Ngudjolo je ves čas zanikal obtožbe in vztrajal, da je za napad na vasico Bogoro izvedel šele čez nekaj dni. Foto: Reuters
Ngudjolo je ves čas zanikal obtožbe in vztrajal, da je za napad na vasico Bogoro izvedel šele čez nekaj dni. Foto: Reuters

To je šele druga sodba za dogajanje v Demokratični republiki Kongo v desetih letih in prva oprostilna, ki pa pomeni hud udarec za tožilce in vse žrtve vojne pred desetletjem. Sodniki so presodili, da jim Ngudjolu ni uspelo dokazati krivde za zločine, ki so se na severovzhodu Konga, natančneje v z minerali bogati pokrajini Ituri, dogajali leta 2003.

Tožilci so ga obtožili, da je enotam milice naročil uboje, plenjenje in posilstva, poleg tega pa naj bi naročil svojim borcem, da so zaprli ceste v vas Bogoro in iz nje, da so nato lahko usmrtili vse civiliste, ki so skušali zbežati iz te oblegane vasice. Med njimi so bili številne ženske in otroci, ki so zgoreli v svojih domovih. V napadu na vas je umrlo najmanj 200 ljudi, ki so večinoma pripadali plemenu Hema. Ta tragedija je bila del širših spopadov na vzhodu Konga.

Morda ni nedolžen
Sodniki so se strinjali, da je do teh grozot prišlo, a so presodili, da se zanje Ngudjoli ne da dokazati krivde. Kljub temu so dejali, da to ne pomeni, da so prepričani o njegovi nedolžnosti.

V začetku leta je sodišče do konca pripeljalo prvo sodbo za dogajanje v Kongu. Takrat je Thomasa Lubango obsodilo na 14 let zapora za sodelovanje v istih spopadih, le na drugi strani. "Lubanga je bil takrat vodja plemena Hema, zato bi lahko oprostitev Ngudjola v Ituriju sprožila nove napetosti med etničnima skupinama," je dejala Jennifer Easterday iz združenja Open Society Justice Initiative.