Bruseljsko letališče je bilo od napadov 22. marca zaprto. Foto: Reuters
Bruseljsko letališče je bilo od napadov 22. marca zaprto. Foto: Reuters
Bruseljsko letališče se delno odpira

"Od jutri bo bruseljsko letališče deloma obratovalo. Še danes naj bi dobili uradno dovoljenje za obratovanje," je povedal direktor letališča Arnaud Feist. V nedeljo bodo tako tri letala belgijske družbe Brussels Airlines simbolično poletela v Grčijo, Italijo in Portugalsko, so sporočili z letališča.

Začasna infrastruktura, ki letališču dopušča sprejem 800 potnikov na uro, bo popolnoma operativna v nekaj dneh, je še dejal Feist. Tako bodo izkoristili zgolj 20 odstotkov vseh zmogljivosti letališča.

Policijski sindikat zahteval večjo varnost
Policijski sindikat je zahteval uvedbo dodatnih varnostnih ukrepov, kar je tudi dosegel. V halo za prijavo na polete bodo tako lahko vstopili zgolj ljudje z letalskimi vozovnicami in osebnimi dokumenti, njihovo prtljago pa bodo pregledali že pred vstopom na letališče.

Dostop do letališča bo mogoč zgolj z avtomobilom ali taksijem, saj bodo povezave s sredstvi javnega prevoza ukinjene.

V napadih umrlo 32 ljudi
Terminal za vzlete sta 22. marca uničili eksploziji dveh bomb, uro pozneje pa so teroristi napadli še postajo podzemne železnice Maelbeek. V napadih, ki so jih izvedli pripadniki teroristične skupine, samooklicane Islamske države, je umrlo 32 ljudi.

Letalski prevoznik Adria Airways še nekaj časa ne bo letel na bruseljsko letališče. Odpovedali so polete, ki so na voznem redu do vključno 13. aprila, in sicer na linijah Ljubljana-Bruselj in Tirana-Bruselj. Namesto tega bodo leteli v Amsterdam.

Adria Airways bo potnikom omogočila potovanje do oziroma iz Bruslja prek Amsterdama z direktnimi poleti iz Ljubljane oziroma v njo, iz Bruslja do Amsterdama pa bodo organizirali tudi prevoz.

Bruseljsko letališče se delno odpira