Egipčani v Nemčiji protestirajo in vztrajajo, da bodo še naprej nosili oblačila, ki jih predpisuje muslimanska vera. Foto: EPA
Egipčani v Nemčiji protestirajo in vztrajajo, da bodo še naprej nosili oblačila, ki jih predpisuje muslimanska vera. Foto: EPA

32-letno Marvo Šerbini je pokončal 28-letni Rus, proti kateremu je pričala: moški je neovirano prišel do mesta za priče in jo v prisotnosti moža in sina 18-krat zabodel. Za še večje ogorčenje so poskrbele nemške oblasti, ki so na moža, ko je skušal nosečo ženo zaščititi, po nesreči tudi streljale. Moški je v kritičnem stanju.

Rus je bil novembra obsojen za žaljenje in zlorabo omenjene Egipčanke, ki jo je na otroškem igrišču zmerjal s teroristko, motila pa naj bi ga njena naglavna ruta, zdaj pa je potekal postopek njegove pritožbe na sodbo. Po besedah nemškega tožilstva je Rus gojil zelo sovražen odnos do muslimanov, kar naj bi bil tudi razlog za zločin. "Verjamem, tako kot številni drugi, da je to, kar se je zgodilo, posledica pomanjkanja mednarodnega dialoga in dialoga med civilizacijami," je dejal egiptovski državni sekretar za Arabsko ligo Amr Musa.

Egiptovski mediji so izrazili ogorčenje, da se je tragedija sploh lahko zgodila, na nemške oblasti pa se je usul plaz obtožb zaradi neodziva. Tiskovni predstavnik nemške vlade je v torek sicer dejal, da vlada ne molči, temveč da prvi podatki niso dajali dovolj trdne podlage za uradno izjavo.

O incidentu naj bi tako nemška kanclerka Angela Merkel ob robu vrha G8 v Italiji govorila z egiptovskim predsednikom Hosnijem Mubarakom.