Na strani verskih skupnosti je bila vodilna pogajalka Katoliška cerkev. Foto: EPA
Na strani verskih skupnosti je bila vodilna pogajalka Katoliška cerkev. Foto: EPA

Vrnitev zaplenjenega premoženja in plačilo odškodnine je v načrtu že od žametne revolucije leta 1989, a vse do zdaj ni imela dovolj politične podpore v pretežno ateistični državi.

Tudi tokrat je že kazalo, da bo načrt znova padel v vodo in z njo tudi vlada, potem ko je manjša koalicijska stranka Javne zadeve napovedala zavrnitev načrta in je premier Petr Nečas zagrozil, da bo njene ministre izključil iz vlade.

Toda iz Javnih zadev so kasneje le sporočili, da umikajo svoje nasprotovanje načrtu, ki mu je nato zeleno luč prižgala tudi vlada.

V skladu z načrtom, ki so ga sprejele vladne stranke in 17 verskih skupnosti s Katoliško cerkvijo na čelu, bo država vrnila večino v času komunizma zaplenjenega premoženja, poleg tega bo plačala še skoraj 2,3 milijarde evrov odškodnine, ki bo izplačana v roku 30 let.

V Javnih zadevah so vrnitvi premoženja in odškodnini nasprotovali predvsem zaradi težkih gospodarskih razmer, saj naj bi se v letu 2012 gospodarska rast skoraj povsem ustavila, zato so se zavzemali, da bi vlada počakala na oživitev gospodarstva. Ukrepu odločno nasprotuje levo usmerjena opozicija, ki se prav tako sklicuje na gospodarske težave.