Klaus se poslavlja od predsedniškega položaja. Foto: EPA
Klaus se poslavlja od predsedniškega položaja. Foto: EPA

Prvi krog predsedniških volitev bo potekal 11. in 12. januarja, morebiten drugi krog pa dva tedna pozneje.

Za naslednika sedanjega predsednika Vaclava Klausa se bodo potegovali dva nekdanja premierja, trenutni zunanji minister, poslanci, igralka in umetnik s tetovažami po vsem telesu. Vsi so izpolnili pogoje za kandidaturo, so sporočili iz notranjega ministrstva.

Javnomnenjske ankete največ možnosti za zmago pripisujejo Janu Fischerju, ki je v letih 2009 in 2010 vodil tehnično vlado, in nekdanjemu levosredinskemu premierju Milošu Zemanu.

Na Češkem ima položaj predsednika predvsem protokolaren značaj in predsednik predstavlja veliko moralno avtoriteto, medtem ko velikih formalnih pooblastil nima.

Na Češkem so od žametne revolucije leta 1989, ko je padel komunistični režim, predsednika volili v parlamentu. Prvi je bil Vaclav Havel, drugi pa Vaclav Klaus.

A potem ko so prejšnje volitve predsednika leta 2008, ki so bile še posredne in so potekale na skupni seji spodnjega in zgornjega doma parlamenta, spremljali dramatični prizori ter anonimne grožnje in izsiljevanje, so se na Češkem odločili, da izbiro novega predsednika zdaj prepustijo ljudstvu na neposrednih volitvah.