Z reševalno akcijo so v treh dneh rešili 80 ujetih rudarjev od 110, kolikor jih je bilo ujetih po četrtkovi eksploziji. Foto: Reuters
Z reševalno akcijo so v treh dneh rešili 80 ujetih rudarjev od 110, kolikor jih je bilo ujetih po četrtkovi eksploziji. Foto: Reuters

Predstavnik ruskega ministrstva za izredne razmere je ruskim medijem potrdil, da je med poskusom reševanja umrlo pet rudarjev, eden pa je težje ranjen, s čimer je konec reševanja, saj je tveganje zaradi novih eksplozij preveliko. Ruske oblasti so ob tem objavile, da med 26 rudarji, ki so bili ujeti pod zemljo od četrtka, ni več preživelih.

V četrtek je v Severnem rudniku premoga v Vorkuti, mestu na skrajnem severu republike Komi, odjeknila prva eksplozija, pri čemer so umrli štirje rudarji, 106 pa jih je bilo ujetih v rovih. V naslednjih dneh je reševalcem uspelo rešiti 80 ljudi, 26 pa jih je bilo še pogrešanih.

Vsesplošno žalovanje v republiki Komi
V republiki Komi, ki leži takoj za Uralom na skrajnem severu Rusije, so razglasili uradno žalovanje, odpovedani so bili vsi javni zabavni dogodki. Vorkuta je znano rudarsko mesto, ki je nastalo iz omrežja razvpitih stalinističnih gulagov.

Rudniki premoga v Vorkuti, kjer se je zgodilo omenjena huda nesreča, je v upravljanju družbe Vorkutaugol, ki je v lasti rudarsko-železarskega velikana Severstal, ki ga vodi znani ruski oligarh Aleksej Mordašov.

S skupno 35 mrtvimi gre za najhujšo rudarsko nesrečo v Rusiji v zadnjih 8 letih. Marca leta 2007 je prišlo do katastrofalne eksplozije v rudniku Uljanovska v južnosibirski regiji Kemerovo, pri čemer je umrlo kar 110 rudarjev. V ruskih rudnikih so nesreče zaradi zastarele infrastrukture in nespoštovanja varnostnih pravil dokaj pogoste. V nekem drugem rudniku v Vorkuti je februarja 2013 v eksploziji umrlo 18 rudarjev.