordanije. Foto: Reuters
Blinken je na srečanje z Abasom v Ramali prispel iz Jordanije. Foto: Reuters

Blinken je nenapovedano prispel v Ramalo dan po srečanju z zunanjimi ministri več arabskih držav v Jordaniji, ki so pozvali k prekinitvi ognja v vojni med Izraelom in Hamasom. Abas in ameriški zunanji minister po srečanju nista dajala izjav za medije.

Iz urada palestinskega predsednika so po srečanju sporočili, da je Abas pozval k takojšnjemu premirju v Gazi, kamor se mora po njegovih besedah nujno dovoliti tudi dobava humanitarne pomoči za prebivalce palestinske enklave.

Abas je Izrael obsodil, da izvaja genocid nad Palestinci v Gazi. "Nimam besed, s katerimi bi opisal genocid in uničenje, ki ju je naše palestinsko ljudstvo v Gazi utrpelo zaradi izraelskega vojnega stroja, ki ne upošteva načel mednarodnega prava," je dejal Blinknu.

Izpostavil je, da ni mogoče molčati "o uboju 10.000 Palestincev, od tega 4000 otrok, več deset tisoč ranjenih in uničenju več deset tisoč stanovanj, infrastrukture, bolnišnic, zavetišč in rezervoarjev za vodo". Nič manj grozljivo ni po njegovih besedah dogajanje na Zahodnem bregu in v Jeruzalemu. Abas je še posvaril pred "razseljevanjem palestinskega ljudstva zunaj Gaze, Zahodnega brega ali Jeruzalema" ter poudaril, da to odločno zavračajo.

Pozval je k takojšnji prekinitvi ognja v Gazi, pa tudi k dostavi več humanitarne pomoči in goriva v blokirano enklavo. Izrazil je pripravljenost palestinskih oblasti, da znova prevzamejo "popolno odgovornost" na območju Gaze, vendar samo v okviru celovite politične rešitve za Gazo, Zahodni breg in vzhodni Jeruzalem v okviru samostojne palestinske države.

Blinken ponovil ameriške zaveze

Iz ameriškega State Departmenta so sporočili, da sta Blinken in Abas na prvem srečanju v Ramali od začetka zadnjih sovražnosti govorila o prizadevanjih za vzpostavitev miru in varnosti na Zahodnem bregu, vključno s potrebo po "ustavitvi nasilja skrajnežev proti Palestincem" in kaznovanju odgovornih.

Blinken je ponovil, da ZDA ostajajo zavezane "spodbujanju enakih meril dostojanstva in varnosti tako Palestincev kot Izraelcev" ter tudi "prizadevanjem za uresničitev legitimnih teženj Palestincev po ustanovitvi palestinske države".

Potrdil je še zavezo ZDA "dostavi humanitarne pomoči na območje Gaze, ki rešuje življenja, in ponovni vzpostavitvi osnovnih storitev na tem območju". Izrazil je nasprotovanje prisilnemu preseljevanju Palestincev.

Blinken se je z Abasom sestal, medtem ko se v svetu krepijo skrbi zaradi velikega števila žrtev na obleganem območju Gaze, kjer je bilo v napadih izraelskih sil ubitih skoraj 1000 ljudi, večinoma civilistov.

Na srečanju z zunanjimi ministri arabskih držav v Jordaniji v soboto se Blinken ni zavzel za premirje v Gazi, saj so ZDA bolj naklonjene humanitarnim premorom, ki bi omogočili dostavo več pomoči v Gazo in morebiti olajšali izpustitev okoli 240 talcev, ki jih Hamas zadržuje na območju Gaze od napada na Izrael 7. oktobra.

Pred tem se je Blinken v petek mudil v Izraelu, kjer je bil drugič od izbruha zadnjih spopadov med Hamasom in Izraelom. Zvečer ga pričakujejo v Ankari, kjer naj bi se v ponedeljek o razmerah na Bližnjem vzhodu pogovarjal s turškim zunanjim ministrom Hakanom Fidanom, ne pa tudi s predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, ki je sporočil, da ga v ponedeljek ne bo v Ankari.

Na poti v Turčijo se je Blinken ustavil tudi na Cipru, kjer je s ciprskim predsednikom Nikosom Kristodulidesom govoril o ciprski pobudi za vzpostavitev enosmernega morskega koridorja za dostavo humanitarne pomoči Gazi.

Blinken je obiskal tudi Irak, kjer je zagotovil, da si ZDA prizadevajo, da se konflikt iz Gaze ne bi razširil na druge dele sveta.