Protestniki želijo, da gospodarsko okrevanje občutijo tudi v lastnih žepih, zato si prizadevajo za dvig plač v javnem sektorju. Foto: EPA
Protestniki želijo, da gospodarsko okrevanje občutijo tudi v lastnih žepih, zato si prizadevajo za dvig plač v javnem sektorju. Foto: EPA
IMF je Veliki Britaniji pred dnevi napovedal 3,2-odstotno rast. Foto: EPA

Sindikati so protest organizirali pod sloganom Velika Britanija potrebuje zvišanje plač. Po besedah novopečene generalne sekretarke sindikata Trades Union Congress (TUC) Frances O'Grady množična udeležba na protestih pomeni pomembno sporočilo vladi. Zaposleni v javnem sektorju ostro nasprotujejo vladni ponudbi o enoodstotnem zvišanju plač, kar je manj od inflacije. Vlada vztraja, da bodo lahko tako ohranili delovna mesta.

Po ocenah organizatorjev se je samo v Londonu protestnega shoda udeležilo od 80.000 do 90.000 ljudi. Sindikat ocenjuje, da se je povprečna tedenska plača od leta 2008 realno zmanjšala za 50 funtov, poroča BBC. "Naše sporočilo je, da je po najdaljšem in najglobljem stiskanju čas, da se konča ta zastoj, ki je veliki večini preprečil, da bi imela koristi od ekonomskega okrevanja," je dejala O'Gradyjeva. Ob tem je dejala, da top direktorji prejemajo za svoje delo tudi 175-krat višjo plačo od povprečnega delavca, medtem pa pet milijonov ljudi zasluži manj od minimalne plače.

Generalni sekretar enega izmed sindikata javnih uslužbencev GMB Paul Kenny je ob tem menil, da življenjski standard njihovih članov še vedno pada. "Ljudje se trenutno soočajo z največjo okrnitvijo prihodkov od viktorijanskih časov in plače realno padajo od leta 2010," je poudaril. V sredo je stavkalo na tisoče javnih uslužbencev, v naslednjem tednu pa se napovedujejo nove stavke, med drugim zaposlenih v zaporih. Vlada na očitke odgovarja, da so prav omejitve plač ohranile delovna mesta.

Najnižja brezposelnost v zadnjih šestih letih
Britanski statistični urad je sicer preteklo sredo sporočil, da je delež brezposelnosti znova padel in je trenutno pri šestih odstotkih najnižji od leta 2008. Rast v državi naj bi poleg tega letos presegla tri odstotke. A plače Britancev se po drugi strani glede na realno vrednost nižajo, saj so se v preteklih letih višale počasneje od inflacije.

Mednarodni denarni sklad Veliki Britaniji za letos napoveduje 3,2-odstotno gospodarsko rast, za prihodnje leto pa 2,7-odstotno.