Govor Nasrale so predvajali na zaslonih. Foto: Reuters
Govor Nasrale so predvajali na zaslonih. Foto: Reuters

Nasrala je imel prvi govor po Hamasovem napadu na Izrael 7. oktobra, ki mu je sledilo silovito bombardiranje Gaze, kamor so pozneje tudi vdrle izraelske kopenske sile.

Kot je dejal, Hezbolaha ne moti, da ni bil seznanjen z načrti za napad, saj je bila popolna tajnost, v kateri je palestinsko gibanje pripravljalo napad, odločilna za uspeh operacije za presenetljiv vdor na izraelsko ozemlje. "Ta bitka je popolnoma palestinska, za Palestince in ni povezana z drugimi vprašanji v regiji," je dejal.

Po besedah Nasrale so bila zadnja leta izredno težka za Palestince na okupiranih ozemljih v Izraelu zaradi "ekstremistične, neumne in divje izraelske vlade".

Podporniki Hezbolaha v Bejrutu. Foto: Reuters
Podporniki Hezbolaha v Bejrutu. Foto: Reuters

Kar se je zgodilo, je po njegovem mnenju dokaz, da Iran nima nadzora nad "uporniškimi skupinami", ki so same gonilo upor. "To je bitka na človeški, etični in verski ravni. Naša resnična moč je v našem trdnem prepričanju, neomajnem prepričanju, naši predanosti in predanosti cilju."

Nasrala je dejal, da je Hamasova operacija vzpostavila novo zgodovinsko fazo v bitki z Izraelom. Odločitev palestinske skupine, da sproži operacije potop Al Aksa, je označil za pravilno, modro in pogumno ter izvedeno ob pravem času.

"Vojna odgovornost ZDA"

Vodja Hezbolaha pravi, da je zdaj ena največjih napak Izraela postavljanje ciljev, ki jih ne more doseči. Za talce, ki jih je Hamas zajel med vdorom v Izrael, je dejal, da jih lahko Izrael dobi nazaj s pogajanji. Kar trenutno počne Izrael, je neumnost in nesposobnost, saj le pobija otroke in ženske.

Izrael je za Nasralo šibak, saj po mesecu dni operacij ni dosegel niti enega vojaškega uspeha. Za vojno v Gazi je dejal, da je izključna odgovornost ZDA in da je Izrael le izvrševalec. Vojna v Gazi je po njegovih besedah drugačna od prejšnjih in odločilna, zato mora vsak prevzeti svojo odgovornost. Vodja Hezbolaha meni, da bi morale arabske in muslimanske države delovati skupaj za ustavitev vojne v Gazi.

Sorodna novica Netanjahu povedal Blinknu, da prekinitev ognja v Gazi pogojuje z izpustitvijo talcev

Nasrala se je zahvali oboroženim skupinam v Iraku in Jemnu, ki so se pridružile vojni, potem ko so šiitske skupine v Iraku napadle ameriška vojaška oporišča v Iraku in Siriji, hutijski uporniki v Jemnu pa izstrelili rakete proti Izraelu.

Pojasnil je še, da se je Hezbolah v boje vključil dan po Hamasovem napadu in čeprav se zdi medsebojno obstreljevanje z izraelskimi silami ne tako obsežno, pa zatrjuje, da je izrednega pomena. Potrdil je, da je bilo do zdaj ubitih 57 pripadnikov šiitskega gibanja.

Taktika Hezbolaha je stopnjevanje operacij vsak dan in tako prisiliti Izrael k ohranitvi enot ob meji z Libanonom namesto v Gazi ali na Zahodnem bregu.

Izrael krepi operacije v Gazi
Pogovor s Samuelom Žbogarjem in Dobranom Božičem o konfliktu na Bližnjem vzhodu