Egipčani se niso ustrašili policije in so se v velikem številu podali na ulice. Foto: EPA
Egipčani se niso ustrašili policije in so se v velikem številu podali na ulice. Foto: EPA
Kairo
Egipt že dolgo ni videl toliko protivladnih protestnikov. Foto: EPA
Egipčani na ulicah

"Dol, dol, Hosni Mubarak," se je slišalo iz ust protestnikov, ki so se zbrali na ulicah Kaira, spremljalo pa jih je od 20.000 do 30.000 policistov.

Protestniki so v policiste metali steklenice in kamenje, medtem ko so se jim policisti zoperstavili s solzivcem in vodnim topom. Protestni shod po zgledu tunizijskega upora je bil največji v zadnjih letih v Egiptu.

Trije mrtvi
Čeprav so egiptovske oblasti zatrjevale, da v Egiptu ni nevarnosti za revolucijo po zgledu Tunizije, so na ulice poslale okrepljene policijske enote in zagrozile, da bodo te ukrepale proti vsakomur, ki se bo udeležil nedovoljenih demonstracij.

Iz pristaniškega mesta Suez poročajo, da sta bila ubita dva protestnika. Iz tamkajšnje bolnišnice so sporočili, da so bili vzrok smrti gumijasti naboji. Državna televizija je nato poročala, da je na trgu v središču Kaira, kjer je bilo osrednje zbirališče protestnikov, umrl pripadnik varnostnih sil.

V Aleksandriji, drugem največjem egiptovskem mestu, so protestniki trgali slike 82-letnega Mubaraka in njegovega sina Gamala, v katerem številni prebivalci vidijo naslednika dolgoletnega predsednika, ko se bo ta odločil zapustiti oblast, čeprav do zdaj še ni pokazal jasne namere za korak.

Dovolj revščine in trde roke
Protestniki so se ne ulice odpravili zaradi istih razlogov kot tunizijski protestniki - visoke cene hrane, revščina, brezposelnost in avtoritarno vodenje države, kjer ni mesta za javno izražanje nezadovoljstva s tistimi, ki so na oblasti.

Protestov v Egiptu se le redko udeleži več kot nekaj sto ljudi, vzrok za tokratno veliko število pa je usklajena akcija organizatorjev, ki so pozive k protestom širili tudi prek socialnih spletnih omrežij, kot sta Facebook in Twitter. Tako so prekašali uradno egiptovsko opozicijo, ki je razcepljena in brez moči.

"Kar se dogaja danes, je resno opozorilo sistemu. Gre za razširjenje do zdaj potlačenih frustracij in nadaljevanje protestov. Novo je tudi to, da gre za novo generacijo, ki se poslužuje drugih sredstev," je pojasnil analitik Nabil Abdel Fatah, ki napoveduje stopnjevanje protestov, če se oblasti ne bodo hitro odzvale na zahteve po reformah.

ZDA so v odzivu na proteste vse strani pozvale k zadržanosti. Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je ob tem dejala, da ZDA podpirajo temeljno pravico do izražanja in zbiranja za vse ljudi, izrazila pa je tudi prepričanje, da je egiptovska vlada stabilna in se bo odzvala na legitimne zahteve prebivalcev.

Egipt ima 80 milijonov prebivalcev in je najbolj poseljena arabska država, kjer pa več kot 40 odstotkov prebivalcev živi pod pragom revščine, se pravi z manj kot dvema dolarjema na dan.

Egipčani na ulicah