Ne glede na nasprotovanje Cerkve izenačitvi pravic istospolnih parov je opazna sprememba diskurza Cerkve na tem področju. Foto: Reuters
Ne glede na nasprotovanje Cerkve izenačitvi pravic istospolnih parov je opazna sprememba diskurza Cerkve na tem področju. Foto: Reuters
false
Cerkev na Irskem ima več vpliva na podeželju, kjer je bilo tudi več nasprotovanja izenačitvi pravic istospolnih in raznospolnih parov. Foto: EPA
Irci podprli poroke istospolnih parov

Referendumski izid je jasen, 62 odstotkov volivcev je glasovalo za spremembo ustave in uzakonitev porok istospolnih parov. Cerkev na Irskem je po referendumu sporočila, da Cerkev "definira zakon kot zvezo med moškim in žensko in izid referenduma tega ne spreminja", poroča irska nacionalna radiotelevizija RTE.

Dublinski nadškof Diarmuid Martin pa je po petkovem glasovanju dejal, da se mora Cerkev spet povezati z mladimi. Martin, ki je glasoval proti - pri čemer meni, da bi morale biti pravice istospolno usmerjenih spoštovane "brez spreminjanja definicije zakonske zveze" -, je spomnil na dejstvo, da je veliko mladih, ki so bili za, izobraženih v katoliških ustanovah.

"Večina mladih, ki so glasovali za, je bila v našem katoliškem šolskem sistemu 12 let. Pravim, da bo velik izziv pogledati, kako prenašamo sporočilo Cerkve," je po poročanju BBC-ja dejal Martin.

Za RTE je dublinski nadškof še dejal, da se mora Cerkev ustaviti in se soočiti z realnostjo, ne pa te zanikati. "Razumem, kako se geji in lezbijke počutijo na ta dan. Čutijo, da je to nekaj, kar bogati njihov način življenja. Mislim, da gre za socialno revolucijo," je dejal.

Cepitev urbano-ruralno
Cerkev ima na Irskem še vedno precej močan vpliv, poroča BBC, največ glasov proti pa je bilo ravno na podeželju, kjer je obiskovanje cerkva tudi najvišje. V urbanih okoljih podpora spremembi ni bila pod vprašajem.

Šlo je tudi za generacijsko delitev. Kampanja za spremembe je vzbudila veliko zanimanje in entuziazem mladih, bolj kot številne druge volitve. Nekateri Irci, živeči v tujini, so se celo vrnili domov samo zato, da bi lahko oddali svoj glas.

Katoliška cerkev pa vendarle ni odporna proti vedno večji liberalizaciji Irske. Cerkev je tako v pozivu, naj ljudje glasujejo proti, specifično priznala ljubezen, ki jo delijo istospolni pari. Gre za mehčanje diskurza, kar je že samo po sebi znak širših sprememb.

Kako naprej?
Vlada bo zdaj predložila zakon, ki bo realiziral voljo ljudi. Glede na parlamentarne poletne počitnice, naj bi bilo mogoče prve istospolne poroke izvesti jeseni.

Zakon istospolnega para bo imel tako enak status kot zakon raznospolnega para. Par bo torej prepoznan kot družina in bo užival ustavno zaščito družine. Irska ustava se lahko spreminja le skozi referendum. To pomeni, da bi morale biti tudi morebitne spremembe nove ureditve, izglasovane na referendumu.

Od leta 2010 so na Irskem sicer poznali civilno partnerstvo za istospolne pare, kar jim je omogočilo zakonsko zaščito, ki pa jo je lahko spreminjala sama vlada. Spomnimo, homoseksualna dejanja so bila na Irskem dekriminalizirana šele pred 22 leti.

Irci podprli poroke istospolnih parov