V Dresdnu vsak teden protestirajo pripadniki gibanja Pegida - Domoljubni Evropejci proti islamizaciji zahodnega sveta. Foto: Reuters
V Dresdnu vsak teden protestirajo pripadniki gibanja Pegida - Domoljubni Evropejci proti islamizaciji zahodnega sveta. Foto: Reuters

V Nemčiji se po eni strani krepi skrajna desnica, ki vse pogosteje organizira proteste proti priseljencem in beguncem, po drugi strani pa narašča število salafistov - skrajne oblike islama.

Po domnevah nemške obveščevalne službe obstaja realna skrb, da se bo radikalizacija na obeh straneh stopnjevala in bo prerasla v spopade na ulicah, trdi vodja obveščevalne službe Hans Georg Maasen.

Po njihovih podatkih število salafistov v državi narašča. Iz njihovih vrst je bilo vseh 600 nemških državljanov, ki so se podali v Sirijo bojevat za skrajno skupino Islamska država.

Kljub opozorilom nemških obveščevalnih služb, ki se redno pojavljajo v nemških medijih, pa statistika kaže, da so opozorila morda pretirana. Od 4,5 milijona muslimanov, kolikor jih živi v Nemčiji, jih je bilo leta 2011 okoli 3.800 salafistov.

Maasen predvideva, da jih bo do konca leta vsaj 7.000, s čimer narašča tudi število potencialnih rekrutov iz Nemčije za bojevanje na strani Islamske države.

"Povratniki niso nevarni"
Nemška obveščevalna služba prav tako svari pred napadi tistih, ki so se iz Sirije že vrnili in takih naj bi bilo v Nemčiji okoli 180. Jürgen Todenhöfer, nemški publicist, ki je kot edini zahodnjak bil med borci Islamske države v Iraku in se je od tam vrnil, pravi, da so ta opozorila nemških služb povsem nerealna.

"Veliko sem se ukvarjal s tem vprašanjem in ugotovil, da so nemške varnostne službe tole povsem napačno ocenile. Ljudje, ki so se vrnili iz vrst Islamske države, so tisti, ki jim ni uspelo, so poraženci in niso sposobni izpeljati napadov tukaj v Nemčiji. Resnična nevarnost so tisti, ki si želijo v Sirijo med islamske milice, oni bi lahko izpeljali kakšen napad," je dejal Todenhöfer.

Hkrati pa se radikalizirajo tudi pripadniki skrajne desnice. Eno izmed takih gibanj je HOGESA - huligani proti salafistom, ki so izvedli množične demonstracije v Kölnu, ki so prerasle v množične spopade, v Dresdnu proti t. i. islamizaciji Zahoda protestira vse več ljudi. Morda bi bolj kot opozorila pred spopadi med ekstremisti zalegle besede in ukrepi odgovornih, ki bi skušale umiriti razmere v državi in omejiti radikalizacijo na obeh straneh.

V Nemčiji nevarnost pred spopadi skrajnežev
V Nemčiji nevarnost pred spopadi skrajnežev