Tadića je poraz na predsedniških volitvah leta 2012 precej prizadel. Foto: EPA
Tadića je poraz na predsedniških volitvah leta 2012 precej prizadel. Foto: EPA

Tadić se je stranko odločil zapustiti zaradi "nestrinjanja s smerjo, kamor gredo demokrati pod novim vodstvom".
"Odločitev sem sprejel prav zaradi tega, ker se v politični blok DS-ja vračajo ljudje, ki so ji dali sloves s škandali in korupcijo prežete stranke. Tu ne gre za odločitev proti članom DS-ja, ampak prav zaradi njih, in njim sporočam, da Srbija potrebuje novo demokratsko stranko," Tadićevo razlago povzema b92.

Nekdanji srbski predsednik je še dejal, da bi ta nova stranka "opravila svojo misijo modernizacije Srbije in misijo vzpostavljanja trajnega miru na Zahodnem Balkanu". Vseeno pa Tadić ob tem ni potrdil, ali bo omenjeno novo stranko ustanovil on sam, ampak je povedal le, da bo odločitev o sodelovanju na prihajajočih volitvah sprejel "kmalu" in da se že več mesecev ni videl "s tistimi, ki se omenjajo v zgodbi o novi demokratski fronti".
"Stranka lopovov"
Tadić je dejal, da javnost že dalj časa gleda na DS kot na stranko lopovov in da je bilo njegovo opravljanje dolžnosti predsednika v takem vzdušju oteženo. "Pri tem nisem igral nobene vloge, a sem nazadnje plačal politično ceno," pravi.

56-letni Tadić se je pred slabima dvema tednoma znova potegoval za položaj predsednika DS-ja, a so člani izvršnega odbora po maratonski razpravi odločili, da bo stranko še naprej vodil Dragan Đilas, ki ga Tadić označuje za nesposobnega. Za Đilasa, do novembra lani beograjskega župana, je glasovalo 274 delegatov, za Tadića le 127.
Tadić je z mesta predsednika DS-ja odstopil po porazu na predsedniških volitvah novembra 2012. Njegova takrat vladajoča stranka je potem doživela poraz tudi na parlamentarnih volitvah in se preselila v opozicijo.