Papež blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi) podeli dvakrat na leto - za božič in veliko noč. Foto: Reuters
Papež blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi) podeli dvakrat na leto - za božič in veliko noč. Foto: Reuters
Urbi et orbi iz Vatikana
Urbi et orbi

"Božje dete naj vam podeli svoj blagoslov," je 84-letni papež voščil v slovenskem jeziku, enem od 65 svetovnih jezikov, v katerih je poglavar Rimskokatoliške cerkve podelil blagoslov.

"Naj pride Gospod na pomoč našemu svetu, ki ga razjedajo številni konflikti in tudi danes omadežujejo zemljo s krvjo," je dejal papež v tradicionalni božični poslanici pred množico vernikov na trgu svetega Petra.

Priprošnja za Afriko
Papež je pozval v molitvi za Božjo pomoč prebivalcem Afriškega roga, ki se spopadajo z lakoto in pomanjkanjem hrane, vse to pa še otežujejo nenehna nestabilnost v državi. Mednarodno skupnost je prosil, naj ne okleva pri pomoči mnogim razseljenim ljudem, ki prihajajo s tega območja in katerih dostojanstvo je bilo na težki preizkušnji.

Boga je papež prosil, da poskrbi za ljudi v jugovzhodni Aziji, še posebej na Tajskem in na Filipinih, kjer je življenje še vedno močno oteženo zaradi nedavnih poplav.

Papež je "princa miru" prosil, da podeli mir in stabilnost deželi, ki so ji je izbral za svoj prihod na svet, in naj opogumi obnovitev dialoga med Izraelci in Palestinci ter prinese konec nasilja v Siriji, kjer je bilo prelito tako veliko krvi.

V poslanici je papež tudi pozval k spravi in stabilnosti v Iraku in Afganistanu ter prosil za obnovljeno moč vsem elementom družbe v v državah Severne Afrike in Bližnjega vzhoda.

Pogled čez "blišč" božiča
Med sobotno polnočnico v baziliki svetega Petra je papež opozoril pred komercializacijo praznika in vernike pozval, naj pogledajo čez "blišč" božiča.

Zaradi visoke starosti papeža in natrpanega prazničnega urnika se je polnočnica v Vatikanu začela ob 22. uri.

Urbi et orbi iz Vatikana
Urbi et orbi