Dervisu Erogluju se obeta nov petletni predsedniški mandat. Foto: Reuters
Dervisu Erogluju se obeta nov petletni predsedniški mandat. Foto: Reuters

Največ možnosti za zmago in tako nov petletni mandat javnomnenjske raziskave napovedujejo dosedanjemu desnosredinskemu predsedniku Dervisu Erogluju. Ob njem se za položaj bojuje še šest drugih kandidatov, med njimi pa za največjo izzivalko Erogluja velja predsednica parlamenta Sibel Siber, nekdanja premierka in kandidatka levosredinske Republikanske turške stranke (CTP), ki ima večino v parlamentu in vladi, nekaj možnosti pa ima tudi neodvisni kandidat Mustafa Akinci.

Glede na javnomnenjske ankete naj nobeden izmed kandidatov ne bi dobil več kot 50 odstotkov glasov, zato se obeta drugi krog volitev, ki bo 26. aprila. Takrat naj bi se Siberjeva in Akinci bojevala za preboj v drugi krog, kjer bi se eden od njiju nato soočil z Eroglujem.

Svoj glas lahko odda približno 177.000 volilnih upravičencev, volišča so svoja vrata odprla ob 5. uri zjutraj po srednjeevropskem času, zaprla pa jih bodo ob 17. uri.

Glavna naloga novega predsednika: pogajanja o združitvi z grškim delom otoka
Tokratnim volitvam na severnem Cipru se pripisuje velik pomen, saj se turški in grški del otoka pripravljata na obnovitev mirovnih pogajanj pod okriljem že 25. posebnega svetovalca ZN za ciprsko vprašanje Espena Bartha Eidea. 300.000 prebivalcev nepriznane Turške republike Severni Ciper, ki zaseda približno tretjino sredozemskega otoka, pa ne goji prevelikih upov, da bi novemu predsedniku uspelo rešiti sporno vprašanje, ki ga v več kot 40 letih ni uspelo rešiti ne njegovim predhodnikom, ne resoluciji in ne generalnim sekretarjem Združenih narodov, to pa je ponovna združitev z grškim delom otoka, ki je del Evropske unije.

Ciper, nekdanja britanska kolonija, je razdeljen od leta 1974, ko so turške sile zaradi vojaškega udara ciprskih Grkov, ki ga je podpirala vojaška hunta v Atenah, vdrle na severni del otoka, kjer so pozneje ustanovili Turško republiko Severni Ciper. Severni Ciper priznava le Turčija.

V kampanji prvič tudi druge teme
Letošnja predvolilna kampanja je bila posebna tudi zato, ker so poleg mirovnih pogajanj v ospredje prvič stopile tudi teme, kot so izobraževanje in zdravstveni sistem, korupcija in nepotizem.