Ponoči so izbruhnili spopadi med več skupinami protestnikov in policijo. Foto: EPA
Ponoči so izbruhnili spopadi med več skupinami protestnikov in policijo. Foto: EPA
Protestniki zahtevajo pregon župana. Foto: EPA
Protesti proti županu Džakarte

Protesti v tej večinsko muslimanski azijski državi so izbruhnili zaradi gneva proti županu Basukiju Tjahaju Purnami, kristjanu, ki naj bi s svojimi besedami o Koranu užalil muslimanske vernike. Protestniki so po petkovi molitvi protestirali pred predsedniško palačo. Sprva so protesti potekali mirno, ko se je znočilo, pa se je več skupin jeznih protestnikov spopadlo s policisti in zažgalo več vozil. Policija je za umiritev razmer uporabila tudi vodni top.

Muslimanska skupina Fronta islamskih branilcev je Purnamo obtožila žaljenja islama, potem ko je rekel, da so njegovi nasprotniki uporabili verz iz Korana, da bi zavedli volivce. Omenjeni verz je možno interpretirati, da muslimani ne smejo zbrati nemuslimana za voditelja. Protestniki so zahtevali, da Purnamo sodno preganjajo zaradi bogokletstva. Župan se je opravičil, zaradi uradne pritožbe pa je policija uvedla preiskavo.

Predsednik države Joko Widodo je zaradi protestov odpovedal oz. preložil obisk Avstralije, kamor bi se moral odpraviti danes.

Protesti proti županu Džakarte