Premierju Donaldu Tusku grozi, da bo njegovo vlado odnesla zadnja afera. Foto: EPA
Premierju Donaldu Tusku grozi, da bo njegovo vlado odnesla zadnja afera. Foto: EPA

Po poročanju poljske revije Wprost so med drugim prisluškovali notranjemu ministru Bartlomieju Sienkiewiczu in guvernerju centralne banke Mareku Belki, pogovor pa je bil domnevno posnet julija 2013. Belka naj bi v njem med drugim dejal, da je centralna banka pripravljena pomagati vladi premierja Donalda Tuska z nakupom državnih obveznic.

Tako naj bi skušali izboljšati priljubljenost Tuskove stranke Državljanska platforma (PO) pred parlamentarnimi volitvami leta 2015 in preprečiti zmago opozicijske stranke Zakon in pravičnost (PiS), poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Poljska ustava sicer Narodni banki Poljske (NBP) prepoveduje, da bi pomagala financirati državni proračunski primanjkljaj z neposrednim nakupom državnih obveznic.

Belka naj bi kot pogoj za omenjeno pomoč zahteval spremembo zakona o NBP-ju in odstavitev takratnega finančnega ministra Jaceka Rostowskega. Obe njegovi domnevni zahtevi sta sicer bolj ali manj izpolnjeni, saj je Rostowski novembra lani dejansko zapustil vlado, z novelo zakona o NBP-ju pa naj bi se vlada ukvarjala ta torek.

Še več posnetkov
Pricurljal je še en sporen posnetek, in sicer pogovora med nekdanjim ministrom za promet Slawomirjem Nowakom iz PO-ja in nekdanjim vodjo finančne policije Andrzejem Parafianowiczem, ki je preprečil, da bi pristojni davčni organi vzeli pod drobnogled podjetje Nowakove žene.

Revija Wprost medtem napoveduje, da gre šele za začetek afere, saj obstajajo še drugi "sočni" posnetki, med drugim med namestnico premierja Elzbieto Bienkowsko in vodjo centralnega protikorupcijskega organa CBA Pawlom Wojtunikom ali med najbogatejšim Poljakom Janom Kulczykom in vodjo Vrhovne nadzorne zbornice NIK Krzysztofom Kwiatkowskim.

Afera, ki bo zrušila vlado?
Gre za najhujšo afero za PO, odkar je leta 2007 prevzel oblast na Poljskem. Poznavalci ne izključujejo možnosti, da bo Tuskova vlada zaradi nje padla.

Vodja opozicijskega PiS-a Jaroslaw Kaczynski je že zahteval odstop vlade. Zagrozil je, da bo v nasprotnem primeru vložil nezaupnico proti vladi v parlamentu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. PiS je že vložil nezaupnico proti notranjemu ministru Sienkiewiczu, zdaj pa zahteva tudi zamenjavo vseh preostalih članov kabineta s Tuskom na čelu.

Vodja opozicijske stranke Poljska skupaj Jaroslaw Gowino je celotno opozicijo pozval, naj združi moči in doseže imenovanje tehnične vlade, ki bo jeseni pripravila predčasne parlamentarne volitve. Že v nedeljo pa so pred kabinetom premierja protestirali privrženci skrajno desnega Nacionalnega gibanja, ki so skušali tudi vdreti v poslopje parlamenta. Danes naj bi protestirali pred notranjim ministrstvom, poroča APA.

"Vzeto iz konteksta"
Poljska centralna banka je v nedeljo zvečer sporočila le, da so bile objavljane izjave "vzete iz konteksta in zmanipulirane".

Tusk je o aferi spregovoril danes popoldne, a odstavitve ministra Sienkiewicza ni sporočil. Pozive k odstavitvi Sienkiewicza je zavrnil, celotno prisluškovalno afero pa označil kot poskus, da se "z nezakonitimi metodami doseže padec" vlade, poroča dpa.

Kdo je pogovore snemal, še ni znano. Po navedbah Wprosta bi lahko za snemanjem pogovorov stali tajne službe, poslovneži ali politična konkurenca.