Razdejanje, ki ga je za seboj pustila eksplozija v Madalli. Foto: Reuters
Razdejanje, ki ga je za seboj pustila eksplozija v Madalli. Foto: Reuters
Vrsta napadov na vernike v Nigeriji

V siloviti eksploziji med molitvijo v cerkvi v Madalli, mestu na obrobju nigerijske prestolnice Abuja, je bilo ubitih najmanj 27 ljudi. Kmalu zatem je eksplodiralo še v cerkvi v osrednjem mestu Jos.

Ob eksploziji je bila cerkev polna vernikov. Neka priča je povedala, da je bil v cerkvi svete Tereze, ko je sredi nje odjeknila silovita eksplozija, zaradi katere so popokala okna tudi na bližnjih hišah.

Nigerijska agencije za krizne razmere je sporočila, da je bilo več ljudi ubitih in ranjenih. Ob tem je še pojasnila, da nimajo dovolj reševalnih vozil za evakuacijo ranjenih, saj so jih večino poslali na pomembnejše avtoceste.

Policija je takoj zaprla območje okoli cerkve. Po napadu je nekaj sto mladih postavilo goreče zapore cest, ki vodijo na pretežno muslimanski sever države. Policisti so mlade protestnike skušali razgnati s streli v zrak.

Kmalu po eksploziji v Abuji so tudi iz mesta Jos v osrednjem delu države poročali o eksploziji v neki cerkvi. Med streljanjem je življenje izgubil en policist.
Dva napada sta se zgodila še v mestu Damaturu, en pa v Gadaki.

Skrajneži odgovorni za več napadov
Odgovornost za bombna napada v Abuji in Josu ni prevzela še nobena skupina. Nigerijske oblasti se sicer že nekaj časa borijo s pripadniki skrajne islamske skupine Boko Haram, ki se zavzema za vzpostavitev šeriatskega prava.

Boko Haram je v preteklosti že izvedla bombne napade na severu Nigerije in je prevzela odgovornost za dva letošnja bombna napada v Abuji, med drugim tudi za do zdaj prvi samomorilski napad v Nigeriji.

Lanski božič je niz bombnih napadov v etnično in versko mešanem osrednjem delu države terjal 32 smrtnih žrtev.

Vrsta napadov na vernike v Nigeriji