Natascha Kampusch je bila ugrabljena med potjo v šolo marca leta 1998. Foto: EPA
Natascha Kampusch je bila ugrabljena med potjo v šolo marca leta 1998. Foto: EPA
Vrata do skrivališča pod garažo
Do skrivališča pod garažo je vodilo dvoje dobro utrjenih vrat. Foto: EPA

Avstrijska policija je sporočila, da gre za dekle, ki je bilo v ujetništvu od leta 1998 in jo je imel njen ugrabitelj večino časa zaprto v izbi brez oken pod garažo svoje hiše v predmestju Dunaja. Skrivališče, kjer je bila zaprta, je veliko 3 krat 4 metre, bilo pa je tudi izolirano, da se ne bi slišali kriki in klici na pomoč. V njem so bili nameščeni postelja, umivalnik in straniščna školjka. Ugrabitelj je dekle učil brati, pisati in računati, občasno pa ji je dovolil tudi gledati televizijo in se sprehejati po drugih delih hiše.

Po osmih letih v ujetništvu je Natascha v sredo pobegnila iz hiše, našli pa so jo nekaj hiš stran. Pobegnila je, ko je čistila njegov avtomobil, medtem ko je bil on nepazljiv med pogovorom po telefonu. Ko je opazil, da je dekle pobegnilo, je v rdečem športnem avtomobilu pobegnil proti Dunaju in avto pustil pred trgovskim centrom, sam pa se je nato vrgel pod vlak in umrl.

Preiskava bo pokazala, ali je 44-letni ugrabitelj Wolfgang Priklopil deloval sam ali pa je imel pomočnika. Za zdaj še ni jasno, ali je bilo dekle tudi spolno nadlegovano, čeprav nekateri mediji poročajo, da so njeni starši o tem prepričani. Mati dekleta je dejala, da je hči ob pobegu tehtala samo 42 kilogramom, kar je celo manj kot pred ugrabitvijo.

Avstrijski mediji poročajo, da je morala Natascha v prvem letu ujetništva ugrabitelja klicati gospodar, po njenih besesah pa je bil do nje vedno prijazen. To je po mnenju veliko psihologov verjetno tudi vzrok, zakaj ni pobegnila že prej, saj naj bi se zgodila čustvena navezanost med njo in ugrabiteljem, ki se razvije v dolgih letih ujetništva (t. i. Stockholmski sindrom). Gre nedvomno za najbolj grozovit primer ugrabitve v zgodovini Avstrije, ki je močno pretresla domačo in tujo javnost.