Protestniki zahtevajo Mubarakov odstop. Foto: EPA
Protestniki zahtevajo Mubarakov odstop. Foto: EPA
Kairo
Policija je protestnike skušala razgnati s solzivcem in vodnimi topovi. Foto: EPA
Egipt
Oblasti so na ulice poslale okrepljene varnostne sile. Foto: Reuters
Egipt
Egipt priča doslej največjim protivladnim protestom. Foto: EPA
Mohamed El Baradej
El Baradej se je v Egipt vrnil z Dunaja. Foto: Reuters
V Egiptu vse bolj napeto

V prestolnici Kairo in drugih večjih mestih po državi se nadaljujejo množični protesti proti 30-letni vladavini Mubaraka, ki je kot vrhovni poveljnik vojske na ulice Kaira poslal vojake in oklepnike, kar je povzročilo navdušenje med protestniki, ki so pred tem pozivali vojsko na pomoč in podporo proti nasilju policistov.

Državna televizija je poročala, da bodo vojaki na ukaz Mubaraka pomagali policistom in skupaj z njimi poskrbeli za varnost ter zagotovili uresničevanje policijske ure. Nad mestom je bilo videti krožiti vojaške helikopterje.

Mubarak je v vseh večjih mestih razglasil policijsko uro, s čimer naj bi preprečili uničevanje javne lastnine in plenjenje. Policijska ura bo veljala od šeste ure zvečer do sedme ure zjutraj.

Kljub policijski uri je bilo na ulicah videti množice protestnikov. V Kairu je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj pet protestnikov, okoli 870 jih je bilo ranjenih.

Egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka je oktobra 2009 gostil slovenski politični vrh


Protestniki so v prestolnici zažgali sedež vladajoče Nacionalne demokratske stranke in vdrli v poslopje državne televizije. Obkoljeno je poslopje zunanjega ministrstva. Iz središča mesta se je slišalo streljanje.

Na ulice pristaniškega mesta Suez so prišli tanki, na katere so začeli plezati protestniki, medtem ko so jih vojaki skušali spraviti dol. Na enem izmed tankov je bilo po poročanju prič kar 25 protestnikov.

El Baradej v hišnem priporu
V Kairu so se protestniki na t. i. "petek jeze" po tradicionalnih muslimanskih molitvah zbrali v bližini mošeje Giza, kjer je molil nekdanji vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Mohamed El Baradej, ki se je v četrtek vrnil v domovino.

Protestniki so vzklikali: "Dol, dol Hosni Mubarak!" in "Ne nasledstvu!"(zadnji napisi so usmerjeni proti Mubarakovemu 47-letnemu sinu Gamalu, ki naj bi ga pripravljali za prevzem oblasti).

Protestniki so nosili napise "Ne diktatorstvu", policija pa jih je skušala razgnati s solzivcem in na njih streljala s slepimi naboji.

Policija El Baradeju ni pustila, da bi zapustil območje, na katerem so se zbrali protestniki, in da je z gumijevkami pretepla privržence opozicijskega voditelja, ki so ga obkrožili in skušali zaščititi. Kasneje so varnostni viri sporočili, da se El Baradej nahaja v hišnempriporu.

Aretacije opozicijskih voditeljev
Najmnožičnejše protivladne demonstracije do zdaj - zbralo naj bi se na deset tisoče ljudi - potekajo kljub odločenosti oblasti, da proteste, tudi z množičnimi aretacijami.

Podporo Egipčanom izražajo tudi v Tuniziji, kjer so se ljudje zbrali pred egiptovskim veleposlaništvom. Val protestov v arabskem svetu se je začel s t. i. jasminovo revolucijo v Tuniziji.

Oblasti so ponoči, ko so se spet spopadali policisti in protestniki, aretirale več predstavnikov opozicije, tudi voditelje Muslimanske bratovščine. Med prijetimi je pet nekdanjih poslancev.

Mrk Twitterja in Facebooka
V Egiptu so močno motene medmrežne povezave. Tako ni bil mogoč dostop do strežnika glavnega ponudnika spleta v državi, mogoč ni bil niti dostop do strežnikov za spletne strani egiptovske vlade.

Nedelujoči sta tudi spletni socialni mreži Twitter in Facebook, prek katerih je opozicija pozivala k udeležbi na demonstracijah, onemogočen je tudi dostop do Googlove elektronske pošte. Na zahtevo oblasti so vsi mobilni operaterji prekinili svoje storitve, saj so se protestniki med seboj obveščali tudi prek sms-sporočil.

Muslimanska bratovščina podprla proteste
Demonstracije proti 82-letnemu Mubaraku, ki je na oblasti že skoraj 30 let, je podprlo tudi najmočnejše opozicijsko gibanje v Egiptu. Prepovedana Muslimanska bratovščina svojih številnih privržencev sicer (še) ni izrecno pozvala, naj se protestov udeležijo, če jih bo, pa bi to lahko na ulice poneslo več sto tisoč ljudi.

Slovensko zunanje ministrstvo je odsvetovalo vsa nenujna potovanja na območja Kaira, Aleksandrije, Sueza in Ismailie v Egiptu. Na spletni strani MZZ so zapisali, da potnikom svetujejo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov. Že pred tem je ministrstvo opozorilo, da je egiptovski režim danes prekinil internetne povezave in omrežja z mobilno telefonijo, zato je komunikacija možna le preko stacionarnih telefonov.

V Egiptu vse bolj napeto