Oktobra lani so zaradi ciklona Phailin v zveznih državah Orisa in Andhra Pradeš evakuirali okoli milijon ljudi, kar je bila največja evakuacija v zgodovini države. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Oktobra lani so zaradi ciklona Phailin v zveznih državah Orisa in Andhra Pradeš evakuirali okoli milijon ljudi, kar je bila največja evakuacija v zgodovini države. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ciklon pustošil na vzhodu Indije

Moč ciklona je vremenoslovce presenetila, saj so pričakovali vetrove s hitrostjo do 140 kilometrov na uro. Na območju zveznih držav Andhra Pradeš in Orisa je že nastala velika gmotna škoda, evakuiranih je bilo okoli 400.000 ljudi. Ciklon je med drugim podrl na stotine dreves in številne električne vode.

Mesto z dvema milijonoma prebivalcev v strahu
Središče ciklona je kopno doseglo pri mestu Visakhapatnam, ki je z dvema milijonoma prebivalcev tretje največje mesto na vzhodni obali Indije. Glavna avtocesta v mestu je zaradi padlega drevja zaprta. Na prizadetem območju so pretrgane komunikacijske napeljave, več sto vasi pa je v temi. Oblasti so namreč ponekod iz varnostnih razlogov prekinile oskrbo z električno energijo.

Za zdaj poročajo o treh smrtnih žrtvah; na dve osebi se je zrušilo drevo, tretja je umrla v zrušenju zidu zaradi močnega deževja.

V pripravljenosti indijska mornarica
Poleg silovitega vetra in obilnih padavin nevarnost med drugim preti z morja, saj bi lahko zaradi ciklona nizka obalna območja zalil do dva metra visok val. V visoki pripravljenosti sta zato indijska mornarica in obalna straža, prebivalcem pa svetujejo, naj ostanejo v zaprtih prostorih. Odpovedali so več letalskih poletov, na večini prizadetih območij so ustavili železniški in avtobusni promet. Oblasti so na teren poslale 1.700 reševalcev.

Nevarnost poplave z morja med drugim grozi območju Visakhapatnama, Vidžajanagarama in Srikakulama. Poplave zaradi obilnega deževja grozijo poleg tega zveznima državama Čhatisgarh in Telengana. Strokovnjaki svarijo, da je ključnih prvih šest ur, ko se hitrost vetrov zniža za okoli 50 odstotkov. Še nadaljnjih 50 odstotkov moči veter izgubi po nadaljnjih šestih urah.

Superciklon, ki je leta 1999 prizadel Oriso, je zahteval najmanj 8.000 življenj. Oblasti se želijo tokrat podobnemu scenariju izogniti, zato so pred prihodom nevihte že evakuirali skoraj 70.000 ljudi. V zvezni državi Andhra Pradeš so za zdaj na varno umaknili 300.000 oseb. Približno 200.000 ljudi so namestili v začasna zatočišča, ki so jih oblasti vzpostavile pred prihodom nevihte.

Ciklon pustošil na vzhodu Indije