Slovenski premierki je italijanski kolega izrekel pohvalne besede glede naporov za konsolidacijo javnih financ. Foto: BoBo
Slovenski premierki je italijanski kolega izrekel pohvalne besede glede naporov za konsolidacijo javnih financ. Foto: BoBo

z italijanskim kolegom Enricom Letto dogovorila, da bosta pristojna ministra v kratkem preverila mogoče rešitve glede plinskega terminala v Žavljah.

Glede terminala v Žavljah, ki mu Slovenija nasprotuje, je Letta povedal, da je prisluhnil argumentom slovenske premierke, že v kratkem pa naj bi srečala pristojna ministra držav. Pogovori o spornem terminalu se bodo verjetno nadaljevali 12. septembra v Benetkah, ko se bosta Letta in Bratuškova znova sešla, pridružil pa se jima bo tudi hrvaški premier Zoran Milanović.

Letta je dejal, da je po vstopu Hrvaške v EU regija Severnega Jadrana postala izjemno zanimiva in strateškega interesa. Zato upa, da se bodo tovrstna tristranska srečanja, kakršno bo prihodnji teden v Benetkah, nadaljevala.

Bratuškova in Letta, ki sta se srečala ob robu Blejskega strateškega foruma, sta poudarila tudi pomen konsolidacije javnih financ v obeh državah. Letta je pohvalil prizadevanja vlade glede konsolidacije in dejal, da bi morala velike napore priznati tudi Evropska unija.

"Treba bo tudi poplačati trud držav. Ne le, da so soočene s težkimi ukrepi, ampak jih je treba potem tudi politično nagraditi," je dejal italijanski premier, ki je še dodal, da "si želi več solidarne Evrope".

Italija zainteresirana za slovenska podjetja
Italijanski premier je na srečanju tudi znova izpostavil velik interes Italije za slovensko privatizacijo. Po junijskem srečanju z Bratuškovo v Rimu je že steklo nekaj konkretnih ukrepov, da se k sodelovanju v privatizaciji pritegne pozornost italijanskih podjetij. Letta je izrazil prepričanje, da bodo italijanska podjetja z veseljem sodelovala pri tem in da bo proces v obojestransko korist.

Omenil je predvsem interes povezovanja beneškega z ljubljanskim letališčem, pri čemer se bodo tudi pogovori o tem sodelovanju nadaljevali prihodnji teden v Benetkah. Za jesen je še napovedal posebno konferenco v Milanu, na kateri bo Slovenija lahko podrobneje predstavila svoje načrte glede privatizacije morebitnim italijanskim vlagateljem.

Premierka Alenka Bratušek pa je pri tem napovedala, da v procesu napovedane privatizacije pripravljajo "zelo natančen terminski načrt za vsako posamezno podjetje". Ta načrt naj bi bil pripravljen do konca septembra.

Bratušek: Pri privatizaciji ne bo "niti kančka dvoma, da gre kar koli narobe"
Premierka je še dodala, da bodo šla vsa podjetja v postopku privatizacije "na javne razpise", pri tem pa je zagotovila, da bodo "vsi postopki maksimalno transparentni". Pojasnila je še, da se usklajujejo tudi s Komisijo za preprečevanje korupcije, "kako bi morali biti videti posamezni dokumenti, da ne bo niti kančka dvoma, da gre kar koli narobe".