Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 4 glasov Ocenite to novico!
Plinovod
Dolgoročno bo Uniji miren spanec pri oskrbi z energijo omogočila šele energetska unija, ki pa je še v povojih. Foto: EPA
Igor Jurič v Globusu. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Globus, 4. november 2014

Dodaj v

Energetska (ne)odvisnost

Oddaja Globus danes ob 17.55 in 23. uri
4. november 2014 ob 11:11,
zadnji poseg: 4. november 2014 ob 11:18
Ljubljana - MMC RTV SLO

Zadnje večmesečno prepiranje med Ukrajino in Rusijo zaradi dobave zemeljskega plina in plačila zanj je znova razgalilo dvoje neprijetnih dejstev: prvič, da je Evropa od energetske neodvisnosti oddaljena še svetlobna leta, in drugič, da je zemeljski plin lahko izredno močno orožje v rokah dobavitelja. Ob pomoči Evropske unije se je Rusiji in Ukrajini sicer uspelo dogovoriti o dobavi plina za prihajajočo zimo in o plačilu zanj, kljub temu pa dolgoročno evropska industrija in gospodinjstva ne morejo spati mirno.

Zadnja plinska kriza med Ukrajino in Rusijo se je začela aprila, ko je Moskva, ki se je v državljanski vojni na vzhodu Ukrajine postavila na stran proruskih separatistov, zvišala ceno plina z 268 na 485 dolarjev za 1000 kubičnih metrov plina in začela gospodarsko pritiskati na svojo sosedo. Obubožani Kijev, ki je bil za že dobavljeni plin dolžan milijardne zneske, se z dvigom cene ni strinjal in je Moskvo obtožil gospodarske agresije. Spor glede tega državi še vedno rešujeta pred arbitražnim sodiščem v Stockholmu, Rusija pa je sosedi že sredi junija zaprla plinsko pipico. Ob posredovanju Evropske unije sta sprti strani konec oktobra le dosegli dogovor o plačilu ukrajinskega dolga v višini nekaj več kot 3 milijard dolarjev do konca leta in novi ceni za plin, ki bo do konca marca znašala okoli 385 dolarjev za tisoč kubičnih metrov plina.

Več v oddaji Globus, ki si jo lahko vsak torek ob 17.55 in 23.05 ogledate na 1. programu TV Slovenija in prek MMC-jevega predvajalnika.


Zaradi ukrajinsko-ruskega dogovora bodo Evropejci zimo preživeli mirno, toda dolgoročno bo Uniji miren spanec pri oskrbi z energijo omogočila šele energetska unija, ki pa je še v povojih. Evropska unija je namreč močno odvisna od uvoza energije (uvoziti mora več kot 51 odstotkov potrebne energije), posamezna energetska omrežja pa so precej slabo medsebojno povezana, kar npr. pri oskrbi z zemeljskim plinom omogoča izsiljevanje držav, ki so pretežno vezane le na enega dobavitelja (Rusija). Na zadnjem vrhu Unije so zato odobrili skoraj 650 milijonov evrov za gradnjo ključne infrastrukture, ki naj bi pomagala pri odpravi izoliranosti posameznih držav članic od energetskih omrežij EU-ja. Pomoč naj bi namenili predvsem za plinske projekte v baltskih državah ter srednjevzhodni in jugovzhodni Evropi. Poleg boljše notranje povezanosti energetske infrastrukture želi Unija doseči tudi manjšo odvisnost od uvoza energije. K temu naj bi med drugim pripomoglo povečevanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov.

K stabilnejši oskrbi Evrope z energijo naj bi prispeval tudi plinovod Južni tok, ker bi se tako izognili Ukrajini. To je sicer predvsem srčna želja Rusije, za njegovo gradnjo pa se zavzema tudi več članic Unije, med drugim Slovenija. Gradnja tega plinovoda, ki bi sicer prispeval k pestrosti tras dobave, ne bi pa zmanjšal odvisnosti od Rusije, pa je trenutno na precej majavih nogah. Evropska komisija je namreč pritisnila na države članice, saj naj bi trenutni dogovori kršili evropske protimonopolne predpise. Ruski Gazprom namreč želi biti tako dobavitelj plina kot lastnik plinovoda. Poleg tega poznavalci opozarjajo, da se je z zmanjševanjem potreb po plinu v severni Italiji, ki naj bi bila glavni odjemalec, zmanjšala ekonomičnost projekta. Res pa je, da je pri gradnji Južnega toka v ozadju predvsem ruski geopolitični interes.

Igor Jurič, Globus
Prijavi napako
Komentarji
liliputput
# 04.11.2014 ob 11:38
Gazprom je Ukjrajini zaprl pipe tarkat, ko je Timošenkova nasprotovala plačilu plina in se ji je cena zdela previsoka. Vendar pa je v tistem obdobju postala plinska oligarhinja saj se je denar, ki je bil namenjen za plačilo Gazpromu izgubil na raznih računih po Švici.
TIGR
# 04.11.2014 ob 11:24
Če bi EU politiki delali v interesu in za dobrobit Evropejcev, ne bi bilo nobenega problema. Dokler bodo pa hlapčevali USA banko-korporacijam bomo tonili...
komsomolec
# 04.11.2014 ob 11:14
Za vse so krive ZDA in EU, ki hočejo zahodno marioneto v Kremlju, da bi imperialistične korporacije brezplačno rabutale ruske resurse.
PONOS
# 04.11.2014 ob 12:21
Zelo paradoksalno tole ,EU plačuje Ukrajini plin Rusiji v obliki posojil da Ukrajina ne bo kradla plin ki je v tranzitu v EU.Ob enem pa EU blokira južni tok ki bi odvisnost od tranzita preko Ujrajine onemogočil.
SF-SN
# 04.11.2014 ob 12:09
Plinska kriza se je začela, ko je "prijateljski" popust za plin nehal veljati.
Nižjo ceno je izpogajal "ruski" Janukovič v zameno za najem ruskih baz na Krimu. Krim je v Rusiji, tako da tega popusta ni več.
Poleg tega, verjetno nebodo Rusi dali popust za pobijanje ruske manjšine v Ukrajini kaj?
To bi storila samo Slovenija...
nekdodalec
# 04.11.2014 ob 12:06
Zadnje večmesečno prepiranje med Ukrajino in Rusijo zaradi dobave zemeljskega plina in plačila zanj je znova razgalilo dvoje neprijetnih dejstev: prvič, da je Evropa od energetske neodvisnosti oddaljena še svetlobna leta, in drugič, da je zemeljski plin lahko izredno močno orožje v rokah dobavitelja.

Zelo prozahodno usmerjen clanek. V osnovi se gre za to, da Ukrajina dolgo ni bila pripravljena placati plin kateri ji je bil ze dobavljen. Izsiljevali so tudi s ceno.

Tako da je vse skupaj ponovno iskanje zunanjega sovraznikla, ki so ga vrli zahodni "partnerji" nasli v Rusiji...

Zakaj v Rusiji?

Ker je Rusija edina drzava na tej zemeljski krogli, katera svojih naravnih virov ni razdala in prodala zahodnim korporacijam --- temvec svojim milijarderjem. Tako se tudi denar od davkov steka nazaj v Rusijo. Denar se steka tudi nazaj ruskim firmam in vsem podizvajalcem ki tako bogatijo. Posledicno se delavna mesta odpirajo v Rusiji, vlaganje in investicije pa tudi izvajajo Rusi sami...

To je vsa logika!

ps. Ukrajinski plinovodi in celotna Ukrajinska infrastruktura ter naravni viri so ze v rokah zahoda oz. bogatih americanov. Tudi lobisti oziroma odvetniki teh "ukrajinskih" firm so po novem iz najvecje demokracije: Biden sinko ameriskega podpredsednika.

Za plin je potrebno placati - v vseh zgodovinskih obdobjih je bilo tako in tako tudi bo. Tudi korporacije v ZDA ne dajejo zastonj energije - temvec je za to energijo potrebno placati!

lp
miket
# 04.11.2014 ob 11:47
Malce prehitevate na RTV Slovenija. Dogovor je bil sklenjen ampak še ni podpisan in bo šele, ko bo Ukrajina plačala za ta plin. Česar se pa izogibajo, kljub temu, da to od njih zahtevajo prebivalci, EU, ZDA in Rusija. Plin bo začel teči v roku 48ur od podpisa ter plačila. Dokler se to ne zgodi, smo še vedno v nevarnosti, da bo plin, ki je namenjen v Evropo, po poti čez Ukrajino izginil, tako kot se je to dogajalo že leta 2009.

Severni tok, na primer, še ni imel nobenih težav. Ti se pojavljajo le na ozemlju Ukrajine.
J@st
# 04.11.2014 ob 11:44
kozloduj
# 04.11.2014 ob 11:38
Prijavi neprimerno vsebino
.... recimo ne imperializmu!....... recimo ne ruskemu plinu!......... recimo da domači lesni biomasi!.....
----------------------
Posekajmo gozdove do konca. Naj nas preklinjajo naši zanamci. Slava Baraku ibn Husejnu.))))
izo
# 04.11.2014 ob 13:55
smo imeli že debate tudi na ta dejstva oz na ponudb v sloveniji, vojna..
zardi mene lahko pogledaš vse ponudnike in ceno stroška elektrike na gospodinsjtvo skoz čas, pa se dejmo pogovarjat o nekih resnih pocenitvah..
J@st
# 04.11.2014 ob 12:23
vojnaslo91
# 04.11.2014 ob 12:19
Prijavi neprimerno vsebino
J@st # 04.11.2014 ob 12:02
Mislim da članek ne piše toliko od Rusije in Ukrajine. Gre bolj za energetsko politiko EU.
----------------------
Daj bodi malo bolj pozoren
Kekec99
# 04.11.2014 ob 14:20
@vojnaslo91
Glede nezanesljivosti se zmeni z plinsko princesko zakaj je tako.
goldrake
# 04.11.2014 ob 14:13
žal se evropske in svetovne naftne družbe ne strinjajo s tem..
izo
# 04.11.2014 ob 13:48
Cene elektrike je padla za 60%. Govorim o ceni za MWh.

ne vi vedel, vem samo, da so položnice vsakič dražje.
izo
# 04.11.2014 ob 13:17
Podpiram vse rešitve zaradi katerih se zmanjša potreba po plinu.

zaradi ruskega (zemljskega!) plina ali na splošno?

Plin je veljal veliko časa kot poceni energent... ampak če dodaš še zraven nezanesljivost dobave... postane to zelo drago.

zemeljski plin je še vedno eden cenješjih energentov, "ugoden" je tudi gelde izpustov, kjer recimo les ni ravno vzor, da ne omenjam plinskega olja, naftnega plina ipd. tudi elektrike se večine ne dobi iz obnovljivih virov ipd.
kar pa bi lahko evropa naredila je, da si zagotovi več lastnih neodvisnih energetskih virov, recimo na islandiji in grčiji (elektrika), ki bi najbrž pokrila velik del en. potreb eu. ampak mi smo stitine miljard zmetali v neko bančno poltiko zavezništva rajši, ker drzgače bi seveda evropas postala preveč nedvisna. za nameček je putin še s kitajvi podpidal pogodbo za dostavo plina, kar pa je itak cel crž problema in je hitro treba rusiji umetno degradirat rejtinge ipd, kar se dela zdej.

nezanesljivost je samo zato, ker nekomu ta nedorečenost paše. nemci in britanci pa imajo zelo zanesljiv ruski vir direkt do vrat, samo mi južnjaki si tega ne zaslužimo, mi moramo delat terminale za tankerje..


Ne razumem, zakaj ljudje potrebujejo plin v gospodinjstvu? Men to ni jasno. Za kuhanje rabiš elektriko, za ogrevanje rabiš elektriko. Dvomim da prideš s plinom ceneje.


pa je tebi jasno, da niso edini odjemalci plina samo gospodinjstva (predstavljajo manjšinski delež, če smo pri temu) in da je za industrijo elektriko za določen segmente orenk predraga, pa tudi za gospodinjstva bi tudi za ogrevanje in kuhanje treba verjetno dodatno zagotavljat vire, če bi šli vsi komplet na štrom (dost lažje pa seveda v primeru, kot sem ga omenjal prej).
pa čist tako, resna kuha se dela samo na odprtem ognju, ampak recimo, da je to offtopic.
nekdodalec
# 04.11.2014 ob 12:10
Kdo vodi Ukrajinsko energetsko politiko?

Odvetniki ter lobisti ukrajisnkih energetskih firm.

Kdo natancno?

Hvala in lep pozdrav!

ps. predvidevam da v oddaji ne bo govora o tem kar sem napisal...

;))))
dmejz
# 04.11.2014 ob 15:28
Žirinovski je takole Ukrajincem povedu, kar jim gre. Ne da se na tuj račun živet ...
izo
# 04.11.2014 ob 13:45

Danes je elektrika zelo poceni... in bi rešitve, kjer uporabljaš elektriko zelo učinkovito nadomestile plin.
Vsaj za gospodinjstvo je zelo enostavno:


da nadaljujem mogoče bolj argumentirano:

danes je cenejša? koliko vem, cena elektrike v celotni zgodovini države ni nikoli padla, če že, se jo dražali v kakšnih bolj kot ne mimo izgovorih zaradi uskladitve z evropskimi cenami (fajn, da smo v eu, ne?) in sigurno lahko pričakjumeo orenk podražitev po novem letu..

vse to subvencije, ki jih eu in s tem posredno država zmeče za odkup subvencionirane elektrike ipd, stanejo ogromno, ki jih seveda plačujemo vse preko davkov. priznam pa, da je fino, ker te subvencije vzpodbujajo gospodarstvo, ki ustvarja oprema za vse skupak (čeprav tudi vem, kaj se lahko recimo zgodi, kot pri bisolu ipd, ko kitajci začnejo nergat).

res je mogoče elektrika z večjim porastom toplotnih črpalk (sicer precej stara tehnologija v svetu) postala eden cenejših, če ne najcenejših virov tehnično po enoti, ampak za ogrevanje rabiš komplet, torej tako energent, kot ogrevalni sistem, skupaj s servisi, vzdrževanjem itd itd. tč niti ne nujno pokrivajo dovolj zahtev po toploti v špicah mrazu in je treba imeti tudi alternative v višjih in severnejših regijah.
ko to potegneš pod črto, se vse tiste kvazi prednosti prej zglihajo in ni več vse tako kristalno jasno. skoraj upam stavit, da bo kakšna zunanje enota tč-ja precj crknila (sploh ob kakšnem žledu) kot kakšen plinski gorilc z zalogovnikom. ampak pustimo tudi to, hočem rečt, treba videt celotno sliko.


- kombinirane toplarne, ki proizvajajo elektriko in toploto za ogrevanje večjih naselij


s čim miliš, da operirajo toplarne, sploh večje? so pa recimo fajn rešitev generatrorji na lesni plin in toplota ob tem pri souprabi v industriji ipd.

- toplotne izolacije, k uporabljajo domače materiale: les (pasivne hiše, hiše z nizko porabo toplotno energije za ogrevanje)
- uporaba naprednejših električnih uporabnikov: toplotne črpalke npr zemeljski kolektorji, solarne celice, indukcijske plošče, IR paneli,...
-uporaba lesne biomase: drva, peleti, sekanci....


še enkrat, dej pod črto vrednost investicije v (certificiran, torej preizkušen na terenu!) pasivni standard, vso tehnologije in opremo napram "klasičnemu" ogrevanj pr "klasličnemu" b ali c standardu, pa gremo primerjat potem stroške. sem malo zraven tega in ne ravno na pamet govorim.
narod pa se odloča več ali manj glede na ceno, samo žal pri nas tudi glede na trende oz predvsem slabo planiranje in nezmnožnost si konkretno ocenit vseh stroškov, ki so v praksi.
izo
# 04.11.2014 ob 13:22
Danes je elektrika zelo poceni..

jep, teš 6 je odličen primer.
Kekec99
# 04.11.2014 ob 12:45
@vojnaslo91
Pridelava iz škrilavca je v Evropi prepovedana in veliko dražja kot zemeljski plin.
Kako in po kakšni ceni bi ga dobili iz Amerike mi prosim razloži.
Je pa še ena varianta, v Romuniji so odkrili ogromne količine škrilavca, Američan je zemljišče že odkupil, se ti kaj svita?
Kekec99
# 04.11.2014 ob 12:23
Podobno kot tisto, ko nekomu podpišeš za kredit, ta "prijatelj" ga pozabi odplačevati, nakar se usedejo na tvojo plačo. Podobno si je naredila EU, mi bomo plačevali tudi tisto kar izgine.
Kekec99
# 04.11.2014 ob 12:21
@RESNICA
04.11.2014 ob 11:19

Mislim da tokrat nebo šlo. stric Putin je rekel da bodo poslali tisto kar bo plačano (avans), če kaj izgine bo iskal tisti ki je plačal in ne tisti ki je poslal. Tej potezi bi rekel šah-mat.
SF-SN
# 04.11.2014 ob 12:11
@nekdodalec
Tudi Kitajska ni prodala svojih naravnih virov, samo kaj ko jih ima v primerjavi s Rusijo zelo zelo malo, da vse sama porabi
izo
# 04.11.2014 ob 14:52
da še odgvorim na ostalo, če sem že povprašan:

Kaj je narobe z lesom?
Če les izgori ali strohni odaja prav enako plinov.

z lesom samo po sebi ni nič narobe. je lahko tudi čist ok in jasno poceni energent (sploh če imaš svoj gozd), vendar je problem res čisto gorenje lesa, ki jih pa večina obstoječih kurlinih naprev gospodinjstev pri ans ne premor, predvsem so prblem saje ipd. trohnenje in gorenje lesa pa ni ravno ista zadeva, kar se tiče onesnaževanja, če se mene vpraša.

Drevesa pa oddajajo kisik in rabijo CO2. Pa tudi čistijo zrak
.

ja, drevesa so spužve za co2, to vemo in to se potem pri gorenju sprošča ven v atmsfero s toplim zrakom, skupaj z ostalimi delci..

Pri plinu ne smeš gledati samo porabo plina.
-Najprej moraš zgraditi plinovod, pri tem trajno poškoduješ naravo
-Obstaja tudi nevarnost uhajanja plina


za vsako hidroelektrarno so morali poplavit cele doline, za vsako sončno elektrarno so morali pretopit ogromno kovin, kemije, stekla in te tovarne tudi nucajo ogromno elektrike, katere ponavadi ne zadostiš samo iz vetra ali sonca. za vsak viskonapetostni daljnovod je bilo treba posekat kr lep del gozda, rizkirat obdelovane površine, treba poskrbat za transformatorje (in obratno tudi pr vsek vetrnih postajah, fotovoltaiki ipd), delilnike, treba nakopat premog za termoelektrarne itd itd. samo da se razumemo, nisme proti elektriki, sploh iz "zdravih" virov. samo kaj ko se temu očitno zavestno odpovedujemo, kjer imamo možnost.
there's no free lounch, kakor bi rekli naši cenjeni prijatelji preko luže.. uhajanje plina enostavno rešiš z zaprtjem ventila, kar bo recimo pri predvidenih terminalih precej težje, ko se kje obrne tanker ali ko začne terminal uplinjevat po svoje..
Šamolin
# 04.11.2014 ob 14:02
Ukrajine ni več in glede na to kakšne zločine je v zadnjih mesecih storil režim v Kijevu je to tudi najbolj prav - čaka se le še vstaja ljudstva na zahodu..........
pfc
# 04.11.2014 ob 13:17
Zadnja plinska kriza med Ukrajino in Rusijo.....

Ja pa ja.Zakaj zavajate narod?
To je vsiljena kriza in vojna z strani EU-CIA in usa.Za krizo in vojno so direktno krivi zahodnjaki-EU-usa-Nato-CIA.
Konec debate.
Torej?
Vse naštete takoj postaviti pred Ljudsko sodišče in jim soditi za vojne zločine proti človeštvu.
Dajmo.
J@st
# 04.11.2014 ob 12:34
kozloduj
# 04.11.2014 ob 11:48
Prijavi neprimerno vsebino
...j@st.. samo zate: .....SLAVA UKRAJINI !!!....
----------Vojna, ti to kozloduju povej. Bo šlo?
izo
# 04.11.2014 ob 11:17
Ob pomoči Evropske unije se je Rusiji in Ukrajini sicer uspelo dogovoriti o dobavi plina za prihajajočo zimo in plačilu zanj, kljub temu pa dolgoročno evropska industrija in gospodinjstva ne morejo spati mirno.

mi ne bomo spali, nemci in britanci lahko..
vojnaslo91
# 04.11.2014 ob 13:19
J@st # 04.11.2014 ob 12:34
Strinjam se s teboj. Komentarji kot so SLAVA UKRAJINI !!!....
... nimajo veze s tem člankom.

Danes je elektrika zelo poceni... in bi rešitve, kjer uporabljaš elektriko zelo učinkovito nadomestile plin.
Vsaj za gospodinjstvo je zelo enostavno:
- kombinirane toplarne, ki proizvajajo elektriko in toploto za ogrevanje večjih naselij
- toplotne izolacije, k uporabljajo domače materiale: les (pasivne hiše, hiše z nizko porabo toplotno energije za ogrevanje)
- uporaba naprednejših električnih uporabnikov: toplotne črpalke npr zemeljski kolektorji, solarne celice, indukcijske plošče, IR paneli,...
-uporaba lesne biomase: drva, peleti, sekanci....
vojnaslo91
# 04.11.2014 ob 12:15
SF-SN # 04.11.2014 ob 12:11
Podpiraš proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov?
Moja diplomska naloga je bla no to temo....
vojnaslo91
# 04.11.2014 ob 14:14
Šamolin # 04.11.2014 ob 14:02
Lahk da jo ni. Sam za mednarodno skupnost obstaja in se ni prav nič zmanjšala.
Tud Slovenci vemo, da je tako.
vojnaslo91
# 04.11.2014 ob 14:12
izo # 04.11.2014 ob 13:55
Rabim jaz v svojem gospodinjstvu plin? Ne rabim.
Imam dostop do plina? Imam.
Elektrika ali drva... ni bolj poceni, verjami.
Lohk tu ne. Ampak to je tvoj problem, ni moj.
vojnaslo91
# 04.11.2014 ob 13:42
pa čist tako, resna kuha se dela samo na odprtem ognju, ampak recimo, da je to offtopic.
----------------------------------------
Čist resna kuha se dela na ognju... na drva.
Ne vem zakaj bi bilo to offtopic.

Za ljudi, ki pa si tega luksuza (čas) ne morejo privoščiti je tu elektrika. Sam uporabljam indukcijske kuhalne plošče, ki so veliko hitrejše od plina... da o varnosti niti ne govorim.
To ti lahk vse sprogramiraš, pa daljinsko preko interneta upravljaš.

Če je sila, da kaj pogreješ je tudi mikrovalovki...

Če imaš čas pa kruh, pico... v peči na drva. Ni lepšega in domačega... prav nič ne smrdi po plinu.
vojnaslo91
# 04.11.2014 ob 13:28
izo # 04.11.2014 ob 13:22
Cene elektrike je padla za 60%. Govorim o ceni za MWh.
vojnaslo91
# 04.11.2014 ob 12:19
J@st # 04.11.2014 ob 12:02
Mislim da članek ne piše toliko od Rusije in Ukrajine. Gre bolj za energetsko politiko EU.
vojnaslo91
# 04.11.2014 ob 13:31
vojnaslo91 # 04.11.2014 ob 13:26
Tisti ki je dal minus. Kje je protiargument?
vojnaslo91
# 04.11.2014 ob 13:26
izo # 04.11.2014 ob 13:17
Kaj je narobe z lesom?
Če les izgori ali strohni odaja prav enako plinov.
Drevesa pa oddajajo kisik in rabijo CO2. Pa tudi čistijo zrak.
Pri plinu ne smeš gledati samo porabo plina.
-Najprej moraš zgraditi plinovod, pri tem trajno poškoduješ naravo
-Obstaja tudi nevarnost uhajanja plina
vojnaslo91
# 04.11.2014 ob 12:22
PONOS # 04.11.2014 ob 12:21
A nisi ti bolj za obnovljive vire kot pa da se kuri plin?
vojnaslo91
# 04.11.2014 ob 13:53
vse to subvencije, ki jih eu in s tem posredno država zmeče za odkup subvencionirane elektrike ipd
------------------------------------------
To plača tisti, ki kupuje elektriko. Uporabljati čisto elektriko je luksuz.
vojnaslo91
# 04.11.2014 ob 13:50
izo # 04.11.2014 ob 13:45
Cena za MWh na EU trgu je padla za 60% to je dejstvo.
Če ti plačaš preveč moraš vprašati sebe zakaj toliko plačuješ.
Dans lahko elektriko kupiš kjerkoli v EU. Nismo v Rusiji.
vojnaslo91
# 04.11.2014 ob 12:25
Kekec99 # 04.11.2014 ob 12:21
Če bo nekdo plačal in ne bo nič dobil... bo verjetno plin iskal pri drugem dobavitelju. Tam kjer ga bo dobil. Je zelo pomembna zanesljivost v energetiki.
Appollyon
# 04.11.2014 ob 12:17
SF-SN ampak očitno si pozabil napisati , da je prav Janukovič bil tisti ekonomski hitmen ruskih oligarhov! Prav on je zapufal ukraino, se zmenil za popust 3x že tako predragega plina! Prav tako nima janukovič miljarde zaradi predsedniške plače! Da bi si pri nas predsednik toliko nabral bi pa jamral! Ukrainci so čist prav naredil ko so snel iz stolčka njega in njegovo familjo, je pa tako kot povsod, vsako revolucijo so še vedno ukradli če so jo le lahko!
vojnaslo91
# 04.11.2014 ob 12:13
Poleg boljše notranje povezanosti energetske infrastrukture želi Unija doseči tudi manjšo odvisnost od uvoza energije. K temu naj bi med drugim pripomoglo povečevanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov.
-----------------------------------------------
Podpiram 100%!!!!

Pa kateri pajac delo iz plina elektriko? Plinske HE so za rezervo.... ne pa da se z njimi obratuje.
vojnaslo91
# 04.11.2014 ob 12:54
Kekec99 # 04.11.2014 ob 12:45
Jaz imam dobro rešitev:
Podpiram vse rešitve zaradi katerih se zmanjša potreba po plinu.
Plin je veljal veliko časa kot poceni energent... ampak če dodaš še zraven nezanesljivost dobave... postane to zelo drago.
Ne razumem, zakaj ljudje potrebujejo plin v gospodinjstvu? Men to ni jasno. Za kuhanje rabiš elektriko, za ogrevanje rabiš elektriko. Dvomim da prideš s plinom ceneje.
vojnaslo91
# 04.11.2014 ob 12:28
J@st # 04.11.2014 ob 12:23
Poleg tega poznavalci opozarjajo, da se je z zmanjševanjem potreb po plinu v severni Italiji,
----------------------------------
Ima to veze s Ukrajino in Rusijo?
Appollyon
# 04.11.2014 ob 12:13
Čim bolj stran od rusov pa smo rešeni! So država, ki si je v zadnjih 20 letih prisvojila, zavzela oz. okupirala največji del zemlje med vsemi državami na svetu!
kozloduj
# 04.11.2014 ob 11:38
.... recimo ne imperializmu!....... recimo ne ruskemu plinu!......... recimo da domači lesni biomasi!.........
Kazalo