Fabius je dejal, da bo Francija v prihodnjih tednih začela pripravljati mednarodno konferenco za mir med Izraelci in Palestinci. Foto: Reuters
Fabius je dejal, da bo Francija v prihodnjih tednih začela pripravljati mednarodno konferenco za mir med Izraelci in Palestinci. Foto: Reuters

To je napovedal francoski zunanji minister Laurent Fabius, ki je dejal, da si Pariz prizadeva organizirati mednarodno mirovno srečanje, na katerem bi obnovili prizadevanja za diplomatsko rešitev krize med Izraelom in palestinskimi ozemlji.

"Če diplomacija ne bo uspešna, bo Francija uradno priznala palestinsko državo. Na žalost Izrael nadaljuje gradnjo naselbin, rešitev oblikovanja dveh držav pa ne sme ostati v zraku. To je tudi naša odgovornost, saj smo stalna članica Varnostnega sveta," je dejal Fabius na konferenci vseh francoskih diplomatov.

Palestinci bi sedli za mizo, Izraelci ne
Palestinci so francoski predlog za nova pogajanja že pozdravili. Na omenjenih pogovorih naj bi sodelovali tudi voditelji nekaterih evropskih in arabskih držav ter ZDA. Glavni palestinski pogajalec Saeb Erekat pa je opozoril, da bi dogovor moral vključevati "popolno opustitev izraelskih aktivnosti glede gradnje naselbin znotraj točno določenega časovnega okvirja".

Po drugi strani Izrael francoske iniciative zavrača. Neki visoki uradnik izraelske vlade je tako dejal, da so Fabiusove besede "kontraproduktivne". "Nobene logike ni v priganjanju za priznanje palestinske države. Takšne besede bodo Palestince le spodbudile, da se ne bodo več pogajali," je ocenil. Tudi ZDA, ki so v predvolilnem obdobju, so se previdno odzvale na francosko pobudo. Tako je član administracije Baracka Obame dejal le, da se Washingtonu še vedno zdi najboljša možnost, da strani sami dosežeta dogovor o odprtih vprašanjih.

Aprila leta 2014 so mirovna pogajanja med Izraelom in Palestinci, ki so potekala pod pokroviteljstvom ZDA, propadla, od takrat pa se ni pojavila nobena resna pobuda za njihovo obnovitev.