Bush je dober in neizbirčen jedec. Foto: EPA
Bush je dober in neizbirčen jedec. Foto: EPA
Jed Hotela Kokra
Tako je videti ena od kulinaričnih umetnij Roberta Merzela. Foto: Brdo
Za slavnostna kosila je navadno predvidena obedovalnica na gradu. Foto: EPA

Vodja kuhinje Hotela Kokra na Brdu Robert Merzel nam je zaupal, da bo imel vse niti glede slavnostnega kosila najvišjega in najbolj varovanega svetovnega politika v rokah kar on sam. "Seveda pa brez pomoči moje odlične ekipe ne bi šlo," je dodal mojster kuhe.

Katere slovenske dobrote bodo Bush, njegova soproga in številčna delegacija okušali?

"Number 1 jé vse!"
Vodja kuhinje nam je posredoval dva jedilnika - mesnega in vegetarijanskega. Vegetarijanskega? Ali je "Teksaški kavboj", ki je znan, da v prostem času rad uživa ob ražnju na svojem ranču v Crawfordu, mogoče prenehal jesti meso? "Number 1 (številka 1) jé vse, ena od delegatk na kosilu pa si je zaželela vegetarijanski menu," pojasnjuje Merzel.

Uverturo v kosilo bodo predstavljale rezine istrskega pršuta z zelenimi beluši in paradižnikovo terino, predsedniške brbončice pa bo razvajala žlahtna kapljica Simčičeve rebule iz Goriških brd, letnik 2005.

Za glavno jed maestro pripravlja goveji file v ohrovtovem listu z mladim krompirjem in zelenjavo, ki ga bo pospremil starani teran Sara kraške vinske kleti Lisjak, letnik 1998.

Uporabnik Black je sam sestavil jed, ki bi jo ponudil predsedniku Bushu. Kaj pa bi Bushu pripravili vi? Moj splet je vaš splet
Zajtrk ameriška domena
Sladica bo slovenska klasika: prekmurska gibanica z vinskim šatojem in jagodami, ob kateri bo po grlu stekla sladka radgonska penina iz štajerskega vinorodnega območja. Zadnje dejanje bo kava z domačimi pralineji.

Tista delegatka, ki ni ljubiteljica steakov in tako ali drugače prepariranih mesnin, bo namesto pršuta dobila zelene beluše s paradižnikovo terino za predjed in zapečen mladi sir z zelenjavo na žafranovi rižoti za glavno jed.

Ker bo Bush na Brdu tudi prespal, bo pred odhodom iz Slovenije v hotelu pojedel zajtrk, a Merzel nam z jedmi le-tega ni mogel postreči, saj ga bo pripravil eden izmed kuharjev iz predsednikovega številčnega spremstva.

Kaja Sajovic