Po številnih brazilskih mestih potekajo množični protesti proti novi vladi. Foto: Reuters
Po številnih brazilskih mestih potekajo množični protesti proti novi vladi. Foto: Reuters
V novi vladi ni niti ene ženske ali predstavnika manjšin. Foto: Reuters

Kot poroča Guardian, se v novi vladi že pripravljajo na razrahljanje definicije suženjstva, premik mej avtohtonih ozemelj, okrnjenje programa socialnih stanovanj ter prodajo državnega deleža v letališčih, tovarnah in poštah. Poleg tega v Temerjevi vladi ni niti ene ženske in niti enega predstavnika iz mešanih družin.

Na novo imenovani ministri govorijo tudi o rezih v zdravstvu in socialnem programu za revne, ukinili so 4.000 mest v javni upravi, ministrstvo za kulturo pa so priključili ministrstvu za izobraževanje.

Za novo vlado in njene podpornike ti varčevalni ukrepi predstavljajo pametno finančno politiko v času velikega primanjkljaja in nezaupanja v trge. Kritiki po drugi strani menijo, da vsi ti ukrepi predstavljajo pomik proti neoliberalni ekonomski politiki stare elite, ki je strmoglavila demokratično izvoljeno predsednico Dilmo Rousseff. Ta je bila 12. maja zaradi obtožb korupcije začasno odstavljena.

Številni protesti
Renato Boschi, profesor socialnih in političnih študij na državni univerzi v Rio de Janeiru, novi administraciji očita nereprezentativnost, njene varčevalne ukrepe pa označuje za "neverjetne". "Gre za popolnoma desničarsko vlado. Še celo argentinski predsednik Mauricio Macri ni tako desničarski kot Temerjeva vlada," je dejal.

Menjava vlade in obrat v ideologiji sta že sprožila številne proteste po Braziliji in celo na pravkar iztekajočem se filmskem festivalu v Cannesu, kjer brazilski filmski ustvarjalci govorijo celo o državnem udaru.

Temer pravi, da se ne boji sprejemati nepriljubljenih odločitev, saj se leta 2018 ne namerava potegovati za ponovno izvolitev. To mu pravzaprav tako ali tako onemogočajo njegove pretekle volilne kršitve.