Bratuškova se je mudila na svojem prvem uradnem obisku v Beogradu. Foto: www.kpv.gov.si
Bratuškova se je mudila na svojem prvem uradnem obisku v Beogradu. Foto: www.kpv.gov.si
Beograd
Slovenska in srbska vlada sta imeli skupno sejo. Foto: www.kpv.gov.si

Bratuškova se je skupaj s srbskim premierjem Ivico Dačićem udeležila srbsko-slovenske poslovne konference v prostorih srbske gospodarske zbornice v Beogradu. Slovenska premierka je poudarila, da je prodaja ajdovskega Fructala srbski družbi Nektar dobra izkušnja za obe državi.

Po besedah Bratuškove so odnosi med Slovenijo in Srbijo odlični, sodelovanje med državama pa je tradicionalno dobro. Obljubila je tudi, da bo Slovenija s svojimi izkušnjami pomagala Srbiji na poti v Evropsko unijo, s katero naj bi Beograd predvidoma v začetku prihodnjega leta začel pristopna pogajanja.

V Srbiji za 1,4 milijarde slovenskih naložb
Dačić je dejal, da so glede srbskih naložb v podjetja v Sloveniji možnosti za sodelovanje velike, predvsem na področjih energetike, prometa, informacijskih tehnologij, turizma in kmetijstva.

Slovenija je po navedbah srbskega premierja med prvimi desetimi državami po skupni blagovni menjavi s Srbijo, slovenske naložbe v Srbiji pa skupaj znašajo 1,4 milijarde evrov. V Srbiji je registriranih prek 1.300 slovenskih podjetij, ki zaposlujejo približno 35.000 ljudi.

Po podatkih statističnega urada je blagovna menjava lani presegla milijardo evrov. Slovenija je v Srbijo izvozila za več kot 654 milijonov evrov blaga, uvozila pa za skoraj 363 milijonov evrov. V prvi polovici letošnjega leta je izvoz znašal 321 milijonov evrov, uvoz pa 193 milijonov.

Skupna seja obeh vlad
Predtem sta se v Beogradu na prvi skupni seji sestali slovenska in srbska vlada. Na slovenski strani mize so poleg premierke sedeli še zunanji minister Karl Erjavec, minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan, minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel ter minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik.

Stepišnik je dejal, da Srbija postaja eden zanimivejših trgov za manjša slovenska podjetja, ki se šele podajajo na tuje trge, pa tudi za podjetja, ki so tu tradicionalno navzoča.

"Slovenija je tudi ena najpomembnejših naložbenic v srbsko gospodarstvo, v zadnjem času pa je tudi nekaj srbskih naložb v Sloveniji," je še dodal Stepišnik, ki se je v okviru obiska sešel s srbskim ministrom za gospodarstvo Sašo Radulovićem in ministrom za regionalni razvoj in lokalno samoupravo Igorjem Mirovićem.

Bratuškova na obisku v Beogradu
Bratuškova na obisku v Beogradu